Barcelona is een jungle: zakkenrollers, junkies, prostituees, straatverkopers en slechte reputatie

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Barcelona is volgens velen een oncontroleerbare jungle geworden van zakkenrollers, junkies, prostituees en straatverkopers waardoor de onveiligheid is toegenomen en er steeds meer diefstallen zijn bij bars, iets waar ook toeristen de dupe van zijn. daarnaast zijn er ook steeds meer vechtpartijen en afkeer tegen het massatoerisme waardoor de Catalaanse hoofdstad volgens velen minder attractief is geworden om naartoe te reizen.

Volgens een artikel in de krant LibreMercado beginnen steeds meer internationale en Spaanse toeristen de stad Barcelona te vergeten in hun plannen voor een bezoek aan Spanje. Waarschijnlijk zijn veel inwoners van de Catalaanse stad daar tevreden mee want men wil immers minder overlast en massatoerisme in de Catalaanse stad maar ondernemers en de horeca zijn minder blij.

Hotels

Afgelopen juli en zeker augustus was er al een flinke afname wat betreft hotelovernachtingen in hotels in Barcelona. Eerder maakte de hotelsector in Barcelona bekend dat gedurende de zomermaanden men tenminste 20% minder heeft verdiend.

In de maand juli hadden de hotels in Barcelona een bezetting van 91% (-0,7%) en was de gemiddelde prijs voor een kamer 150 euro (-7%) en heeft men -7,3% minder verdiend. In de maand augustus hadden de hotels in Barcelona een bezetting van 88% (-1%) en was de gemiddelde prijs voor een kamer gezakt naar 135 euro (-19%) en heeft men -20% minder verdiend.

Het gemiddelde verlies in omzet is dus -14% waarbij men met name spreekt over een verlies van luxe klanten met meer geld te besteden waarbij dit gedaald is met -18,5%. Tussen begin januari en eind augustus was de gemiddelde hotelbezetting in Barcelona 81,5% (-2,5%), was de gemiddelde prijs voor een kamer 134,70 euro (-7,3%) en heeft men -9,6% minder verdiend.

Horeca

Naast de hotelsector wordt er ook geklaagd door de horecasector in Barcelona. Het aantal toeristen is niet alleen gedaald maar het type toeristen is ook veranderd van de mensen die wel wat te besteden hebben naar zogenaamde rugzaktoeristen (turistas mochileros) die minder besteden en/of eigen eten en drinken meenemen/nuttigen. Uiteraard heeft dat direct een effect op de inkomsten van veel bars en restaurants waarbij men in sommige gevallen spreekt van 13% tot 15% minder omzet.

Daarnaast vinden veel horecaondernemers dat de onveiligheid is toegenomen en dat er steeds meer gestolen wordt. Zo is het tegenwoordig niet meer zo prettig om op een terras te gaan zitten want voordat je het weet wordt je beroofd. Het ergste is nog dat als de politie komt deze dan zegt dat ze niets kunnen doen waardoor de onveiligheid alleen maar toeneemt, aldus een ober in een lokaal gelegen aan de Ramblas. Overigens wil de aanwezigheid van een terras niet zeggen dat alleen daar gestolen wordt want de zakkenrollers en dieven stelen ook gewoon binnen in een bar of restaurant.

Onveiligheid

Ondertussen zeggen verschillende personen in de reportage in de krant en ook de vereniging van hoteleigenaren in Barcelona dat het onveiliger is in de stad. Er wordt meer en makkelijker gestolen voor lagere bedragen waardoor de politie in principe niet veel meer kan doen dan er een administratie notitie van te maken.

Er is meer prostitutie op straat, met name rond en op de Ramblas in de avonduren waardoor er meer vechtpartijen zijn en de veiligheid er niet beter op wordt. Er worden meer drugs verkocht in het centrum van Barcelona waardoor toeristen non-stop worden aangesproken.

Daarnaast is er op veel plaatsen een ongecontroleerde situatie ontstaan wat betreft de “manteros”, de veelal Afrikanen die hun illegale artikelen verkopen op kleden, de straatverkopers die op veel toeristische plaatsen te zien zijn met schoenen, shirts, jassen, tassen etc.

