Meer dan 36 miljard euro van banken in Catalonië gehaald gedurende het tweede halfjaar van 2017

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Volgens de laatste halfjaarcijfers van de Banco de España hebben particulieren en bedrijven voor maar liefst 36,3 miljard euro geld van de banken gehaald of overgeschreven naar banken van dezelfde filialen of andere banken buiten de autonome deelstaat Catalonië. Het gaat in dit geval om cijfers tussen 30 juni en 31 december 2017. Ook in de Comunidad de Madrid werd 13,3 miljard euro weggehaald bij banken terwijl er bij alle andere autonome deelstaten juist geld bij is gekomen.

De cijfers van de Banco de España over het tweede halfjaar van het afgelopen jaar zijn over een periode tussen 30 juni en 31 december waarbij er dus drie maanden zijn die na de dag van het illegale referendum van 1 oktober vallen. De gevolgen van het Catalaanse afscheidingsproces waren (en zijn nog steeds) te merken rond de tijd van het illegale referendum, na de unilaterale verklaring van afscheiding van Spanje en na het invoeren van artikel 155, aldus de krant Público.

Uit de gegevens is niet helemaal duidelijk op te maken welk deel van de 36,3 miljard euro van de banken is gehaald voor de dag van het illegale referendum en hoeveel na de dag van dit referendum. Feit is echter dat duizenden inwoners van Catalonië, bedrijven en instellingen hun geld hebben overgeschreven of persoonlijk gebracht naar banken die buiten Catalonië gelegen zijn. Hetzij bij dezelfde banken maar buiten Catalonië hetzij bij andere banken.

Catalonië is echter niet de enige autonome deelstaat waar veel geld is weggehaald want ook in de Comunidad de Madrid is 13,3 miljard euro van de banken gehaald. Deze twee deelstaten zijn samen dus goed voor verschuivingen van meer dan 49,6 miljard euro gedurende de laatste zes maanden van 2017.

Terwijl de banken in Catalonië en de Comunidad de Madrid zagen dat er miljarden euro’s verdwenen, steeg dat weer in alle andere deelstaten in Spanje waarbij de grootste stijging werd gemerkt in de Comunidad Valenciana (+8,6 miljard euro), Aragón (+3,3 miljard euro) en Andalusië (+2,9 miljard euro). Bekend is dat veel mensen en bedrijven in Catalonië hun geld hebben verplaatst naar de dichtstbijzijnde en aangrenzende regio’s, in dit geval ook de twee grootste stijgers, de Comunidad Valenciana en Aragón.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.