Wanneer is het weer carnaval in Spanje en waar wordt dat gevierd?

Wanneer is het weer carnaval in Spanje en waar wordt dat gevierd?
beeld: via canva.com
Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Februari is de maand van carnaval, niet alleen in Spanje maar in veel landen. Maar waar wordt veel carnaval gevierd en wanneer vindt dit feest plaats in Spanje? We kijken naar de bekendste carnavalsfeesten van het land en de daarbij horende datums die op sommige plaatsen anders zijn dan in Nederland en België.

Ook in Spanje wordt uitbundig carnaval gevierd. Dat gebeurt niet overal in het land, maar er zijn plaatsen waar het carnaval als een van de belangrijkste feesten wordt gezien. De bekendste carnavalsvieringen zijn die van de eilanden Tenerife en Gran Canaria en op het vasteland die van Cádiz, Águilas en Sitges.

In Spanje vindt carnaval globaal plaats tussen 8 en 14 februari (2024). Er zijn echter plaatsen in Spanje waar het carnaval al veel eerder begint en ook veel later eindigt. Het eerste carnavalsfeest van het jaar vindt traditiegetrouw altijd plaats op de eerste zondag van januari in Cantabrië, waar La Vijanera gezien wordt als oudste carnavalsfeest van Spanje en Europa.

Wist je dat de carnavalsdatum zijn huidige oorsprong heeft in de kerkelijke kalender, die gerekend wordt vanuit eerste paasdag? Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. De vastentijd begint 40 dagen voor eerste paasdag, waarbij zondagen niet meetellen. De eerste carnavalsdag valt dan zeven weken voor eerste paasdag. Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is de vroegst mogelijke datum voor carnaval 1 februari, en de laatst mogelijke datum 9 maart.

Naast de dagen waarop feest gevierd wordt, zijn er ook twee andere dagen belangrijk tijdens het carnaval in Spanje. Officieel begint het carnaval met de ‘vette donderdag’ of ‘jueves lardero’ met vet en veel eten om de carnavalsdagen goed door te komen en eindigt carnaval met de Aswoensdag of ‘entierro de la sardina’ tijdens de begrafenis van de sardine.

Entroido in Verín (Galicië) (1 tot 13 februari)

Een carnavalsfeest dat uitgeroepen is tot festival van nationaal toeristisch belang in de gemeente Verín in de autonome regio Galicië. Tijdens deze festiviteiten zijn er talloze activiteiten zoals de “xoves de Compadres” (mannen), de “xoves de comadres” (vrouwen) en de “cigarrones”, het centrale figuur van het carnaval. Deze laatste zijn gekleed in een kostuum dat ongeveer 25 kilo weegt en dat is traditioneel om van vader op zoon over te gaan. Het masker dat men draagt, is gemaakt van hout dat in opvallende kleuren is geschilderd, met dierlijke motieven (leeuw, wolf, koe, os). Er zijn ook veel parades met praalwagens, maskers, muziek, comparsas en een uitstekende gastronomie.

Santa Cruz de Tenerife (12 januari tot 18 februari)

Op het Gran Canaria buureiland Tenerife gaat men tekeer met het rio-achtige carnaval en is het een bonte stoet van gekleurde mensen die al dansend feest vieren. Ook hier is men aangekleed alsof het Brazilië is en laat ook de vrolijke Caribische muziek je meevoeren naar het tropische carnaval. Ook op Tenerife zijn er Mr. en Miss competities, optredens en de typische Drag Queen feesten. Al met al een leuk spektakel en ook nog eens met lekker warm weer, wat wil een goede carnavalsvierder nu nog meer.

Las Palmas de Gran Canaria (25 januari tot 18 februari)

Waarschijnlijk samen met Tenerife het bekendste carnavalsfeest in Spanje. Het is alsof Rio de Janeiro naar Spanje is gekomen met veel salsa en rumba muziek en veel bontgekleurde persoonlijkheden. Er zijn optredens, modeshows en natuurlijk de Miss en Mr. verkiezingen inclusief de Drag Queen parties … de dames/heren die op zeer hoge hakken als een beest tekeer gaan op het podium. Veel shows worden live uitgezonden op de Spaanse televisie. Ook in de kustplaats Maspalomas wordt flink gefeest tijdens het carnaval.

Cádiz (8 tot 18 februari)

Ook in Zuid-Spanje wordt carnaval gevierd en de stad Cádiz is misschien wel het bekendst vanwege het carnaval wat op straat plaatsvindt en de zingende groepen mannen en/of vrouwen. Vooral dat laatste, de zangkoren die met hun vrolijk en zeer humoristische liederen de politiek, bekendheden en van alles en nog wat op de hak nemen. Om dat alles te begrijpen moet je wel de Spaanse taal beheersen want men zingt erg snel en dan ook nog eens vaak met het typische dialect :). Het is echter wel hartstikke leuk om naar te kijken.

Águilas (Murcia) (2 tot 24 februari)

In de stad Águilas in het zuiden van de regio Murcia wordt een van de bekendste carnavals van het Spaanse vaste land gevierd. Bekend zijn de bonte optochten met mooi aangeklede deelnemers die er helemaal voor gaan. Ook bekend zijn de “cascarones”, eieren gevuld met confetti en de “cuerva” drank, als je dat drinkt, komt het carnavalsdier helemaal los.

Sitges (Barcelona) (8 tot 14 februari)

De badplaats Sitges, net onder Barcelona, staat in Spanje bekend als Carnaval stad en dan vooral bij de Drag Queens die hier kunnen feesten alsof het 1999 is (party like 1999 van Prince) ;). Er zijn vele carnavalsoptochten in de stad waarbij de nadruk vaak ligt op de Drag Queens en aanverwanten. Mocht je in de buurt zijn of dicht bij wonen moet je zeker even langsgaan. Leuk om te zien is de beddenrace.

Badajoz (Extremadura) (9 tot 18 februari)

Extremadura heeft een van de oudste carnavals tradities in Spanje, met wortels die teruggaan tot de 16e eeuw. Vieringen vinden plaats in steden en dorpen in heel de regio. Badajoz heeft een van de grootste en oudste optochten van het land tijdens carnaval. Duizenden deelnemers lopen door de straten in prachtige kostuums en met enorme praalwagens. Het is een van de belangrijkste culturele evenementen in Extremadura.