Reputatie

De reputatie van Barcelona is er de laatste jaren niet beter op geworden. Dat geldt zowel binnen Spanje maar ook internationaal. Op de rankinglijst van City Reptrak 2018 is Barcelona van 2017 naar 2018 met maar liefst 7 plaatsen gedaald van positie 8 naar 15 van de in totaal 56 steden die onderzocht werden.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben gehad op die daling wat betreft de reputatie zoals de terroristische aanslag in augustus 2017, de onstabiele politieke situatie wat betreft het Catalaanse afscheidingsproces, de onveiligheid en de zogenaamde turismofobia.

Het gaat daarbij om een fobie voor het toerisme waarbij men acties tegen het massatoerisme uitvoert. Deze zijn wereldwijd te zien in de pers wat uiteraard een negatief effect op de toerist die daar tijdens een vakantie niet mee geconfronteerd wil worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

20
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Olivier

Waanzin hoe hier mensen het beleid van Franco verheerlijken. Hitler heeft ook goede dingen betaalbaar gemaakt voor doorsnee Duitsers, gaan hem hier nu ook verheerlijken? Lagere criminaliteit was gewoon één van de “goede” gevolgen van een schrikbewind met disproportionele straffen!

Annemie

“Er wordt niet of nauwelijks geregeerd op dit moment in de deelstaat Catalonië” Tja als je de verkozen politici opsluit (of daarmee bedreigt) dan kunnen ze moeilijk regeren. In Barcelona doen burgemeesters Ada Colau en haar equipe (die niet voor onafhankelijkheid van Catalunya zijn) er alles aan om de stad weer beter te maken voor de bewoners. Een grote klacht van veel toeristen trouwens was dat er teveel toeristen waren in Barcelona … De paar opmerkingen dat het in de jaren ’70 (onder Franco) veiliger was in Spanje zijn totaal van pot gerukt : voor toeristen mogelijks, voor de burgers… Lees verder »

Marian

Ik heb een Spaanse vriend en die zegt vaak dat het onder Franco veiliger was dan nu. Van tijd tot tijd moet hij in Barcelona zijn en dan treft hij allerlei maatregelen om niet beroofd te worden. Zelfs de taxichauffeurs vanaf het vliegveld rijden extra om omdat ze denken dat ze hem kunnen belazeren. Wanneer hij ze in het Catalaans aanspreekt op hun gedrag, binden ze in en krijgt hij een normale rekening.

chris guillaume

Ik kom elk jaar in Spanje, sinds de jaren 70 (vorige eeuw) In de jaren van Franco, moest ik zelfs mijn auto niet afsluiten. We hadden toen een motorbootje met van alles in, die lag ‘ s nachts op het strand, daar is nooit iets uit gestolen. En zie nu, 40 jaar later …..
(niet dat ik “el caudillo” zijn beleid in alles correct vond)

SMELL

Toch heeft president Franco goede dingen gedaan voor Spanje zoals irrigatie-systemen in het droge gedeelte van het land, water-reservoirs voor drinkwater en voor de WERKENDE mens het in de Horeca verplichte lunch-menu dat was bedoeld om de werkende mens te voorzien van een goede en betaalbare lunch. Op straat voelde men zich veilig ja voor criminelen was er geen plaats, mooi toch?

Annemie

In de jaren 70 moest ik dat ook niet in Gent (België). Nu wel.
Om dat als ‘verdienste’ van Franco te omschrijven is er wel héél ver over.

Fran Carlos

De verloedering van Barcelona zal toch hoop ik niets te maken hebben met de totale corruptie en nieuwe achterlijkheid van de separatisten, wel?

Corry

Ben net terug van 2 fantastische dagen Barcelona. Ik heb mij er geen seconde onveilig gevoeld. ?

