Toegangsbeperkingen gevaccineerde reizigers van buiten de EU opgeven

Toegangsbeperkingen gevaccineerde reizigers van buiten de EU opgeven
Beeld: 123rf

Toegangsbeperkingen gevaccineerde reizigers van buiten de EU opgeven

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De 27 lidstaten zijn het woensdag eens geworden om de toegangsbeperkingen voor gevaccineerde reizigers uit landen van buiten de Europese Unie zoals het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten op te heffen. Dat betekent dat die reizigers die gevaccineerd zijn en van buiten de EU komen zonder problemen mogen reizen naar landen binnen de Europese Unie waaronder ook Spanje.

Op dit moment is het zo dat reizigers uit slechts zeven landen (Israël, Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea en Thailand) de Europese Unie mogen binnenkomen voor een vakantie. Daar moeten als dit plan doorgaat ook andere landen bij gaan komen die voor het toerisme in Europa en met name in Spanje belangrijk zijn zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In het bijzonder zullen die reizigers van buiten de EU die zijn gevaccineerd met de vaccins die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen) en de vaccins die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn geaccepteerd (bv. het Chinese Sinopharm) worden toegelaten.

Reizigers moeten bewijzen dat ze 14 dagen voor het binnenkomen van het EU-grondgebied zijn ingeënt met een van de eerder genoemde vaccins. Als dat het geval is dan hoeven deze reizigers niet te voldoen aan de PCR/TMA-test-eis en/of de quarantaineplicht.

LET OP: voor de duidelijkheid, dit heeft dus geen betrekking op reizigers uit o.a. Nederland en België (want die horen bij de Europese Unie). Belgen en Nederlanders die naar Spanje willen reizen moeten nog steeds voldoen aan de eisen om het land binnen te komen, te weten het hebben van een negatieve PCR- of TMA-test uitslag van max. 72 uur oud en een ingevulde gezondheidsverklaring via het SpTH-formulier (vliegen). Ook gevaccineerde personen moeten daar nu nog aan voldoen zoals we HIER al eens hebben omschreven.

Ga naar de inhoud