Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje

Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje
Beeld: Archieffoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals we recent schreven wil het Spaanse ministerie van Volksgezondheid de zogenaamde nutri-score gaan invoeren, een soort van stoplicht met kleuren en letters waardoor de consument in een oogopslag kan zien of het om een gezond of ongezond product gaat. In deze nieuwe kleurcodering zitten echter nog veel fouten waaronder een die laat zien dat Coca Cola Zero (B) gezonder is dan Spaanse olijfolie (D).

Recent werd bekend dat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bezig is met een missie om producten aan te bieden in winkels die minder zout, onverzadigde vetten en suiker bevatten om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Om obesitas tegen te gaan of te bestrijden presenteerde het ministerie de “nutri-score”, een serie van codes met verschillende kleuren die moeten aangeven of iets gezond is of niet.

De “nutri-score” is niet iets exclusiefs voor Spanje want deze werd al ingevoerd in diverse andere landen zoals Frankrijk en steeds meer in België (in Nederland wordt er nog over gediscussieerd). Het gaat om een serie van vijf kleurcodes (donker groen naar donker rood) met letters (A naar E) die de informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen netjes samenvatten.

Niet perfect

Na de bekendmaking van de plannen rondom de nutri-score op de verpakkingen in Spanje werden er door Open Food Facts tests uitgevoerd waarbij bekende producten vergeleken werden wat betreft de nutri-score die deze artikelen zouden moeten gaan krijgen, iets wat ook de website SinAzúcar.org deed.

Het gaat bij de vergelijking van de etiketten echter om een niet bestaand en reëel voorbeeld want de producten hebben nog geen nutri-score etiketten gekregen. Enkele dingen vallen echter wel erg op zoals hieronder op de afbeeldingen te zien is.

Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje
SinAzucar.org
Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje
SinAzucar.org

Uitzonderingen

Nadat deze vergelijkingen, en dan met name die van de olijfolie (heilig in Spanje) met tomatenketchup en Coca Cola Zero, werden gepubliceerd in zo’n beetje alle kranten in Spanje, heeft men besloten dat producten die slechts uit één ingrediënt bestaan, zoals dus olijfolie, geen nutri-score zullen krijgen.

Vanwege de aanwezigheid van vet (enkelvoudig onverzadigde vetzuren) in olijfolie laat dit artikel een slechtere score zien dan bijvoorbeeld Coca Cola Zero en staat olijfolie gelijk aan tomatenketchup van Heinz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anton74

Die nutriscore kijkt alleen maar naar calorieën, weinig zinvol op die manier, de calorieën staan al op de verpakking.

Walter

Leuk maar ik zie me nog nit koken met cola zero 🙂

erasmodeblanca

Hoe kan een produkt dat Phosphoric acid bevat nu gezonder zijn als olijfolie. Coca Cola is voor mij een ongezond produkt en zo heeft iedereen zijn eigen mening omtrent dit produkt.

Andre

Coca cola is misschien niet zo gezond maar na een vet etentje is een colaatje een zaligheid, geen opgeblazen gevoel meer en de passage verloopt veel beter :-)))

Rudy R.

Phosphoric acid is net zo ongezond als zuurstof. Je moet je niet gek laten maken door al die gezondheids freaks op het internet. Hele volkstammen drinken Coca Cola zero (ik ook) en dat is altijd nog stukken beter dan gewone cola met zijn suiker die nog veel schadelijker is voor het menselijk lichaam. Bij heel veel chemische verbindingen gaat het erom hoeveel je ervan binnen krijgt. Sommige sterke giffen zijn goed voor het lichaam in lage concentraties en we hebben allemaal al eens gelezen dat er mensen zijn die zich letterlijk dood drinken aan…. water…. Als je elke dag 2… Lees verder »

Piet Paëlla

Men heeft mij ooit eens verteld dat Coca Cola Zero uiterst slecht is voor je gebit.
Weet iemand daar iets van ?

Anton74

Alle drankjes met bubbels (koolzuur) tasten je gebit aan, zo ook suikervrije frisdranken, spa rood, etc. Zuur tast tanden flink aan, koolzuur (bubbels) dus ook.

Fred

AMEN

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.