Juan

Tja, als je 2 dagen binnen hebt gezeten?? LOL… Maar ik denk dat het ook wel allemaal een beetje meevalt, laten we eerlijk wezen, in vele grote Europese steden heb je slechte wijken en veel van dezelfde ongein. Ik ga ook niet in Den Haag de Schilderswijk in, of in Amsterdam op zoek naar vertier buiten de gecontroleerde gebieden. Kijk wat de VVD wil voorstellen in NL….probleemwijken benoemen en daar harder straffen….gaan we nu met ons allen ook Nederland afzeiken als land om vooral niet heen te gaan? Doen we niet, dus kom aan, laat Barcelona ook even zeg. Parijs,… Lees verder »

Marian

Kan allemaal wel zijn, maar ik ga niet voor m’n lol naar Barcelona. Dat is zeker. Er zijn trouwens wel meer steden waar ik niet meer naar toe wil zoals Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen.

Michael

Komt omdat die klootzakken zoals ondere andere Quim Torra zich alleen maar met 1 ding bezig houden en dat is de independencia! ze doen in ieder geval goed hun best om Cataluña te verkloten!

Piet Paëlla

Er wordt niet of nauwelijks geregeerd op dit moment in de deelstaat Catalonië, en dus hebben ze geen aandacht voor de burger, en ook niet voor het toerisme.
Met hoteleigenaren heb ik geen medelijden, die slaan hun slag toch wel met onnodig hoge prijzen waar de burger in Barcelona 0,0 profijt van heeft.
Ik heb veel gereisd en kan hotels beoordelen, maar in Barcelona is het té duur voor wat men biedt, in Madrid en andere Spaanse steden heb ik betere ervaringen.
(ook in Nederland is dat een drama…)

SMELL

Hoe je het ook bekijkt die hoteleigenaren zorgen wel voor werk.

Juan74

Het artikel kon voor een groot deel zo over Amsterdam gaan zeg. Alleen blijven de toeristen daar wel gewoon komen.
Enig idee waarom dat is?
En dit is een serieuze vraag, ben benieuwd naar reacties.

Miel

Zou het kunnen dat het in Amsterdam vooral gaat over drugs- en sekstoeristen die een beetje overlast best leuk vinden ?

Juan74

De laatste keer dat ik er iets over las, wilde de nieuwe burgemeester toch de overlast in het Wallen gebied terug gaan dringen, ook daar schijnt het te druk te worden. En dat is toch de zone en de gebieden erom heen waar dat deel van het toerisme plaats heeft. En dan is Amsterdam ook nog eens een bijzonder dure stad om naar toe te gaan, qua verblijf en eten en drinken. Vraag me af, als ze de Wallen (deels) zouden sluiten of er dan nog zoveel mensen naar Amsterdam komen inderdaad. Al is het natuurlijk niet zo dat alle… Lees verder »

Jan, Ondara

Amsterdam is aanzienlijk kleiner als Barcelona en derhalve is het allemaal wat makkelijker in de hand te houden. Daarnaast wordt handel I in drugs nog steeds getolereerd. Jevkan er gewoon legaal je jointje roken! De politie treed daar waar nodig hard op. Amsterdam is zeker niet zonder problemen, met name de drugsgerelateerde moorden door Marokkanen zijn verontrustend!!

CJRW

Parijs is slechts een voorbeeld voor alle grote europese steden, het duurt iets langer maar het komt wees daar maar zeker van en zeker met al die linkse regeringen.
Het klinkt misschien niet leuk maar dit moet met een ijzeren vuist aangepakt worden.

Miel

De mensen die grof geld verdienen aan de toeristen vinden dit uiteraard een ramp, maar ik kan me best voorstellen dat de gewone burger in Barcelona het grondig beu is. Die ranking en het eventuele economische verlies zal ze worst wezen. Het enige wat ze willen is leven in een rustige buurt. Hier is absoluut geen sprake van angst voor toerisme, maar wel van ergernis door de overlast. ‘Turismofobia’ is dan ook een foutieve benaming die bovendien een afkeuring inhoudt van dit terechte streven naar betere levensomstandigheden.

Jopke

Als het voor velen minder attractief is geworden om er nog naartoe te gaan dan lost het probleem van massatoerisme zich vanzelf op

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.