Spanje verliest per dag gemiddeld 4000 schapen

Spanje verliest per dag gemiddeld 4000 schapen
Beeld: via canva.com

Spanje verliest per dag gemiddeld 4000 schapen

Het aantal schapen in Spanje neemt snel af, wat zorgwekkende gevolgen heeft voor de landbouw en het milieu. Dit is vooral verontrustend gezien de wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en voedselzekerheid. Het verdwijnen van deze iconische dieren is een alarmerend signaal, maar wat is de reden hiervoor?

De schapenpopulatie in Spanje gaat achteruit. De cijfers zijn duidelijk: elke dag verdwijnen er gemiddeld 4000 schapen uit het Spaanse landschap. In de afgelopen twintig jaar is elke dag een schapenboerderij verdwenen, wat een alarmerend tempo is. De oorzaken van deze neerwaartse spiraal zijn divers en complex.

Een cruciale factor die bijdraagt aan de achteruitgang van de schapenpopulatie is de daling van de consumptie van lam in Spanje. In 2002 consumeerde Spanje 22 miljoen lammeren per jaar, terwijl dit aantal in 2022 is gedaald tot 10 miljoen. Dit betekent dat de consumptie van lam in twintig jaar tijd meer dan gehalveerd is.

De reden voor deze daling is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende mogelijke factoren die een rol spelen. Zoals veranderingen in eetgewoonten, hogere prijzen en ontbrekende marketing van het product. Daarnaast investeert de landbouwsector weinig in de schapenhouderij, zijn er veel bureaucratische barrières en ontbreekt het aan overheidssteun.

Het verdwijnen van schapen heeft een directe impact op de biodiversiteit. Schapen spelen een cruciale rol in het beheer van natuurlijke ecosystemen, zoals weiden en graslanden. Door te grazen zorgen ze voor een open landschap, waardoor diverse plantensoorten kunnen gedijen, voorkomen ze erosie en bosbranden.

Ga naar de inhoud