Search
menu
Search

Spaans is de enige taal die in zes continenten wordt gesproken

Spaans is de enige taal die in zes continenten wordt gesproken
Beeld: Canva

Spaans is de enige taal die in zes continenten wordt gesproken

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse taal heeft vele interessante en diverse eigenaardigheden, maar het opvallendste is dat het de enige taal is die op alle zes de continenten wordt gesproken. Volgens een recent onderzoek van de prestigieuze Amerikaanse krant Washington Post is het Spaans de enige taal die actief wordt gesproken op alle zes de continenten, van de meer dan 7.000 talen die naar schatting in de wereld bestaan. Een andere interessante eigenschap van het Spaans is dat het de snelst gesproken taal is. Men voorspelt daarnaast dat tegen 2050 de Verenigde Staten het land zal zijn waarin het meeste Spaans wordt gesproken.

Zoals bekend heeft de Spaanse taal een sterke aanwezigheid in Europa en Amerika, maar ook in Afrika, Azië, Oceanië en zelfs op Antarctica. In Afrika wordt, naast de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla, ook Spaans gesproken in de Westelijke Sahara en Equatoriaal-Guinea. In Azië wordt de taal ook beoefend, hoewel het tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk is om het frequent te horen. Het wordt gesproken in de Filipijnen en Israël. Tegenwoordig zijn het vooral jongeren die deze taal willen bestuderen en willen behouden voor de toekomst.

Op Paaseiland, gelegen in Polynesië en behorend tot Chili, wordt ook Spaans gesproken naast de inheemse taal, het Rapa Nui. En hoewel het misschien vreemd lijkt, is Spaans ook aanwezig op Antarctica, namelijk op twee locaties: Fortín Sargento Cabral, een Argentijnse nederzetting, en Villa Las Estrellas, die behoort tot Chili.

Eigenaardigheden Spaanse taal

Het Spaans heeft nog vele andere interessante eigenaardigheden, maar zonder twijfel is de belangrijkste dat het op alle zes de continenten aanwezig is. Zelfs het Engels, de meest gesproken taal ter wereld, heeft geen aanwezigheid op Antarctica. Verder wordt ook beweerd dat het Spaans, samen met het Japans, de snelst uitgesproken taal is vanwege het aantal lettergrepen dat per seconde wordt uitgesproken.

Een ander opvallend gegeven is dat tegen het jaar 2050 verwacht wordt dat de Verenigde Staten het land zal zijn met de grootste Spaanstalige aanwezigheid, hoewel Mexico op dit moment meer dan honderd miljoen inwoners heeft. Veel mensen die Spaans spreken emigreren echter naar de Verenigde Staten, wat leidt tot een snelle groei van de Spaanstalige bevolking daar.

Hoewel het misschien wordt gedacht of gezegd dat het Spaans een taal is met veel woorden, zijn er slechts 88.000 geregistreerd, zoals de Real Academia Española (RAE) aangeeft. Dit aantal is niet klein, maar het Engels heeft meer dan 350.000 woorden.

Andere eigenaardigheden van het Spaans hebben te maken met de letters. De klinkers E, A en O en de medeklinkers L en S worden het meest uitgesproken in het Spaans, omdat de meeste woorden een van deze letters bevatten. Maar zonder twijfel is de E de meest uitgesproken letter. En hoewel velen het niet weten, bestaan de letters Ch en Ll niet meer sinds 1994, toen ze werden verwijderd door de RAE.

Ga naar de inhoud