Search
menu
Search

Spaanse Meteorologische Dienst vaker slachtoffer bedreigingen klimaatontkenners

Spaanse Meteorologische Dienst vaker slachtoffer bedriegingen klimaatontkenners
Beeld: via canva.com

Spaanse Meteorologische Dienst vaker slachtoffer bedreigingen klimaatontkenners

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ironisch genoeg (of misschien ook niet), terwijl Spanje geconfronteerd wordt met een langdurige droogte en de bevolking worstelt met ongebruikelijke periodes van extreme hitte, ziet de maatschappij een sterke opleving van negationistische en complotdenkende opvattingen over het klimaat. Pseudowetenschap bloeit op en bemoeilijkt het werk van meteorologen, waardoor ze in het vizier komen van haat van een (klein) deel van de bevolking.

Enkele weken geleden vroeg de officiële bedrijfsaccount van de Meteorologische Dienst (AEMET) op sociale media om ‘respect’ vanwege de beledigingen en zelfs bedreigingen tegen de instantie die afhankelijk is van het Ministerie van Ecologische Transitie. Niet veel later deed het officiële AEMET-profiel een andere oproep: “We verzoeken de media om het vermijden van het verspreiden van weersvoorspellingen gebaseerd op pseudowetenschap, vooral met betrekking tot zulke belangrijke en zorgwekkende kwesties voor de samenleving als droogte.”

Met slechts een snelle blik op de reacties op deze tweets was duidelijk dat het bericht van de meteorologen niet door iedereen werd gewaardeerd. Een Twitter-gebruiker reageerde: “De door de mens veroorzaakte KLIMAATMANIPULATIE om droogte te veroorzaken als een van de doelen van de satanische agenda voor 2030”, waarbij hij zowel het bestaan van de COVID-pandemie als klimaatverandering ontkende.

Met meer dan honderd jaar geschiedenis is de Meteorologische Dienst AEMET, die zich primair richt op het beschermen van levens en eigendommen door middel van nauwkeurige voorspellingen en monitoring van extreme weersomstandigheden, onbedoeld betrokken geraakt bij de strijd tegen klimaat desinformatie.

Er worden beledigingen geuit op sociale media, via e-mail, op de website en zelfs telefonisch! Er is zelfs een geval geweest waarbij een medewerker van het Agentschap haar kantoor binnenkwam, de officiële telefoon opnam en werd geconfronteerd met iemand die schreeuwde: “Jullie zijn moordenaars, jullie brengen mijn kinderen om het leven, jullie zullen hiervoor boeten.” Het ergste is dat de persoon die de vrouw beledigde overtuigd was van zijn woorden.

En wat zijn de redenen achter deze aanvallen? Valse nieuwsberichten beginnen de ronde te doen en in het tijdperk van globalisering en sociale media verspreiden geruchten zich razendsnel. Burgers zien mogelijk de droogte die het land doormaakt, nemen dit alles waar, lezen dingen en geloven dat het de waarheid is. Maar de AEMET staat klaar om deze misinformatie te weerleggen en iedereen te laten weten dat AEMET blijft werken in het belang van de samenleving, met betrouwbare, geaccrediteerde, officiële en gecontroleerde informatie.

Een van de meest voorkomende samenzweringstheorieën is die over de geloofwaardigheid van chemtrails, de condensatiesporen die vliegtuigen achterlaten in de lucht tijdens het vliegen, waarvan sommige mensen beweren dat ze chemische stoffen verspreiden die onder andere worden gebruikt om het klimaat te manipuleren. Ondanks dat de wetenschap herhaaldelijk heeft aangetoond dat chemtrails niet bestaan, geloven steeds meer mensen erin. Alleen al in de Verenigde Staten gelooft 20% van de bevolking gedeeltelijk in hun bestaan, en 10% gelooft er zonder enige twijfel in. Voor Spanje zijn er geen officiële cijfers.

fake news regen 2
Fake news over Marokko dat regen ‘steelt’ van Spanje
Spanje heeft te maken met een periode van extreme droogte waarbij er gebieden zijn waar het al meer dan 110 dagen niet geregend heeft, en dat is volgens &#0 …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud