De lente is officieel begonnen in Spanje … ¡OLÉ!

De lente is officieel begonnen in Spanje ... ¡OLÉ!
Beeld: via canva.com

De lente is officieel begonnen in Spanje … ¡OLÉ!

Het is al dagen heerlijk warm lenteweer op veel plaatsen in Spanje, maar officieel is de lente pas op woensdag 20 maart 2024 begonnen. Voor veel Spanjegangers is de lente een van de mooiste jaargetijden, net zoals de herfst wanneer het minder warm is dan in de drukke zomer. 

In 2024 is de lente of ‘primavera’ in Spanje officieel op 20 maart om 4.06 uur (tijdens onze slaap) op het Spaanse vasteland en Balearen en 3.06 uur op de Canarische Eilanden begonnen. De lente duurt 92 dagen en 18 uur (iets meer dan 3 maanden) tot 20 juni wanneer officieel de zomer begint. Deze zomer wordt gevolgd door de astronomische herfst die op 22 september begint (klimatologische herfst begint op 1 september), gevolgd door de winter die officieel op 20 december begint. 

Verwar het begin van de lente niet met het vooruitzetten van de klok want dat gebeurt pas op 31 maart om 2.00 uur ‘s nachts wanneer de klok een uur vooruit gezet en de zomertijd begint. De wintertijd begint daarna pas weer in het laatste weekeinde van oktober 2023.

Prima en Vera

In het Spaans heet de lente ‘primavera’ wat opgedeeld kan worden in ‘prima’ en ‘vera’ wat letterlijk ‘el buen tiempo’ of goed weer betekent, een van de vier jaargetijden die samen met de winter, zomer en herfst een jaar rond maken. In het Nederlands is het woord ‘lente’ een oude afleiding van ‘lang’ en heeft het betrekking op het lengen van de dagen.

Twee lentes

Eigenlijk zijn er twee lentes, een meteorologische of klimatologische lente en een astronomische lente. De klimatologische lente is al op 1 maart begonnen en eindigt op 31 mei. In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De lente die de meeste mensen vieren is de astronomische lente waarbij de dag en de nacht even lang zijn.

lenteweer
Weerspecialisten verwachten bijzonder warme lente in heel Spanje
De verwachting is dus dat de lente van 2024 in Spanje bijzonder warm wordt, met hogere temperaturen dan normaal in het hele land, met regionale verschillen wat betreft de neerslag, met meer regen in het noordwesten en droogtegevoeligheid in het zuidoosten. Maar wat is normaal in de Spaanse lente?
logo1 1www.spanjevandaag.com

Hoe is de lente in Spanje

Ondanks dat veel mensen denken dat de lente een mooie en warme tijd van het jaar is, klopt dat niet altijd. In maart, april en mei (de klimatologische lente) bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur voor Spanje 13,6 graden, uiteraard met uitschieters op bepaalde plaatsen, maar het gemiddelde is niet echt hoog.

Daarnaast is er normaal gesproken veel neerslag met een gemiddelde van 173 mm per vierkante meter aan regenwater. Het is weliswaar niet de tijd van de meeste stormen, maar de lente is wel de tijd dat er stormen voorkomen en vaak veel neerslag is. Maar het weer is niet meer wat het geweest is en voorspellingen zijn steeds Moelijker te maken.

Allergieën

Helaas is de lente voor diegene die last hebben van allergieën een van de verschrikkelijkste momenten van het jaar. Daartegenover staat dat de temperaturen langzaam omhoog gaan, alles begint te bloeien en het goed vertoeven is in Spanje omdat het klimaat lekker is en het nog niet zo druk is als in de zomer.

Ga naar de inhoud