Ik ben al gevaccineerd: moet ik een PCR-test laten afnemen om naar Spanje te reizen?

Ik ben al gevaccineerd: moet ik een PCR-test laten afnemen om naar Spanje te reizen?
Beeld: Freepik

Ik ben al gevaccineerd: moet ik een PCR-test laten afnemen om naar Spanje te reizen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We krijgen bij de redactie veel vragen binnen over de PCR-testplicht om bijvoorbeeld een vakantieland als Spanje binnen te mogen komen als je al gevaccineerd bent tegen Covid-19. De algemeen geldende regel in Nederland, België en Spanje is: ook als je gevaccineerd bent moet je voldoen aan de eisen om een ander land binnen te mogen komen.

Dat wil dus zeggen dat ook als je al gevaccineerd bent (met dus twee prikken) tegen Covid-19 je dus toch een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 72 uur moet laten zien en dat je als je met het vliegtuig reist naar Spanje ook het gezondheidsformulier moet invullen.

Voor de Nederlandse reizigers staat dat HIER geschreven en voor de Belgische reizigers staat dat HIER vermeld.

Voor de terugreis van Spanje naar Nederland en/of België moet je voldoen aan de eisen zoals voor Nederland de dubbele corona-tests (PCR-test en antigeensneltest), iets wat voor België niet geldt als je de vaste woonplaats in België hebt en voor Nederland niet geldt voor diverse gebieden in Spanje zoals de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Waarom dan?

Feit is dat ook als je gevaccineerd bent je nog steeds het virus bij je kunt dragen en andere mensen kunt besmetten. Daarom hanteren landen dezelfde regels voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

Ook moeten gevaccineerden er rekening mee houden dat het vaccinatiebewijs dat men krijgt na vaccinatie niets meer is dan een bewijs dat je gevaccineerd bent. Dit is absoluut geen officieel vaccinatiebewijs en geldt dus niet als bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus.

Europees Corona Certificaat 

Nederland, België en Spanje en ook andere EU-landen hebben nog geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. Binnen Europa is men wel bezig met een Europees Corona Certificaat zoals we HIER al hebben geschreven. Mogelijke namen voor dit EU-document zijn: ‘Digitaal Groen Certificaat’ of ‘EU Covid-19 Certificaat. 

Volgens de Europese Commissie moet dat 21 juni klaar zijn en kan de houder daarvan bewijzen dat hij/zij tegen Covid-19 is gevaccineerd, recent negatief werd getest of voldoende antilichamen heeft na hersteld te zijn van de ziekte.

Pas wanneer dat Europees document er zal zijn hoeven gevaccineerde reizigers niet meer te voldoen aan de eisen voor corona-tests, quarantaines etc. Wel dient men in ieder geval nog de algemene corona-regels in acht te nemen die gelden in de landen waar men verblijft zoals de verplichte mondkapjes, anderhalve meter afstand, groepsgroottes, desinfecteren van handen etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.