skip to Main Content
Heeft Spanje te maken met een overschot aan supermarkten?
Freepik

Heeft Spanje te maken met een overschot aan supermarkten?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

overschot supermarkten Spanje

Freepik

MADRID – Volgens diverse onderzoeken is Spanje het EU-land waar de meeste supermarkten per inwoner te vinden zijn. Per 1.000 inwoners zijn er 3,4 supermarkten terwijl het Europese gemiddelde 2,6 supermarkten per 1.000 inwoners is. Bezoekers van Spanje zal het natuurlijk al langer zijn opgevallen, op elke straathoek is wel en supermarkt van een bekende keten te vinden want er zijn 52.325 supermarkten in Spanje.

Er zijn in Spanje veel supermarkten te vinden die eigendom zijn van diverse grote ketens en daarnaast ook kleinere buurtsupers die zelfstandig zijn. Denk aan de Mercadona, Carrefour, Día, Spar, SuperSol, Eroski, Lidl, Aldi, Consum, Alcampo, Hipercor, Caprabo etc. Ze zijn overal te vinden en soms in een en dezelfde straat meerdere supermarkten van de verschillende ketens.

DOE MEE … en geef aan wat jouw favoriete supermarkt is in Spanje

In Spanje zijn niet alleen veel supermarkten van veel ketens te vinden maar is er in vergelijking met andere landen ook een grote verscheidenheid aan winkeloppervlaktes. Daar waar in Groot Brittannië en Frankrijk de hypermarkten de overhand hebben is dat in Spanje een ander verhaal en is 19% van de supermarkten kleiner dan 400 m2, nog eens 19% tussen den 400 en 1.000 m2, 38% heeft een oppervlakte tussen de 1.000 en 2.500 m2 en 24% is groter dan 2.500 m2, aldus de krant El Mundo.

Om met aantallen te spreken, in 2017 waren er 458 zogenaamde hypermarkten met oppervlaktes groter dan 2.500 m2. Er waren 3.878 supermarkten met een oppervlakte tussen de 1.000 en 2.000 m2, 5.364 supermarkten met een oppervlakte tussen de 400 en 1.000 m2, 10.400 winkels met een oppervlakte tussen de 100 en 400 m2 en maar liefst 32.225 supermarkten die kleiner zijn dan 100 m2.

In totaal heeft Spanje 52.325 supermarkten in het hele land. Even ter vergelijking (al is dat wat betreft oppervlakte van het land moeilijk) in Nederland zijn er 4.300 supermarkten te vinden en in België 2.382 supermarkten en 98 hypermarkten.

Sommige deskundigen spreken al van een supermarkt “zeepbel” (burbuja de supermercados) maar voegen hier wel aan toe dat deze zeepbel, in tegenstelling tot die op de vastgoedmarkt, niet uit elkaar kan spatten. Want zelfs al zouden er meer winkels dan vroeger zijn en de consumptie dalen, de retailketens zullen winstgevend blijven. Dit is deels te danken aan het feit dat supermarktketens klanten bedienen die hun inkopen voorheen bij speciaalzaken deden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Ik ben het eens met Georges. Vind deze artikels ook wel interessant en lees ze zo vaak mogelijk. Indien deze artikels je vervelen Hans, meld je gewoon af, dan is al uw frustratie uit de wereld. Ik vind dat positieve kritiek op zijn plaats is…

 2. Goedemorgen.

  Bovenstaand bericht over de ,,betrouwbaarheid van de cijfers,, en berichten ,heb ik met deze redactie al vaker aan de hand gehad.
  In het bericht over de supermarkten zijn het niet alleen de cijfers maar ook de redactionele inhoud die onderhevig zijn aan kritiek.
  Wanneer je als redactie het volgende schrijft :

  Sommige deskundigen spreken al van een supermarkt “zeepbel” (burbuja de supermercados) maar voegen hier wel aan toe dat deze zeepbel, in tegenstelling tot die op de vastgoedmarkt, niet uit elkaar kan spatten. Want zelfs al zouden er meer winkels dan vroeger zijn en de consumptie dalen, de retailketens zullen winstgevend blijven. Dit is deels te danken aan het feit dat supermarktketens klanten bedienen die hun inkopen voorheen bij speciaalzaken deden.

