skip to Main Content
De 5 Spaanse steden met de meeste fietspaden
Pixabay

De 5 Spaanse steden met de meeste fietspaden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt ook in Spanje steeds meer gefietst en dagelijks stappen er zo’n 4 miljoen mensen op de fiets om te sporten, voor de vrije tijd of zoals in veel steden om naar het werk of school te rijden. De Spaanse steden zijn steeds meer fietspaden aan het aanleggen en daarnaast komen er steeds meer stedelijke huurfietsen bij.

Terwijl we eerder al schreven over de regels en wetten wat betreft het rijden met een fiets in Spanje, kijken we nu naar de 5 grote steden in Spanje die de meeste fietspaden hebben en waar het aangenaam en redelijk veilig fietsen is.

LET OP: In het geval van de huurfietsen gaat het over fietsen die door de gemeente geplaatst zijn en in principe alleen te gebruiken zijn door de inwoners van de stad (personen die daar staan ingeschreven als inwoner). Deze zijn dus meestal niet door de toeristen te gebruiken. Bezoekers kunnen terecht bij particulieren verhuurbedrijven.

Barcelona (209 km)

Barcelona heeft op dit moment 209 km aan fietspaden (carriles bici) en biedt de inwoners die geen eigen fietsen hebben 6.000 huurfietsen aan via het Bicing systeem die bij 500 fietsstallingen te vinden zijn. Sinds 2015 is men druk bezig het fietspadennetwerk uit te breiden en is dat gegroeid van de toen 116 km naar de huidige 209 km.

Het gebruik van fietsen is in Barcelona met 40% gestegen en naast de inwoners die op de fiets naar hun werk gaan of sporten zijn er ook veel toeristen die op de fiets de Catalaanse stad verkennen, zoveel zelfs dat er speciale regels werden bedacht.

Madrid (195 km)

De Spaanse hoofdstad heeft op dit moment 195 km aan fietspaden maar is druk bezig om dat aantal uit te breiden. Het aantal huurfietsen betreft zo’n 2.000 die bij 165 fietsstallingen te vinden zijn, wat dus een derde is van het aantal fietsen in Barcelona.

Het fietsgebruik in Madrid is tussen 2008 en 2017 met maar liefst 500% toegenomen maar het gebruik van de fiets is nog geen 1% van alle vervoersmiddelen die in Madrid te vinden zijn.

Sevilla (180 km)

De hoofdstad van de autonome regio Andalusië is Sevilla en ook deze stad is flink aan het uitbreiden wat betreft fietspaden. Op dit moment is er 180 km aan fietspaden te vinden in Sevilla wat ervoor zorgde dat de stad in 2013 werd gekozen tot vierde ideale fietsstad na Amsterdam, Kopenhagen en Utrecht. Nederlandse fietsers zullen zich dus waarschijnlijk snel thuis voelen op de pedalen in Sevilla.

Er zijn in Sevilla ook 2.600 huurfietsen te vinden die bij 260 fietsstallingen staan. Het voordeel van fietsen in Sevilla is dat er praktisch geen helling te vinden is en dat de temperaturen ideaal zijn (behalve waarschijnlijk in augustus).

Zaragoza (130 km)

Zaragoza heeft op dit moment 130 km aan fietspaden wat een hele verbetering is sinds 2003 toen er slechts 13 km aan fietspaden te vinden was. Er zijn 1.300 km huurfietsen te vinden bij 130 fietsstallingen.

Valencia (120 km)

Valencia is een steeds populairder wordende stad en veel mensen willen de stad op de fiets ontdekken. Daarnaast zijn er steeds meer Valencianos die op de fiets naar het werk of de school gaan. Op dit moment heeft Valencia 120 km aan fietspaden en wordt de stad als derde Bike Friendly stad gezien. Valencia heeft 2.750 huurfietsen die bij 276 fietsstallingen te vinden zijn.

Andere bekende en toeristische steden staan niet op deze lijst omdat er nog lang niet zoveel fietspaden te vinden zijn als de hierboven vermelden steden. Dat is o.a. het geval bij Málaga waar op dit moment nog maar 44 km aan fietspaden te vinden is. De gemeente wil dit zo snel mogelijk uitbreiden naar 60 km maar dat is nog steeds vele malen minder dan Valencia, Zaragoza of Sevilla.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Geen idee wat de bron is, maar Vitoria ontbreekt hier duidelijk. Het is een van de weinige (of de enige) fietsvriendelijke stad in Spanje.

    1. Het gaat niet om fietsvriendelijk, het gaat om aantal km. In andere artikels hebben we al eens geschreven over de fietsvriendelijke steden waar Vitoria erg hoog scoort.

  2. Helaas heel jammer dat er geen route,s worden aangegeven,daar door wordt het moeilijk om iets te vinden zonder gids.

  3. Aan de Costa heb ik in verschillende gemeenten ook fietspaden gezien. Per gemeente rood, groen dan wel blauw gekleurd. Een stukje uniformiteit zou wel aardig zijn.

    1. Ja helaas lijkt elke gemeente haar fietspaden een kleur te geven die zij leuk vinden. Wij hebben ze ook in verschillende kleuren gezien op meerdere plaatsen maar rood of groen wordt het meeste gebruikt volgens ons.

  4. U bedoelt de steden waar een stuk voetpad of een stuk weg een ander kleur heeft met een fiets er op getekend . Waar dus wel gelopen wordt en ook geparkeerd

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken