De 5 Spaanse steden met de meeste fietspaden

De 5 Spaanse steden met de meeste fietspaden
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt ook in Spanje steeds meer gefietst en dagelijks stappen er zo’n 4 miljoen mensen op de fiets om te sporten, voor de vrije tijd of zoals in veel steden om naar het werk of school te rijden. De Spaanse steden zijn steeds meer fietspaden aan het aanleggen en daarnaast komen er steeds meer stedelijke huurfietsen bij.

Terwijl we eerder al schreven over de regels en wetten wat betreft het rijden met een fiets in Spanje, kijken we nu naar de 5 grote steden in Spanje die de meeste fietspaden hebben en waar het aangenaam en redelijk veilig fietsen is.

LET OP: In het geval van de huurfietsen gaat het over fietsen die door de gemeente geplaatst zijn en in principe alleen te gebruiken zijn door de inwoners van de stad (personen die daar staan ingeschreven als inwoner). Deze zijn dus meestal niet door de toeristen te gebruiken. Bezoekers kunnen terecht bij particulieren verhuurbedrijven.

Barcelona (209 km)

Barcelona heeft op dit moment 209 km aan fietspaden (carriles bici) en biedt de inwoners die geen eigen fietsen hebben 6.000 huurfietsen aan via het Bicing systeem die bij 500 fietsstallingen te vinden zijn. Sinds 2015 is men druk bezig het fietspadennetwerk uit te breiden en is dat gegroeid van de toen 116 km naar de huidige 209 km.

Het gebruik van fietsen is in Barcelona met 40% gestegen en naast de inwoners die op de fiets naar hun werk gaan of sporten zijn er ook veel toeristen die op de fiets de Catalaanse stad verkennen, zoveel zelfs dat er speciale regels werden bedacht.

Madrid (195 km)

De Spaanse hoofdstad heeft op dit moment 195 km aan fietspaden maar is druk bezig om dat aantal uit te breiden. Het aantal huurfietsen betreft zo’n 2.000 die bij 165 fietsstallingen te vinden zijn, wat dus een derde is van het aantal fietsen in Barcelona.

Het fietsgebruik in Madrid is tussen 2008 en 2017 met maar liefst 500% toegenomen maar het gebruik van de fiets is nog geen 1% van alle vervoersmiddelen die in Madrid te vinden zijn.

Sevilla (180 km)

De hoofdstad van de autonome regio Andalusië is Sevilla en ook deze stad is flink aan het uitbreiden wat betreft fietspaden. Op dit moment is er 180 km aan fietspaden te vinden in Sevilla wat ervoor zorgde dat de stad in 2013 werd gekozen tot vierde ideale fietsstad na Amsterdam, Kopenhagen en Utrecht. Nederlandse fietsers zullen zich dus waarschijnlijk snel thuis voelen op de pedalen in Sevilla.

Er zijn in Sevilla ook 2.600 huurfietsen te vinden die bij 260 fietsstallingen staan. Het voordeel van fietsen in Sevilla is dat er praktisch geen helling te vinden is en dat de temperaturen ideaal zijn (behalve waarschijnlijk in augustus).

Zaragoza (130 km)

Zaragoza heeft op dit moment 130 km aan fietspaden wat een hele verbetering is sinds 2003 toen er slechts 13 km aan fietspaden te vinden was. Er zijn 1.300 km huurfietsen te vinden bij 130 fietsstallingen.

Valencia (120 km)

Valencia is een steeds populairder wordende stad en veel mensen willen de stad op de fiets ontdekken. Daarnaast zijn er steeds meer Valencianos die op de fiets naar het werk of de school gaan. Op dit moment heeft Valencia 120 km aan fietspaden en wordt de stad als derde Bike Friendly stad gezien. Valencia heeft 2.750 huurfietsen die bij 276 fietsstallingen te vinden zijn.

Andere bekende en toeristische steden staan niet op deze lijst omdat er nog lang niet zoveel fietspaden te vinden zijn als de hierboven vermelden steden. Dat is o.a. het geval bij Málaga waar op dit moment nog maar 44 km aan fietspaden te vinden is. De gemeente wil dit zo snel mogelijk uitbreiden naar 60 km maar dat is nog steeds vele malen minder dan Valencia, Zaragoza of Sevilla.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Geen idee wat de bron is, maar Vitoria ontbreekt hier duidelijk. Het is een van de weinige (of de enige) fietsvriendelijke stad in Spanje.

Maar jaren geleden zat Vitoria al boven de 120 km aan fietswegen dacht ik, dus die hoort wel in dit rijtje thuis.

Helaas heel jammer dat er geen route,s worden aangegeven,daar door wordt het moeilijk om iets te vinden zonder gids.

Aan de Costa heb ik in verschillende gemeenten ook fietspaden gezien. Per gemeente rood, groen dan wel blauw gekleurd. Een stukje uniformiteit zou wel aardig zijn.

U bedoelt de steden waar een stuk voetpad of een stuk weg een ander kleur heeft met een fiets er op getekend . Waar dus wel gelopen wordt en ook geparkeerd

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.