Wat zijn de Spaanse steden waar de inwoners wel of geen stedelijk geluk ervaren?

Wat zijn de Spaanse steden waar de inwoners wel of geen stedelijk geluk ervaren?
Beeld: via canva.com

Wat zijn de Spaanse steden waar de inwoners wel of geen stedelijk geluk ervaren?

Of het nu gaat om de bruisende straten van de Spaanse hoofdstad Madrid of de zonnige kusten van de Catalaanse stad Barcelona, elke stad ademt haar eigen unieke stemming en biedt verschillende niveaus van geluk voor haar inwoners. Maar er zijn altijd steden waar men gelukkiger is dan in andere steden, maar er zijn ook plaatsen waar de inwoners niet zo gelukkig zijn.

Het streven naar stedelijk geluk is ingewikkeld, met vele factoren die meespelen. Van openbare ruimtes tot gezondheidszorg, alles draagt bij aan levensvreugde. Spaanse steden proberen deze elementen in balans te brengen voor een optimaal leven voor hun inwoners.

Om het gewenste geluk te beoordelen, hebben de makers van het onderzoek van SW Demoscopia gebruikgemaakt van enquêtes, interviews en geavanceerde statistische analyses. Deze methoden houden rekening met tien aspecten: arbeidsparticipatie, huisvesting, inkomen per hoofd van de bevolking, stedelijk vervoer, netheid, veiligheid, oppervlakte van groene gebieden, reistijd naar het werk, luchtkwaliteit en tevredenheid over de gezondheidszorg.

De plaatsen die aan dit onderzoek zijn onderworpen, omvatten de 100 grootste gemeenten in Spanje. Dit zorgt voor een brede representatie van verschillende locaties en omstandigheden die van invloed kunnen zijn op het geluksniveau van de inwoners. 

Gelukkigste steden

Volgens het onderzoek kroonde Logroño, de hoofdstad van La Rioja, zich tot de gelukkigste stad van het land. Deze verrassende koploper scoorde hoog op factoren zoals beschikbaarheid van groene ruimtes, veiligheidsgevoel en tevredenheid met de gezondheidszorg. Inwoners van Logroño genieten van relaxte levensstijl met wijngaarden en culinaire traditie. Stad biedt goede balans werk en privé, zodat bewoners kunnen genieten van simpele geneugten van het leven.

Pozuelo de Alarcón en Las Rozas, twee welvarende voorsteden van Madrid, behoren ook tot de gelukkigste steden van Spanje. Deze gemeenten bieden hun inwoners een hoge levensstandaard, uitstekende voorzieningen en een veilige omgeving om te wonen en te werken. Inwoners van deze steden profiteren van de nabijheid van de hoofdstad, terwijl ze kunnen genieten van een rustige omgeving met minder drukte en vervuiling. Steden bieden goed onderwijs en recreatieve faciliteiten, aantrekkelijk voor gezinnen.

Lugo in Galicië en Pamplona in Navarra, twee steden met een rijke historische erfenis, zijn ook opgenomen in de lijst van gelukkigste steden van Spanje. Deze plaatsen combineren de charmes van het verleden met de vooruitgang van de moderne tijd, waardoor ze een aantrekkelijke leefomgeving creëren voor hun inwoners.

In Lugo kunnen bewoners genieten van de goed bewaarde Romeinse muren en het historische stadscentrum, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van moderne voorzieningen en een levendige culturele scene. Pamplona, bekend om zijn jaarlijkse stierenrennen, biedt een vergelijkbare mix van traditie en vooruitgang, waardoor het een ideale plek is voor degenen die op zoek zijn naar een evenwichtige levensstijl.

Minst gelukkige steden

Onderaan de lijst van gelukkigste en minst gelukkigste steden staan in de laatste tien plaatsen van maar liefst acht steden in Andalusië. Daaronder onder andere Fuengirola, Cádiz, Chiclana de la Frontera, Málaga, Huelva, Algeciras, Sevilla en Jerez de la Frontera.

De regionale hoofdstad van Andalusië, Sevilla, is prachtig en toeristisch, maar heeft ook problemen zoals hoge kosten van levensonderhoud en gebrek aan werkgelegenheid die de levenskwaliteit van de inwoners beïnvloeden. De stad heeft last van luchtvervuiling en geluidsoverlast door toeristische drukte en historisch karakter. Dit zorgt voor ontevredenheid en stress bij inwoners, waardoor Sevilla een van de minder gelukkige steden van Spanje is.

Barcelona staat bekend om zijn prachtige architectuur, levendige cultuur en bruisende sfeer. Echter, overtoerisme zorgt voor problemen zoals overbevolking, stijgende huizenprijzen en verlies van lokale identiteit. Barcelona wordt vaak overbelast door toeristen, wat leidt tot spanningen en problemen met huisvesting voor de inwoners. Dit veroorzaakt sociale ongelijkheid en ontevredenheid in de gemeenschap.

Valencia wordt geconfronteerd met ernstige uitdagingen op het gebied van milieuvervuiling en verkeerscongestie. De hoge niveaus van luchtverontreiniging en de toenemende drukte op de wegen hebben een negatieve invloed op de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Valencia heeft moeite met duurzame oplossingen vanwege gebrek aan groene ruimtes en milieuvriendelijk vervoer, wat de inwoners ontevreden maakt en het gelukspotentieel van de stad belemmert.

Bilbao, ooit een bloeiende industriestad, heeft de afgelopen decennia een ingrijpende transformatie ondergaan. Hoewel de stad erin geslaagd is om zichzelf opnieuw uit te vinden als een cultureel centrum en toeristische bestemming, blijven de littekens van haar industriële verleden zichtbaar. Inwoners van Bilbao hebben te maken met sociale en economische uitdagingen door de neergang van traditionele industrieën. Hoge werkloosheid, verlies van identiteit en gemeenschapsgevoel zorgen voor een gevoel van ongeluk in de stad.

Ga naar de inhoud