Grootste boerenprotest ooit in het centrum van Madrid

Grootste boerenprotest ooit in het centrum van Madrid
Beeld: @apcvalladolid / X

Grootste boerenprotest ooit in het centrum van Madrid

Boeren uit heel Spanje bereiden zich voor op een massale protestactie in de straten van Madrid. De actie is gepland voor woensdag en belooft een van de grootste boerenprotesten te worden in de Spaanse geschiedenis. Honderden boeren uit verschillende regio’s van Spanje zijn al op weg naar de hoofdstad, vastbesloten om hun onvrede te tonen.

De gemeente Madrid heeft haar burgers opgeroepen om tijdens de protestactie gebruik te maken van het openbaar vervoer. De autoriteiten bereiden zich voor op een enorme verkeerschaos, aangezien de boeren van plan zijn om het centrum en de toegangswegen te blokkeren met vijf kolommen van tractoren.

De Spaanse politie is in opperste staat van paraatheid. Ze hebben een uitgebreid veiligheidsplan opgesteld om het recht op demonstratie te waarborgen, maar ook om de verkeersveiligheid en openbare orde te handhaven. Het zal een uitdaging zijn om een deel van de 500 tractoren tot aan de poorten van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening te laten komen.

De boeren zullen om 10.30 uur vertrekken vanaf de Puerta de Alcalá voor een protestmars door de straten van de Spaanse hoofdstad. Hoewel slechts een fractie van de 500 beoogde tractoren daadwerkelijk tot het Ministerie zal worden toegelaten, zal de massale opkomst van boeren ongetwijfeld indruk maken.

De organisatie Unión de Uniones staat aan het roer van deze protestactie. In januari kondigden ze deze actie al aan, en nu hebben ze de steun van het platform 6F. Echter, de drie grootste boerenorganisaties (Asaja, COAG en UPA) steunen deze protestactie niet.

De boeren verzamelen zich onder de leuze “NosSobranLosMotivos” (Wij hebben genoeg redenen) om eerlijke prijzen voor hun producten te eisen. Ze willen een gemeenschappelijk landbouwbeleid dat hen helpt concurrerend te blijven in plaats van obstakels op te werpen. Bovendien eisen ze bescherming tegen oneerlijke concurrentie uit derde landen en meer democratie voor de plattelandsbevolking.

Dit is niet de eerste keer dat Unión de Uniones een protest van deze omvang organiseert in de hoofdstad. In juli vorig jaar, midden in de aanloop naar de algemene verkiezingen, brachten ze al honderden boeren op de been om meer steun te vragen voor de droogte en stijgende productiekosten. Tijdens die dag trok een stoet van honderd tractoren vanuit verschillende delen van het land via de Puerta de Alcalá naar het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Ga naar de inhoud