skip to Main Content
Meeste buitenlanders die in Catalonië wonen zijn tegen Catalaanse onafhankelijkheid

Meeste buitenlanders die in Catalonië wonen zijn tegen Catalaanse onafhankelijkheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens een enquête van de website Spanish Property Insight is 75% van de deelnemende “expats” of in Catalonië wonende buitenlanders tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Deze enquête geeft niet het beste beeld weer aangezien de onderzoeker van de website via een campagne op de sociale media, mails en whatsapp slechts 472 in Catalonië wonende buitenlanders wist te ondervragen. Daarnaast geeft de onderzoeker toe dat hij niet alle bevolkingsgroepen heeft weten te bereiken zoals de Marokkanen en Chinezen die in Catalonië wonen.

De onderzoeker van de website heeft verschillende vragen gesteld zoals of men een voorstander is van een afscheiding en onafhankelijk Catalonië of dat Catalonië beter af is als republiek en de vraag of de Catalaanse politici het democratisch recht hebben om te beslissen over een afscheiding en de vraag of de Catalaanse crisis ervoor gezorgd heeft dat een expat wellicht zal vertrekken uit Catalonië.

Geen voorstander

Uit de enquête kan opgemaakt worden dat de meeste expats geen voorstander zijn van een Catalaanse Republiek en dat men vreest dat de autonome deelstaat het op eigen benen financieel niet zal redden. Daarbij moet wel gezegd worden dat veel in Catalonië wonende buitenlanders beïnvloed worden door de inwoners in hun omgeving. Op plaatsen waar het separatisme gevoel groter is zoals Lleida, Girona en Vic zijn de buitenlanders ook sneller geneigd om te denken dat een zelfstandig Catalonië beter af is terwijl in die gebieden waar de afscheidingsdrang kleiner is zoals Barcelona en Tarragona is die invloed stukken minder.

DOE MEE MET ONZE EIGEN SPANJEVANDAAG ENQUETE

Stemmen

Daarnaast geven veel expats aan dat ze graag mee zouden willen beslissen bij de komende autonome verkiezingen omdat ze hun leven hebben opgebouwd in Catalonië, daar hun tijd en geld hebben geïnvesteerd, een familie hebben opgebouwd, belasting betalen en meedoen met het dagelijkse leven. Veel expats wonen meer dan 20 jaar in de autonome deelstaat wat meer is dan menig Catalaan die wel mag stemmen. Van de totale bevolking in Catalonië is zo’n 15% afkomstig uit het buitenland. Zouden zij mee mogen stemmen dan zal dat negatief werken voor de separatistische partijen, aldus de onderzoeker.

Resultaten

Van de ondervraagde 472 deelnemende expats geeft 76% aan tegen onafhankelijkheid van Catalonië te zijn terwijl 24% aangeeft voorstander van een Catalaanse Republiek te zijn. Er deden zo’n 120 Britten mee met deze enquête waarbij het merendeel tegen was en een kleiner deel voor, iets wat hetzelfde is bij de ondervraagde Duitsers, Fransen, Nederlanders en Belgen waarvan er echter maar een paar meededen aan deze enquête, ongeveer 30 Nederlanders en 18 Belgen.

DOE MEE MET ONZE EIGEN SPANJEVANDAAG ENQUETE

Op de vraag of de buitenlanders in Catalonië blijven wonen na alle problematiek rondom de afscheiding zegt 45% dat ze wellicht of zeker gaan vertrekken uit de regio, 19% geeft aan dat ze definitief blijven terwijl 36% zegt dat er voor hen niets veranderd. Het is niet bekend of het wel of niet bij de Europese Unie en de eurozone behoren invloed heeft op die beslissing.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. In feite is het triest de situatie . Als spanje en madrid de regio catalunya volwaardig zou hebben behandeld na dictator franco was er harmonie. In principe zijn de catalanen niet van slechte wil . En willen ze ook het beste begrijpelijk voor hun eigen regio , wat ook ten gunste van spanje kan werken. Bedenk dat iedere goede investering , zoals goede wegen en aansluiting naar het zuiden van spanje , ook bijdrage levert aan de rest van spanje. Spanje zou een schitterend welvarend land zijn als ze in de politiek niet zo n chaos maken in madrid . Verliezen van 220 miljoen per dag nu . De politiek in heel spanje heeft echt de boel verkloot ..en ze zijn niet zuinig met hun schitterende erfenis van dit mooie zonnige land. Als we de werkgelegenheid zien , de sociale structuur , is echt een puinhoop. Jongeren vertrekken naar buitenland voor werk en niet voor hun lol. Het is kort door de bocht om die aandacht op catalunya te werpen . Dit is een gevolg voor alle provincies in spanje die zich willen afscheiden , wegens verkeerd beleid. Waarom zou men zich willen afscheiden van een goede partner in economie en zaken en werkgelegenheid ?? Nee ..spanje heeft zich geen moeder getoond voor haar kroos .

   1. Om het het “Catalaanse separatisme – het syndroom van Pujol – met een piramidespel principe” te vergelijken is wel heel kort uit de bocht.
    Dit geldt voor alle politieke partijen en niet alleen in Spanje. Maar Spanje spant wel de kroon in West-Europa.

