skip to Main Content
Meer dan 36 miljard euro van banken in Catalonië gehaald gedurende het tweede halfjaar van 2017

Meer dan 36 miljard euro van banken in Catalonië gehaald gedurende het tweede halfjaar van 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens de laatste halfjaarcijfers van de Banco de España hebben particulieren en bedrijven voor maar liefst 36,3 miljard euro geld van de banken gehaald of overgeschreven naar banken van dezelfde filialen of andere banken buiten de autonome deelstaat Catalonië. Het gaat in dit geval om cijfers tussen 30 juni en 31 december 2017. Ook in de Comunidad de Madrid werd 13,3 miljard euro weggehaald bij banken terwijl er bij alle andere autonome deelstaten juist geld bij is gekomen.

De cijfers van de Banco de España over het tweede halfjaar van het afgelopen jaar zijn over een periode tussen 30 juni en 31 december waarbij er dus drie maanden zijn die na de dag van het illegale referendum van 1 oktober vallen. De gevolgen van het Catalaanse afscheidingsproces waren (en zijn nog steeds) te merken rond de tijd van het illegale referendum, na de unilaterale verklaring van afscheiding van Spanje en na het invoeren van artikel 155, aldus de krant Público.

Uit de gegevens is niet helemaal duidelijk op te maken welk deel van de 36,3 miljard euro van de banken is gehaald voor de dag van het illegale referendum en hoeveel na de dag van dit referendum. Feit is echter dat duizenden inwoners van Catalonië, bedrijven en instellingen hun geld hebben overgeschreven of persoonlijk gebracht naar banken die buiten Catalonië gelegen zijn. Hetzij bij dezelfde banken maar buiten Catalonië hetzij bij andere banken.

Catalonië is echter niet de enige autonome deelstaat waar veel geld is weggehaald want ook in de Comunidad de Madrid is 13,3 miljard euro van de banken gehaald. Deze twee deelstaten zijn samen dus goed voor verschuivingen van meer dan 49,6 miljard euro gedurende de laatste zes maanden van 2017.

Terwijl de banken in Catalonië en de Comunidad de Madrid zagen dat er miljarden euro’s verdwenen, steeg dat weer in alle andere deelstaten in Spanje waarbij de grootste stijging werd gemerkt in de Comunidad Valenciana (+8,6 miljard euro), Aragón (+3,3 miljard euro) en Andalusië (+2,9 miljard euro). Bekend is dat veel mensen en bedrijven in Catalonië hun geld hebben verplaatst naar de dichtstbijzijnde en aangrenzende regio’s, in dit geval ook de twee grootste stijgers, de Comunidad Valenciana en Aragón.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Ik ben stil van verbazing….nou ja, bijna.
    Elke keer weer valt het op, dat bij nieuws dat de Indeps niet uitkomt, ze niet willen dat mensen het weten, je ook niets hoort van de pro-indeps op deze site.

    Zelfs de PP of Rajoy krijgen niet de schuld….al weet ik zeker dat ik hem heb zien pinnen hoor in Barcelona!

    Laten we wel wezen, alles wat de CUP partij wil is slecht voor de mensen, de regio en het land. In Columbia zouden die gasten met een groen uniform door de jungle rennen en zich de FARC noemen, of niet dan?

  2. Logisch, men is de miserie van Griekenland nog niet vergeten he. Toen kon het volk maximum zoiets van een 50€ per week afhalen!

    1. Dat is dus een soort van corralito (wat in Argentinië voor veel ellende zorgde) en dat was de CUP partij in Catalonië ook van plan. Iedereen wilde dat dus voor zijn door het geld alvast weg te halen, inderdaad logisch dus.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken