Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje

Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje
Beeld: Archieffoto

Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals we recent schreven wil het Spaanse ministerie van Volksgezondheid de zogenaamde nutri-score gaan invoeren, een soort van stoplicht met kleuren en letters waardoor de consument in een oogopslag kan zien of het om een gezond of ongezond product gaat. In deze nieuwe kleurcodering zitten echter nog veel fouten waaronder een die laat zien dat Coca Cola Zero (B) gezonder is dan Spaanse olijfolie (D).

Recent werd bekend dat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bezig is met een missie om producten aan te bieden in winkels die minder zout, onverzadigde vetten en suiker bevatten om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Om obesitas tegen te gaan of te bestrijden presenteerde het ministerie de “nutri-score”, een serie van codes met verschillende kleuren die moeten aangeven of iets gezond is of niet.

De “nutri-score” is niet iets exclusiefs voor Spanje want deze werd al ingevoerd in diverse andere landen zoals Frankrijk en steeds meer in België (in Nederland wordt er nog over gediscussieerd). Het gaat om een serie van vijf kleurcodes (donker groen naar donker rood) met letters (A naar E) die de informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen netjes samenvatten.

Niet perfect

Na de bekendmaking van de plannen rondom de nutri-score op de verpakkingen in Spanje werden er door Open Food Facts tests uitgevoerd waarbij bekende producten vergeleken werden wat betreft de nutri-score die deze artikelen zouden moeten gaan krijgen, iets wat ook de website SinAzúcar.org deed.

Het gaat bij de vergelijking van de etiketten echter om een niet bestaand en reëel voorbeeld want de producten hebben nog geen nutri-score etiketten gekregen. Enkele dingen vallen echter wel erg op zoals hieronder op de afbeeldingen te zien is.

Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje
SinAzucar.org
Coca Cola Zero is volgens de nutri-score gezonder dan olijfolie in Spanje
SinAzucar.org

Uitzonderingen

Nadat deze vergelijkingen, en dan met name die van de olijfolie (heilig in Spanje) met tomatenketchup en Coca Cola Zero, werden gepubliceerd in zo’n beetje alle kranten in Spanje, heeft men besloten dat producten die slechts uit één ingrediënt bestaan, zoals dus olijfolie, geen nutri-score zullen krijgen.

Vanwege de aanwezigheid van vet (enkelvoudig onverzadigde vetzuren) in olijfolie laat dit artikel een slechtere score zien dan bijvoorbeeld Coca Cola Zero en staat olijfolie gelijk aan tomatenketchup van Heinz.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.