Search
menu
Search

Hoe airconditioning en verwarming levens redden in Spanje

Hoe airconditioning en verwarming levens redden in Spanje
Beeld: via canva.com

Hoe airconditioning en verwarming levens redden in Spanje

Wist je dat bij extreme hitte of kou in Spanje de airconditioning en verwarming een cruciale rol spelen in het verminderen van sterfgevallen door deze weersomstandigheden? Uit een recent onderzoek, geleid door het Instituto de Salud Global de Barcelona (ISGlobal), blijkt dat het gebruik van airconditioning de mortaliteit door extreme hitte met een derde heeft verminderd in Spanje. Daarnaast heeft de aanwezigheid van verwarming ervoor gezorgd dat de sterfgevallen door extreme kou gehalveerd zijn. Dit is een opmerkelijke prestatie, gezien de stijgende temperaturen in Spanje en de toenemende impact van klimaatverandering.

Spanje is een land dat bekend staat om zijn warme en zonnige klimaat. Echter, de afgelopen decennia heeft het land te maken gekregen met een alarmerende stijging van de temperaturen. Volgens het ISGlobal is de gemiddelde temperatuur in Spanje jaarlijks met 0,36 graden gestegen per decennium. Deze trend is nog meer uitgesproken in de zomer, waar de temperatuur jaarlijks met 0,4 graden toeneemt. Dit betekent dat Spanje steeds vaker te maken krijgt met extreem hete zomers, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Extreme hitte kan een grote impact hebben op de gezondheid van mensen. Het kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting en zelfs hitteberoerte. Daarnaast kunnen mensen met bestaande gezondheidsproblemen, zoals hart- en longaandoeningen, extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van extreme hitte. In Spanje is het aantal sterfgevallen door hittegolven in de afgelopen decennia toegenomen, wat aangeeft dat dit een ernstig probleem is dat aangepakt moet worden.

Airconditioning

Gelukkig heeft de opkomst van airconditioning in Spanje ervoor gezorgd dat de mortaliteit door extreme hitte met een derde is afgenomen. Dit blijkt uit het onderzoek van het ISGlobal, waarbij gekeken is naar de impact van airconditioning op de gezondheid in 48 provincies in Spanje over een periode van vier decennia. De resultaten zijn opmerkelijk en tonen aan dat airconditioning een cruciale rol speelt in het beschermen van mensen tegen de negatieve effecten van extreme hitte.

Het gebruik van airconditioning zorgt ervoor dat de binnentemperatuur op een comfortabel niveau blijft, zelfs tijdens hittegolven. Hierdoor wordt de kans op uitdroging en hittegerelateerde gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderd. Daarnaast kan airconditioning ook helpen om de luchtvochtigheid te reguleren, wat belangrijk is voor mensen met ademhalingsproblemen. Door de aanwezigheid van airconditioning kunnen mensen in Spanje veilig en comfortabel blijven tijdens extreme hitte, waardoor het aantal sterfgevallen door deze weersomstandigheden aanzienlijk is afgenomen.

Het onderzoek van het ISGlobal toont ook aan dat het gebruik van airconditioning in Spanje de afgelopen decennia is toegenomen. Dit is een positieve ontwikkeling, gezien de stijgende temperaturen en de toenemende impact van klimaatverandering. Het gebruik van airconditioning wordt steeds meer gezien als een noodzaak in plaats van een luxe, vooral tijdens de hete zomers in Spanje. Dit betekent dat het aantal levens dat gered wordt door airconditioning alleen maar zal toenemen in de toekomst.

Verwarming

Terwijl airconditioning levens redt tijdens hete zomers, speelt verwarming een cruciale rol in het verminderen van sterfgevallen door extreme kou in Spanje. Uit het onderzoek van het ISGlobal blijkt dat de aanwezigheid van verwarming ervoor heeft gezorgd dat het aantal sterfgevallen door extreme kou is gehalveerd in de afgelopen decennia. Dit is een ander bewijs van hoe technologie levens kan redden in tijden van extreme weersomstandigheden.

Extreme kou kan net zo gevaarlijk zijn als extreme hitte. Het kan leiden tot onderkoeling, bevriezing en zelfs hypothermie. Daarnaast kunnen mensen met een zwak immuunsysteem of chronische aandoeningen extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van extreme kou. In Spanje is het aantal sterfgevallen door koudegolven ook toegenomen in de afgelopen decennia, wat aangeeft dat dit een ernstig probleem is dat aangepakt moet worden.

Verwarming zorgt ervoor dat de binnentemperatuur op een comfortabel niveau blijft, zelfs tijdens koudegolven. Hierdoor wordt de kans op onderkoeling en andere gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderd. Door de aanwezigheid van verwarming kunnen mensen in Spanje veilig en comfortabel blijven tijdens extreme kou, waardoor het aantal sterfgevallen door deze weersomstandigheden is afgenomen.

Net als airconditioning is ook het gebruik van verwarming in Spanje de afgelopen decennia toegenomen. Dit is een positieve ontwikkeling, gezien de stijgende temperaturen en de toenemende impact van klimaatverandering. Verwarming wordt steeds meer gezien als een noodzaak in plaats van een luxe, vooral tijdens de koude winters in Spanje. Dit betekent dat het aantal levens dat gered wordt door verwarming alleen maar zal toenemen in de toekomst.

Ga naar de inhoud