De passievolle smaak van de Spaanse Licor 43 bestaat 75 jaar

De passievolle smaak van de Spaanse Licor 43 bestaat 75 jaar
Beeld: Licor 43 / Facebook

De passievolle smaak van de Spaanse Licor 43 bestaat 75 jaar

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Wie kent het niet, het Spaanse Licor 43 ook wel bekend als ‘43’ of ‘Cuarenta Y Tres’. De 43 likeur is een zoete Spaanse alcoholische drank met een duidelijke vanillesmaak en is buiten Spanje in veel landen, waaronder ook Nederland en belgië, erg bekend om te drinken in mixdranken of in de koffie. 

Aangezien de drank naar meer dan 80 landen wordt geëxporteerd kan wel gezegd worden dat Licor 43 de bekendste Spaanse likeur is. Dit jaar viert ‘43’ een 75-jarige verjaardagsfeestje.

Cuarenta Y Tres is in Spanje erg bekend, niet alleen als likeurtje maar ook in de Carajillo, een koffie met alcohol erin. De 43 wordt gemaakt in een fabriek in de Zuid Spaanse plaats Cartagena, in de regio Murcia. Daar staat sinds het jaar 1946 in het industriegebied Los Camachos de fabriek van Diego Zamora S.A. die de bekende drank maakt.

Diego Zamora, zijn broer Angel en zijn zus Josefina staken, met steun van Josefina’s echtgenoot Emilio Restoy, zelf de handen uit de mouwen en gingen met een tomeloos enthousiasme de likeur zelf bottelen. Een bescheiden begin vol passie dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de Diego Zamora Groep.

Dat gebeurde allemaal alweer 75 jaar geleden toen men op 9 februari 1946 begon met het verkopen van de nu nationaal en internationaal bekende Licor 43. 

Murcia

Eind 2012 verhuisde een deel van de fabriek echter naar een groot perceel langs de snelweg die van Cartagena naar de La Manga del Mar Menor loopt. Het eerste decennium van de 21e eeuw stond in het teken van een onstuitbare internationale groei.

43 exporteert inmiddels naar meer dan tachtig landen, waaronder Australië, Duitsland, Mexico, Verenigde Staten, Nederland en België en daarmee is Licor 43 internationaal de best verkopende Spaanse likeur aller tijden.

Naam

Licor 43 heeft haar naam te danken aan de 43 ingrediënten die de likeur rijk is. Onder deze ingrediënten, die overigens allemaal natuurlijk zijn, bevinden zich onder andere sap van citrus- en andere vruchten, en extracten van aromatische planten.

De likeur kan puur worden gedronken (al dan niet met ijs) en in of bij de koffie/thee (bijvoorbeeld in een barraquito of carajillo). Daarnaast zijn vele longdrinks bekend, bijvoorbeeld met vruchtensappen zoals jus d’orange, cola of met melk.

Licor 43 heeft een alcoholpercentage van 31% en is verkrijgbaar in flessen van 350 ml, 700 ml en 1 liter alsook een miniatuur flesje van 50 milliliter.

Romeinen

Licor 43 zou afstammen van een drank die al bij het begin der jaartelling in de buurt van Cartagena werd gemaakt, genaamd Liquor Mirabilis. 

De Romeinse bezetter wilde Liquor Mirabilis aanvankelijk verbieden, maar het bleek een zo diepgewortelde traditie onder de plaatselijke bevolking dat het uiteindelijk naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk werd geëxporteerd.

Ga naar de inhoud