Heeft Spanje te maken met een overschot aan supermarkten?

Freepik
Beeld: Freepik

Heeft Spanje te maken met een overschot aan supermarkten?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens diverse onderzoeken is Spanje het EU-land waar de meeste supermarkten per inwoner te vinden zijn. Per 1.000 inwoners zijn er 3,4 supermarkten terwijl het Europese gemiddelde 2,6 supermarkten per 1.000 inwoners is. Bezoekers van Spanje zal het natuurlijk al langer zijn opgevallen, op elke straathoek is wel en supermarkt van een bekende keten te vinden want er zijn 52.325 supermarkten in Spanje.

Er zijn in Spanje veel supermarkten te vinden die eigendom zijn van diverse grote ketens en daarnaast ook kleinere buurtsupers die zelfstandig zijn. Denk aan de Mercadona, Carrefour, Día, Spar, SuperSol, Eroski, Lidl, Aldi, Consum, Alcampo, Hipercor, Caprabo etc. Ze zijn overal te vinden en soms in een en dezelfde straat meerdere supermarkten van de verschillende ketens.

DOE MEE … en geef aan wat jouw favoriete supermarkt is in Spanje

In Spanje zijn niet alleen veel supermarkten van veel ketens te vinden maar is er in vergelijking met andere landen ook een grote verscheidenheid aan winkeloppervlaktes. Daar waar in Groot Brittannië en Frankrijk de hypermarkten de overhand hebben is dat in Spanje een ander verhaal en is 19% van de supermarkten kleiner dan 400 m2, nog eens 19% tussen den 400 en 1.000 m2, 38% heeft een oppervlakte tussen de 1.000 en 2.500 m2 en 24% is groter dan 2.500 m2, aldus de krant El Mundo.

Om met aantallen te spreken, in 2017 waren er 458 zogenaamde hypermarkten met oppervlaktes groter dan 2.500 m2. Er waren 3.878 supermarkten met een oppervlakte tussen de 1.000 en 2.000 m2, 5.364 supermarkten met een oppervlakte tussen de 400 en 1.000 m2, 10.400 winkels met een oppervlakte tussen de 100 en 400 m2 en maar liefst 32.225 supermarkten die kleiner zijn dan 100 m2.

In totaal heeft Spanje 52.325 supermarkten in het hele land. Even ter vergelijking (al is dat wat betreft oppervlakte van het land moeilijk) in Nederland zijn er 4.300 supermarkten te vinden en in België 2.382 supermarkten en 98 hypermarkten.

Sommige deskundigen spreken al van een supermarkt “zeepbel” (burbuja de supermercados) maar voegen hier wel aan toe dat deze zeepbel, in tegenstelling tot die op de vastgoedmarkt, niet uit elkaar kan spatten. Want zelfs al zouden er meer winkels dan vroeger zijn en de consumptie dalen, de retailketens zullen winstgevend blijven. Dit is deels te danken aan het feit dat supermarktketens klanten bedienen die hun inkopen voorheen bij speciaalzaken deden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.