Spaanse weerdienst voorspelt na vijf opeenvolgende warme winters een warme lente en zomer

Spaanse weerdienst voorspelt na vijf opeenvolgende warme winters een warme lente en zomer
Beeld: Canva

Spaanse weerdienst voorspelt na vijf opeenvolgende warme winters een warme lente en zomer

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse weerdienst AEMET voorspelt dat de lente, die op maandag 20 maart is begonnen, warmer dan normaal zal zijn. De wielerspecialisten voorspellen echter niet dat de temperaturen veel zullen afwijken van het historisch gemiddelde. De grootste afwijkingen worden verwacht in het oosten van het Spaanse vasteland (zoals Catalonië, Valencia regio en Murcia) en de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera). 

Hoewel de voorspelling voor de zomer minder betrouwbaar is vanwege de lange termijn, denkt de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) dat het waarschijnlijk is dat er hogere dan gebruikelijke temperaturen zullen zijn en dat het risico op natuur- en bosbranden hoog zal zijn.

De regenval in het voorjaar kan overvloediger zijn dan normaal aan de Atlantische kust, zoals in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland en schaarser aan de Middellandse Zee, zoals in Andalusië, Murcia, Valencia regio, Catalonië en Balearen. 

Hoewel de afgelopen winter iets natter is geweest volgens de historische gegevens, kampt Spanje nog steeds met een droogte die al sinds januari 2022 aanhoudt. Daarnaast bevindt het land zich sinds december 2022 in een langdurige droogteperiode, waarbij gekeken wordt naar de regenval van de afgelopen zesendertig maanden, zo legt de AEMET uit.

Warme winters

Voor het eerst heeft de instantie vijf opeenvolgende winters geregistreerd die als warm kunnen worden geclassificeerd. Hoewel er deze winter wel koude periodes zijn geweest, is er strikt genomen geen sprake geweest van een koudegolf. De evaluatie van de winter hangt vooral af van de maand december, die de warmste in de historische reeks is geweest.

Wat is de AEMET?

AEMET staat voor Agencia Estatal de Meteorología en is het nationale meteorologische instituut van Spanje. Het is verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van meteorologische informatie en het verstrekken van waarschuwingen en adviezen met betrekking tot extreme weersomstandigheden. AEMET heeft een belangrijke rol in het verstrekken van informatie aan het publiek, overheidsinstanties en andere belanghebbenden, om hen te helpen bij het nemen van beslissingen op basis van meteorologische gegevens.

Ga naar de inhoud