  De stelling wordt genomen en er is verder geen enkele uitleg. Welke klanten waren dat ( moet erg veel zijn geweest) en wat waren die speciaalzaken die er nu dus niet meer zijn.

  Ook het aantal supermarkten is een lachertje. Hiermee wordt aangetoont dat deze
  (redactie ) ziczelf niet serieus neemt.
  Zoiets als dat de slager zijn eigen vlees keurt.

  Wat ook opvalt zijn de berichten die al maanden ,zelfs jaren oud zijn. Volgens de redactie konden zij daar niets in veranderen want deze berichten zouden door derden geplaatst worden.
  Van wie is deze site ????

  Met deze site kan het beste maar gestopt worden want het is een bijvluggertje van die mijnheer Stoffer die het best prettig vindt dat er zoveel reclame op staat en die ook belangen heeft bij zijn andere werkzaamheden.
  Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen Spanjevandaag lezen.

  De inhoud van de artikelen is laag te noemen, het meeste is knip en plakwerk vanuit andere bladen.

  1. Stop met mekkeren man. Als het je niet bevalt, lees dan niet meer.
   Ik lees de mail in elk geval dagelijks (vanuit België) of tijdens mijn (regelmatig) verblijf in Spanje.
   Om even te vergelijken: mijn Belgische krant besteedde veel te weinig aandacht aan mijn favoriete voetbalploeg. Ik stopte gewoon mijn abonnement.

 3. Ze vergeten te vermelden dat vorig jaar in Spanje 80 miljoen toeristen waren , waarvan een gedeelte op een appartement of in huis verbleven dus ook klanten. Dan zijn er nog de niet gerigistreerde lang verblijvers en die eten allemaal

 4. Beste redactie,

  Er wordt hier behoorlijk met cijfers gegoocheld, maar ik kom er niet uit.

  1. Er wordt gesteld dat er in Spanje per 1.000 inwoners 3,4 supermarkten zijn. Als ik 52.325 supermarkten verdeel over 49 miljoen inwoners, dan kom ik niet verder dan ruim 1 supermarkt per 1.000 inwoners.

  2. Er zijn in Spanje 32.225 ‘supermarkten’ met een oppervlakte kleiner dan 100 m2. Dat zijn dus geen supermarkten, maar kleine kruideniers. Dan blijven er dus 20.000 echter supermarkten over. Dat staat redelijk in verhouding tot het aantal supermarkten in Nederland.

  3. In Nederland zijn er 4.300 supermarkten. Volgens het CBS zijn dat er 6.000 (2017).

  1. De cijfers komen uit de links die vermeld staan in het artikel. Kruideniers kent men niet zo in Spanje en dat wordt ook supermarkt genoemd (net zoals dat men geen drogisten kent). OK, ik heb het cijfer van supermarkten in Nederland ergens anders vandaan maar had inderdaad niet gekeken bij het CBS (stom he) 🙂 Er zijn overigens geen 49 miljoen maar 46 miljoen inwoners.

   1. De ,,redactie,, kan proberen beter zijn werk te doen dan Ton te corrigerenen op het aantal mensen in Spanje. Hij neemt tenminste de tijd om te reageren.
    De juiste aantallen heren:

    Inwoners Spanje 49 miljoen
    waarvan Spanjaarden
    46,5 miljoen.

    Het verschil is 2,5 miljoen en dat zijn geregistreerde buitenlanders in Spanje.

    Soms kom ik bij de supermarkt Dias in Velez Malaga. Ligt aan de rand van de stad, makkelijk bereikbaar en grote parkeerplaatsen.
    Ik ben er nu een 15 keer geweest en niet meer mensen binnen gezien dan maximaal 7.
    Hoe winstgevend zij supermarkten ???
    Je kunt je ook afvragen of ze te duur zijn !!
    De mercadona, die ik wat betreft uitstraling vergelijk met A H is behoorlijk duur.

    Het liefst koop ik zelf bij de kleine Spaanse supermarktjes,kleine winkeltjes. Daar hanteert men nog echt lage Spaanse prijzen en de meeste produkten, vooral groente en fruit, komt van de plaatselijke boertjes en niet van de grote Plastic velden bij Almeria.

    Trouwens, vreemd dat Dias is overgenomen door een Rus ??!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken