Netflix gaat vanaf januari belastingen betalen in Spanje ipv Nederland

Netflix gaat vanaf januari belastingen betalen in Spanje ipv Nederland
Beeld: Freepik

Netflix gaat vanaf januari belastingen betalen in Spanje ipv Nederland

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Netflix heeft aangegeven dat de internationale streaming service vanaf januari 2021 de belastingen gaat betalen in Spanje. Tot nu betaalde Netflix de belastingen over de inkomsten in Spanje niet in het land zelf maar gebeurde dit via het filiaal in Nederland, Netflix International BV. 

Netflix maakt (net zoals veel andere grote internationale bedrijven) gebruik van de strategie door winsten in verschillende landen door te sluizen naar het Nederlandse filiaal. Netflix ontwijkt daardoor miljoenen euro’s aan belastingen zoals in Spanje.

Spaanse abonnees op de Netflix dienst betalen tot nu toe hun maandelijkse abonnementsgeld aan het Nederlandse filiaal van Netflix. Vanaf januari zal dat echter veranderen en wordt in Spanje betaald waardoor de inkomsten in Spanje ook hoger gaan worden en de streamingdienst ook meer belastingen zal gaan betalen.

Netflix is in 2015 begonnen met het aanbieden van haar service in Spanje en sinds die tijd verlopen alle betalingen via Netflix International BV in Nederland, een land waar het belastingklimaat voor de Amerikaanse streamingdienst (en vele andere internationale bedrijven) veel gunstiger is. 

Ondanks dat Netflix in Spanje twee bedrijven heeft opgericht, te weten ‘Los Gatos Servicios de Transporte España SL’ en ‘Los Gatos Entertainment España SL’ en in 2019 in Spanje het eerste Europese productiecentrum in Madrid werd geopend, verlopen alle betalingen en dus ook alle inkomsten via Nederland.

In Spanje wist Netflix tegen de belastingdienst te zeggen dat men een omzet had van 538.921 euro met een nettowinst van 9.439 euro. Netflix betaalde in 2018 slechts 3.146 euro aan vennootschapsbelasting in Spanje terwijl Netflix in Nederland bijna 6,6 miljard euro opgaf met een winst van 185 miljoen euro waardoor Netflix 104 miljoen euro aan belastingen betaalde.

Netflix geeft officieel geen informatie over het aantal abonnees in Spanje maar volgens een rapport van Digital TV zal Netflix 2021 eindigen met 4,1 miljoen geabonneerde Netflix kijkers wat in 2025 kan oplopen tot 7,3 miljoen abonnees.

Het toeval wil dat Netflix vanaf januari 2021 zal beginnen met het betalen van de belastingen in Spanje en dat januari ook de maand is dat de zogenaamde Google Taks in werking zal treden. 

Het gaat om een Spaanse belasting op het verdienmodel van grote digitale bedrijven zoals Google, Facebook, Netflix, Apple en Amazon. De belasting wordt ook wel ‘Tasa Google’ genoemd maar is in feite een belasting voor alle grote bedrijven in de digitale wereld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.