Huizenprijzen Spanje afgelopen 30 jaar veel sneller gestegen dan de salarissen

Huizenprijzen Spanje veel sneller gestegen dan de salarissen
Beeld: via canva.com

Huizenprijzen Spanje afgelopen 30 jaar veel sneller gestegen dan de salarissen

In de afgelopen dertig jaar, van 1993 tot 2023, is de aankoop van een woning in Spanje steeds moeilijker geworden. De stijgende huizenprijzen, in combinatie met een veel tragere groei van de lonen, hebben het voor de gemiddelde Spanjaard een grote uitdaging gemaakt om een woning te kunnen kopen.

De afgelopen drie decennia is de kloof tussen huizenprijzen en inkomens in Spanje enorm gegroeid. Dit heeft een diepgaande impact gehad op de mogelijkheden voor Spanjaarden om een woning te kopen. De huizenprijzen in Spanje zijn de afgelopen 30 jaar explosief gestegen. Van gemiddeld 3,9 jaar salaris in 1993 voor de aankoop van een woning, is dit gestegen tot 7,5 jaar salaris in 2023. Deze ontwikkeling heeft het voor veel Spanjaarden praktisch onmogelijk gemaakt om een woning te kopen.

De vastgoedbubbel in de jaren voor 2008 en de daaropvolgende crisis hebben een grote impact gehad op de huizenprijzen in Spanje. Tijdens de bubbel stegen de prijzen tot bijna 10 jaar salaris, waarna ze tijdens de crisis weer daalden. Desondanks blijven de prijzen nu op een hoog niveau. Na de crisis herstelden de huizenprijzen zich geleidelijk, maar sinds de pandemie is er weer een sterke stijging zichtbaar. In 2022 was de gemiddelde woning al bijna 8 jaar salaris waard.

Tegenover de sterk stijgende huizenprijzen staan de veel trager groeiende lonen in Spanje. Dit heeft de kloof tussen de prijzen en de betaalbaarheid van woningen verder vergroot. De reële loonstijging in Spanje is de afgelopen 30 jaar beperkt gebleven. Zeker in vergelijking met de huizenprijzen zijn de lonen achtergebleven. De toenemende inkomensongelijkheid in Spanje heeft ook bijgedragen aan de verminderde betaalbaarheid van woningen. Voor een groot deel van de bevolking blijven de huizenprijzen simpelweg te hoog.

Inflatie, loongroei, werkgelegenheid en demografie

De inflatie heeft ook een grote impact gehad op de koopkracht van de Spanjaarden. Terwijl de huizenprijzen snel stegen, bleven de lonen achter bij de inflatie. Hierdoor werd het voor veel mensen steeds moeilijker om een woning te kunnen kopen.

Naast de inflatie, hebben onzekerheden in de werkgelegenheid en economie ook bijgedragen aan de uitdagingen op de woningmarkt. Veel Spanjaarden hebben moeite om een stabiele baan te vinden met een adequaat inkomen, waardoor het moeilijker wordt om een hypotheek te krijgen of de kosten van een woning te dragen.

De demografische veranderingen in Spanje hebben ook invloed gehad op de woningmarkt. Een vergrijzende bevolking en migratie naar stedelijke gebieden hebben geleid tot een toenemende vraag naar woningen in bepaalde regio’s.

De veranderende gezinsstructuren, zoals meer eenoudergezinnen en een latere leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten, hebben ook gevolgen voor de woningmarkt. Er is een toenemende vraag naar kleinere en betaalbare woningen, die echter moeilijk te vinden zijn in de huidige markt.

Ga naar de inhoud