Spaanse treinmaatschappij Renfe wil meer gaan rijden tussen Spanje en Frankrijk

Spaanse treinmaatschappij Renfe wil meer gaan rijden tussen Spanje en Frankrijk
Beeld: 123rf

Spaanse treinmaatschappij Renfe wil meer gaan rijden tussen Spanje en Frankrijk

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe heeft de plannen bekend gemaakt voor de internationale treinservice die nog voor het einde van dit jaar van start moet gaan. Renfe is genoodzaakt zelf actie te ondernemen aangezien het Franse SNCF vanaf december 2022 afziet van verdere internationale samenwerking met de Spaanse spoorwegmaatschappij. De Franse treinmaatschappij geeft als reden op dat het economisch niet interessant genoeg is om verder te gaan met de internationale treinen.

Renfe Operadora is echter niet blij met het feit dat de Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF) niet verder wil gaan met de Elipsos samenwerking die al sinds 2013 bestaat en dus na bijna 10 succesvolle jaren wordt geannuleerd. Dat betekent dat Renfe eigen plannen moet maken en daar zijn ze al druk mee bezig want Renfe is vastbesloten om Madrid en Barcelona (en tussenliggende steden met AVE-haltes) te blijven verbinden met onder andere Lyon, Marseille en Parijs.

Sinds 2013 bieden Renfe en SNCF samen het Elipsos programma aan wat bestaat uit diverse trajecten die met de trein worden afgelegd tussen Spanje en Frankrijk. Via deze samenwerking was het mogelijk om met de hogesnelheidstrein van Barcelona naar Lyon en Parijs te reizen of van Madrid naar Marseille. Maar het Franse SNCF heeft unilateraal, dus zonder instemming van Renfe, deze samenwerking stopgezet van 12 december 2022.

Elipsos verbond Madrid, Zaragoza, Tarragona met Barcelona, Girona en Figueres in Spanje met onder andere in Frankrijk Narbonne, Montpellier, Nimes, Avignon, Aix en Provence, Marseille, Valence, Lyon en Parijs zoals HIER op een kaart te zien is.

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe wil echter de verbinding tussen Madrid, Barcelona, Lyon, Marseille en Parijs behouden maar wacht nog op toestemming van de Franse autoriteiten, wat lang op zich laat wachten. Daarvoor moeten de Spaanse treinen serie S100 van Alstom goedgekeurd worden zodat deze Parijs kunnen bereiken. 

Renfe merkt echter dat ze tegengewerkt worden door de Franse autoriteiten, iets dat in contrast staat met Spanje waar de Franse hogesnelheidstrein budgetmaatschappij Ouigo van SNCF al meer dan 2 miljoen passagiers heeft vervoerd op haar traject van Madrid-Barcelona-Madrid.

SNCF zegt dat de samenwerking op de Frans-Spaanse hogesnelheidslijn niet economisch aantrekkelijk is omdat het treinverkeer in het corona-jaar 2002 met 70% daalde en ook in 2021 nog 60% minder was dan voor de pandemie. Renfe is echter van mening dat de Frans-Spaanse treinverbinding wel toekomst heeft en wil doorgaan met de dienst. Overigens heeft het Franse SNCF wel aangegeven zelf, dus zonder de samenwerking met Renfe, door te willen gaan met de TGV-verbinding tussen Parijs en Barcelona.

Renfe is alvast begonnen met de zoektocht naar 13 machinisten voor de Frans-Spaanse hogesnelheidstrein verbinding die voor het einde van 2022 moet beginnen. De bedoeling is dat als eerste de verbindingen met Lyon en Marseille worden hersteld door Renfe om daarna verder te rijden naar Parijs met minimaal een rit per dag in beide richtingen.

treinreizen
Alles over met de trein naar Spanje reizen: van Amsterdam/Brussel naar Barcelona
De meeste reizigers zullen met het vliegtuig naar Spanje gaan of met de eigen auto/Kampeerauto over de weg naar Spanje rijden maar wist je dat je ook met de trein kunt reizen? We hebben het uitgezocht!
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud