Netflix betaalt belasting in Spanje maar HBO en Disney+ nog steeds in Nederland

Netflix betaald belasting in Spanje maar HBO en Disney+ nog steeds in Nederland
Beeld: 123rf

Netflix betaalt belasting in Spanje maar HBO en Disney+ nog steeds in Nederland

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat sinds januari dit jaar in Spanje de zogenaamde ‘Google Taks’ actief is, is de Amerikaanse streamingdienst Netflix de enige die in Spanje belasting betaald over de verdiensten in het land. HBO en Disney+ betalen nog steeds hun belasting in Zweden en Nederland terwijl ze dat volgens de nieuwe Spaanse wet in Spanje moeten doen.

Netflix betaalde net zoals andere internationale bedrijven die minder belasting willen betalen hun ‘impuestos’ in Nederland, een land dat door veel internationale bedrijven als een belastingparadijs gezien wordt. Spanje heeft sinds begin 2021 de ‘Google Taks’ geïntroduceerd waardoor grote bedrijven in de digitale wereld een deel van de belastingen in Spanje moeten betalen.

Terwijl Netflix zich dus netjes aan de Spaanse regels houdt doen HBO en Disney+ dat nog steeds niet. Netflix betaald nu niet meer via Netflix International BV belasting over de inkomsten die in Spanje gegenereerd worden in Nederland maar via Netflix Servicios de Transmisión España SL belasting in Spanje.

HBO echter houdt nog steeds de oude belastingontduik-strategie aan en betaald via Home Box Office Spain Ventures via HBO Nordic AB de belastingen in Stockholm, Zweden. Disney+ betaald via The Walt Disney Corporation (Benelux) BV de belastingen in Amsterdam, Nederland.

Amazon Prime Video is een geval apart want weliswaar gaan de belastingen voor de streamingdienst via het filiaal in Luxemburg, maar Amazon rekent geen apart bedrag voor de streaming service aangezien dat in het Prime abonnement is verwerkt. Amazon betaald echter wel een deel van de belastingen over hun verdiensten in Spanje.

Google Taks

In feite heeft deze belasting de naam ‘impuesto sobre determinados servicios digitales (IDSD)’ maar wordt deze in de volksmond en in de pers ‘Tasa Google’ genoemd. Grote techbedrijven moeten 3% omzetbelasting gaan betalen. Het gaat dan alleen om bedrijven die tenminste 750 miljoen euro verdienen en daarvan meer dan 3 miljoen euro verdienen in Spanje.

Het gaat om een belasting voor online advertentiediensten, online bemiddelingsdiensten en op de verkoop van gegevens die zijn gegenereerd op basis van informatie die door de gebruiker tijdens een activiteit is verstrekt. Het gaat daarbij om grote digitale bedrijven zoals Google, Facebook, Netflix, Microsoft, Apple en Amazon.

Ga naar de inhoud