Het Spaanse woord of zin van de dag (13)

Het Spaanse woord of zin van de dag (13)
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (13)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Woensdag 20 mei

El miércoles 20 de mayo
uitspraak: el mjerkoles beente de majo dosmielbeente

En weer een nieuwe week vol mogelijkheden. Wat is het leven toch mooi. Me encanta la vida. Aanstaande donderdag 21 mei om 10:00 uur nemen we alle Spaanse woorden door tijdens een Gratis LIVE Spaanse les in mijn Online Klaslokaal of via www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen

Schrijf je hier in voor de Gratis LIVE Spaanse les: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd Je ontvangt ook de opname van de les.

De uitspraak van de letter C. 

Waarom zeg je voor cocina – kocina (slissende c) en niet kokina. 

Daar is een mooi ezelsbruggetje voor. Onthoud CA CE CI CO CU – Uitspraak: KA – CE – CI – KO – KOE. 

Als er een E of een I achter de C komt dan heb je een slissende C-klank, dus bij CE en CI. En bij de overige CA / CO / CU is het de K-klank.

Denk maar aan de woorden die je kent in het Spaans:

CA – Café
uitspraak kafee – koffie

CE – Cerca
uitspraak cerka (slissende c) – dichtbij

CI- Cine
uitspraak cine (slissende c) – bioscoop

CO – Cocina
uitspraak kociena (slissende c) – keuken

CU – Cubo
uitspraak koebo – emmer

Weet je nog meer woorden met beginnend met: CA / CE / CI / CO / CU. Zet gelijk de vertaling erbij dan kunnen we onze woordenschat vergroten.

VORIGE LESSEN:
week 2
Het Spaanse woord op zin van de dag (10)
Het Spaanse woord op zin van de dag (9)
Het Spaanse woord op zin van de dag (8)
Het Spaanse woord op zin van de dag (7)
Het Spaanse woord op zin van de dag (6)
week 1
Het Spaanse woord of zin van de dag (5)
Het Spaanse woord of zin van de dag (4)
Het Spaanse woord of zin van de dag (3)
Het Spaanse woord of zin van de dag (2)
Het Spaanse woord of zin van de dag (1)

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

spaansleren
Ga naar de inhoud