Meeste buitenlanders die in Catalonië wonen zijn tegen Catalaanse onafhankelijkheid

Oeps ... foto ontbreekt!

Meeste buitenlanders die in Catalonië wonen zijn tegen Catalaanse onafhankelijkheid

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens een enquête van de website Spanish Property Insight is 75% van de deelnemende “expats” of in Catalonië wonende buitenlanders tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Deze enquête geeft niet het beste beeld weer aangezien de onderzoeker van de website via een campagne op de sociale media, mails en whatsapp slechts 472 in Catalonië wonende buitenlanders wist te ondervragen. Daarnaast geeft de onderzoeker toe dat hij niet alle bevolkingsgroepen heeft weten te bereiken zoals de Marokkanen en Chinezen die in Catalonië wonen.

De onderzoeker van de website heeft verschillende vragen gesteld zoals of men een voorstander is van een afscheiding en onafhankelijk Catalonië of dat Catalonië beter af is als republiek en de vraag of de Catalaanse politici het democratisch recht hebben om te beslissen over een afscheiding en de vraag of de Catalaanse crisis ervoor gezorgd heeft dat een expat wellicht zal vertrekken uit Catalonië.

Geen voorstander

Uit de enquête kan opgemaakt worden dat de meeste expats geen voorstander zijn van een Catalaanse Republiek en dat men vreest dat de autonome deelstaat het op eigen benen financieel niet zal redden. Daarbij moet wel gezegd worden dat veel in Catalonië wonende buitenlanders beïnvloed worden door de inwoners in hun omgeving. Op plaatsen waar het separatisme gevoel groter is zoals Lleida, Girona en Vic zijn de buitenlanders ook sneller geneigd om te denken dat een zelfstandig Catalonië beter af is terwijl in die gebieden waar de afscheidingsdrang kleiner is zoals Barcelona en Tarragona is die invloed stukken minder.

DOE MEE MET ONZE EIGEN SPANJEVANDAAG ENQUETE

d1736b336036288ac351d97c320474cb

Stemmen

Daarnaast geven veel expats aan dat ze graag mee zouden willen beslissen bij de komende autonome verkiezingen omdat ze hun leven hebben opgebouwd in Catalonië, daar hun tijd en geld hebben geïnvesteerd, een familie hebben opgebouwd, belasting betalen en meedoen met het dagelijkse leven. Veel expats wonen meer dan 20 jaar in de autonome deelstaat wat meer is dan menig Catalaan die wel mag stemmen. Van de totale bevolking in Catalonië is zo’n 15% afkomstig uit het buitenland. Zouden zij mee mogen stemmen dan zal dat negatief werken voor de separatistische partijen, aldus de onderzoeker.

4bd4fb91ead72dc814d27284b1a29a11

Resultaten

Van de ondervraagde 472 deelnemende expats geeft 76% aan tegen onafhankelijkheid van Catalonië te zijn terwijl 24% aangeeft voorstander van een Catalaanse Republiek te zijn. Er deden zo’n 120 Britten mee met deze enquête waarbij het merendeel tegen was en een kleiner deel voor, iets wat hetzelfde is bij de ondervraagde Duitsers, Fransen, Nederlanders en Belgen waarvan er echter maar een paar meededen aan deze enquête, ongeveer 30 Nederlanders en 18 Belgen.

DOE MEE MET ONZE EIGEN SPANJEVANDAAG ENQUETE

b9ffce799f7141d41d3641b539a6c85d

Op de vraag of de buitenlanders in Catalonië blijven wonen na alle problematiek rondom de afscheiding zegt 45% dat ze wellicht of zeker gaan vertrekken uit de regio, 19% geeft aan dat ze definitief blijven terwijl 36% zegt dat er voor hen niets veranderd. Het is niet bekend of het wel of niet bij de Europese Unie en de eurozone behoren invloed heeft op die beslissing.

Ga naar de inhoud