Grootste tokkelbaan of ‘tirolina’ van Galicië in Lugo in gebruik genomen

Grootste tokkelbaan of ‘tirolina’ van Galicië in Lugo in gebruik genomen
Beeld: Canva

Grootste tokkelbaan of ‘tirolina’ van Galicië in Lugo in gebruik genomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LUGO – Voor wie graag naar het noordwesten van Spanje reist en van avontuur houdt, is er in de autonome regio Galicië weer een attractie bij. Nabij het dorp A Pontenova in de provincie Lugo opent de langste tokkelbaan van de regio in het recreatieve park van Mina Consuelo-Boullosa. Deze voegt zich bij het rijtje tokkelbanen in Spanje die we onderaan dit artikel omschrijven.

Wat is een tokkelbaan ook weer? Je weet wel, zo een van die lange metalen kabels waaraan je in een gek broekje hangt en aan een rotvaart naar beneden scheurt. Iets voor jou? Als je daar van houdt zijn er meer te vinden in Spanje zoals in Aragón, in de gemeente Fiscal (Huesca) waar met 189 km/uur de snelste tokkelbaan van Europa te vinden is.

De nieuwe tokkelbaan probeert een trekpleister te worden voor het toerisme in en rond A Pontenova. De kosten van de bouw werden gesteund door de lokale overheid en het bestuur van de stad Lugo. In 2019 tekenden die een contract voor maar liefst 317.605 euro voor de aanleg van de installatie.

De tokkelbaan heeft een lengte van 330 meter en bereikt op bepaalde punten een hoogte van 50 meter. Het parcours roept de herinnering op aan de oude kabelbanen van de mijn die vroeger op die plek lag. Via die kabelbanen werden de grondstoffen vanuit de mijn naar de ovens gebracht. Bovendien raast de tokkelbaan over de Turia rivier heen.

Een klein detail wel. De titel van ‘grootste tokkelbaan van Galicië’ zal de attractie moeten delen met de tokkelbaan van het avonturenpark Naturmaz bij het stuwmeer van A Fervenza, ook in de provincie Lugo. Die meet namelijk ook exact 330 meter.

Het project kwam al vaker in de media tijdens de spectaculaire aanbouw. De officiële opening vindt plaats op aanstaande vrijdag 28 januari. Adrenalinejunkies kunnen er vanaf dan terecht voor een razendsnelle afdaling. De attractie ligt op 3 uur van Vigo en 2 uur van Ourense.

‘Tirolinas’ in Spanje

De nieuwe tokkelbaan in Lugo (Galicië) is er een van velen in Spanje zoals de in maart 2021 geopende tokkelbaan in Fiscal (Huesca, Aragón) waar het mogelijk is om vanaf  1.200 meter hoogte met een hoogteverschil van 400 meter circa 2.000 meter af te leggen. Er is in de buurt van Fiscal nog een tokkelbaan in de Valle de Tena, niet ver weg van het Lanuza stuwmeer en mooi gelegen gelijknamige dorp, Sallent de Gallego en de skipistes van Formigal in het dorp Hoz de Jaca (naast het metalen uitzichtpunt). Deze tokkelbaan heeft een lengte van 950 meter.

Verder zijn er tokkelbanen of ‘tirolinas’ te vinden in Fuentespalda, een dorp in de Matarraña regio in de provincie Teruel (Aragón, niet ver weg van de Costa Dorada en Costa de Azahar) waar een 1.980 meter lange tokkelbaan over het dorp raast.

In het dorp Cabezon de Pisuerga (Valladolid) in Castilië en León is een tokkelbaan van 1.300 meter lengte te vinden, in IriSarri Land in het noorden van de autonome regio Navarra is een 860 meter lange tokkelbaan, in Sanlucar de Guadiana (Huelva) in Andalusië kan men met een unieke 720 meter lange tokkelbaan over de rivier Guadiana van Spanje naar Portugal afdalen en in Sendaviva in Navarra is een 650 meter lange ‘tirolina’ te vinden.

Ga naar de inhoud