 2. Wij, mijn vrouw en ik komen al 42 jaar in cataluna en hebben sinds 1983 er een huis gekocht. Sinds 14 jaar zijn wij resident.
  Wij kunnen rustig zeggen, dat wij de Catalanen goed kennen en er vele vrienden hebben in verschillende regio’s.
  Wij hebben ervaren dat cataluna door al die jaren sterk veranderd is. Wat is begonnen met puyol met vooral veranderingen op scholen werd nog extremer doorgezet onder Mas en nog extremer onder puigdemont als benoemde opvolger van Mas.
  Er kan rustig beweerd worden dat Catalanen meer met hun hart denken dan met hun hoofd. Dit is de reden, waarom ze zo makkelijk misleid konden worden door generaties van politici.
  Corruptie daaronder vierde hoogtij. Men is dus ook niet bereid naar argumenten te luisteren. Zoals een Catalaanse vriend me zei “wij gaan door tot het eind”. Als buitenlander voel je het verschil tussen de mentaliteit van de kust en die in het binnenland (de bergen). In de bergen zijn ze nog fanatieker dan aan de kust waar veel niet Catalanen wonen, die door de generaties heen voor werk naar cataluna gekomen zijn.
  In de bergen hoef je bv niet om een Castiliaanse menukaart te vragen, want dan halen ze hun schouders op. Als buitenlanders het onmogelijk een discussie te voeren met een separatist over dat onderwerp te voeren omdat deze volledig geindoctrineerd is door politici en hebben onjuiste informatie gekregen op vlakken als historie of economie. Kortom het wordt steeds moeilijker met ze door een deur te kunnen gaan, tenzij je discussies vermijdt.
  We hebben Catalaanse bruiloften en begrafenissen meegemaakt.
  Na al die jaren samen met hen wille we dat ook niet kwijt raken.
  In de “bergen”

 3. Belasting betalen, je volledige pensioen hier spenderen, af en toe een bekeurinkje erbij enz. enz. en niet mogen deelnemen aan de verkiezingen.
  En als het even meezit pakken ze je als ‘buitenlander’ nog eens extra aan, omdat je ‘niet van hier’ bent. Rechten en plichten voor iedere bewoner, dus ook voor de residenten. Zoals altijd altijd al gezegd: Catalanen zijn gek op je poen en voor de rest interresseert hen niets. Helaas beseft men niet, dat als alle buitenlanders (=10%) zou vertrekken uit Catalunya men geen nagel meer heeft om aan den kont te krabben.

  1. Zoals je zegt maar dat is niet enkel in Catalonie hier bij ons ook Andalucia maar binnenkort verhuizen we toch de mentaliteit hier is niet normaal

  2. Naar mijn weten mag je in NL als ingezetene – afkomst vreemdeling – alleen je stem uitbrengen voor de gemeentelijke verkiezingen. Net als voor mijn broer geboren in NL met Spaanse nationaliteit gewoon aftikken aan de StaatNL, maar geen stemrecht bij de nationale verkiezingen.

   Wat mij betreft houden zo, anders krijgt je die gekte zoals in Mallorca, dat de Duitse inwoners aldaar het eiland gaan opeisen.

 4. Spanje is een centrifugaal federalistische staat met unitaire staten waar het centrale gezag geleidelijk aan afkalft. Voorbeelden van centrifugale federale staten zijn: België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
  Dwz dat Catalonië zich grondwettelijk NIET kan afscheiden van Spanje. Catalonië kan enkel afscheiden als de centrale regering daar toelating voor geeft.(wat hoogstwaarschijnlijk nooit zal gebeuren)
  Artikel 155 van de Spaanse grondwet, dus ook geldig voor Catalonië, werd geactiveerd en stelt dat de Spaanse regering in staat alle nodige middelen in te zetten om de grondwettelijke orde in Catalonië, nog steeds een deelstaat van Spanje, te herstellen.
  Waarom de Catalaans president Carles Puigdemont de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, wetende dat dit tegen der Spaanse grondwet is, is eigenlijk onbegrijpelijk. Hierdoor heeft hij zichzelf politiek buitenspel gezet.
  Dat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regering ontslaat en zelf een tijdelijke regering plaatst zou ook niet grondwettelijk zijn, maar hierover zullen de deskundigen nog over discuteren.
  Dat de Catalanen hun onafhankelijkheid willen is hun beste recht MAAR dit dient dan wel te gebeuren met de Spaanse grondwetregels en deze dienen dan eerst aangepast te worden want in de huidige vorm is dit onmogelijk.
  Dus het wel of niet afscheiden van Spanje en alle verhalen en enquêten hebben gewoon geen zin. Het kan gewoon niet.

  Stel u eens voor dat de Vlamingen in België afscheiden zonder toelating van de Federale regering ?
  Dat kan grondwettelijk ook niet.

  Voor de Catalanen een spijtige zaak maar zo gaat dat niet, er dienen spelregels gevolgd te worden.

  1. “Dat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regering ontslaat en zelf een tijdelijke regering plaatst zou ook niet grondwettelijk zijn, maar hierover zullen de deskundigen nog over discuteren.”

   Ter verheldering, de regio regering is ontslagen en niet vervangen.
   Er is 1 tijdelijke waarnemer vanuit de centrale regering geplaatst op de regionale economische zaken departement, om onder ander ervoor te zorgen dat de geldstroom vanuit de Centrale regering bij de (juiste) regionale overheden/instanties komen. Deze tijdelijke waarnemer nog de Centrale regering heeft geen bevoegdheid om regionale besluiten/beleid maken.

 5. Het is toch raar dat je hier met volledige residentie en volledige belastingplicht niet mag stemmen voor de deelstaat- of nationale regering!? Hadden we dit in Nederland dan ook maar beter zo gehouden.
  Het is trouwens verbazingwekkend dat mensen hun beslissing om in Catalonië te blijven, na afsplitsing, laten afhangen van het feit of deze nieuwe staat dan wel of niet in de EU blijft. Lezen ze geen krant of kijken ze geen nieuwsberichten? Catalonië zal uit de EU verdwijnen! Natuurlijk kunnen ze dan weer lidmaatschap aanvragen, maar dat gaat jaren duren en moet goedgekeurd worden door alle landen, inclusief Spanje. Wie gelooft dat die dat goedkeuren ……….

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken