Search
menu
Search

Spaanse ‘huurling’ maakt duizenden Instagrammers wijs in Oekraïne en Israël te vechten

Spaanse ‘huurling’ maakt duizenden Instagrammers wijs in Oekraïne en Israël te vechten
Beeld: via canva.com

Spaanse ‘huurling’ maakt duizenden Instagrammers wijs in Oekraïne en Israël te vechten

Je kunt het zo gek niet bedenken. De jonge Spanjaard Pedro Díaz (27) reist eerst als huurling naar Oekraïne en later naar Israël. Via sociale media kun je zijn gevechten volgen. Tot kortgeleden aan het licht kwam dat alles misschien wel gelogen is. In Oekraïne kent niemand de jongen en de foto’s die hij op sociale media deelt zijn gestolen en bewerkt.

26 september 2023 “Het is gedaan”, deelt Pedro Díaz zijn 200.000 instagram volgers mee. “Ik ben gewond aan het voorhoofd. Mortierwonde … Ik wil de meeste wonden niet tonen omwille van hun ernst”. Pedro Díaz beweert in heftige gevechten te zijn verwikkeld en wil zich even uit het strijdgewoel terugtrekken. “Drie maanden tot een jaar minstens”.

Tot vier weken later deze posts verwijderd zijn en nieuwe berichten verschijnen. Díaz toont zich in het uniform van de Israëlische militaire politie. “Ik ben hier gekomen omwille van het geld”, vertelde hij vorige week aan de krant El Mundo. “3.900 euro per week, zonder de extra missies”. Díaz beweert dat hij zich aansloot bij een paramilitaire groep die wapenleveringen voor het leger moet beveiligen.

De krant El Confidencial trok de feiten na bij de Israëlische Defense Forces. Van Díaz hebben ze daar nog nooit gehoord. Na onderzoek blijkt dat veel van de beelden die hij deelt niet van hem zijn. De Spanjaard bewerkt bestaande foto’s en kleeft zichzelf er op met behulp van software.

Wat drijft de jongen tot liegen? Geld? Aandacht? De verkoop van zijn opgeblazen Instagrampagina? Díaz heeft zichzelf alvast in het oog van een storm geplaatst. Media van over de hele wereld speculeerden de laatste weken dat Israël ook huurlingen inschakelde. En de interviews met Díaz, de zogezegde Spaanse huurling, staafden die hypothese. Terwijl de jongen naar alle waarschijnlijkheid alles verzonnen heeft.

Rond wat er nu wel of niet waar is aan het hele verhaal hangt nog heel wat mysterie. De krant El Confidencial stelde Díaz voor af te spreken op gelijk welke plek in Israël. Voor het eerst in hun communicatie met de jongeman, kregen ze daarop geen antwoord. En als klap op de vuurpijl verdwenen maandag al zijn sociale netwerken van het internet. Alles wijst er op dat de jongen voelt dat de grond onder zijn leugenachtige voeten wel erg heet wordt.

Ga naar de inhoud