Sneeuw, kou, regen en enorme daling van temperaturen in delen van Spanje

Sneeuw, kou, regen en enorme daling van temperaturen in delen van Spanje
Beeld: Canva

Sneeuw, kou, regen en enorme daling van temperaturen in delen van Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het wordt kouder, natter en zelfs witter met de verwachte sneeuwval in veel delen van het land waarbij ook de temperaturen plotseling tot wel 15 graden kunnen dalen. Met de komst van het slechtere weer lijkt een einde te komen aan lenteachtig weer in Spanje. Gelukkig duurt deze natte en koude periode niet zo lang volgens de extra weerwaarschuwing van de Spaanse weerdienst AEMET.

Voordat we omschrijven wat het weer gaat doen de komende dagen, moet vermeld worden dat de calima of het fijne woestijnzand op veel plaatsen in Spanje te merken is. Als dat gecombineerd wordt met neerslag dan wordt gesproken over ‘lluvia de baro’ of modder-regen wat in feite dus regen met het fijne woestijnzand is. Heel vervelend en heel vies.

Na enkele dagen van praktisch lente weer, begint er vanaf woensdag een periode van instabiel en winterweer dat van invloed zal zijn op een groot deel van het Spaanse vasteland, vooral in het noorden zoals Baskenland, Navarra, la Rioja, provincie Huesca in Aragón, Castilië en León, Cantabrië, Asturië en delen van Galicië, en de Balearen eilanden. Een actief koufront zal in de middag van woensdag door het noordwesten trekken en neerslag en sneeuw veroorzaken in het noorden van het vasteland. Na de doorgang van het front zal er een massa polaire lucht over het land trekken, wat een geleidelijke daling van de temperaturen en sneeuwval zal bevorderen.

Op woensdag zullen de neerslaggebieden zich van noord naar zuid verspreiden met intensere neerslag aan de Cantabrische kust, waar deze lokaal sterk en aanhoudend kan zijn. De sneeuwgrens zal in het begin hoog liggen, maar zal geleidelijk dalen naar 600 tot 1.000 meter in het noordwesten van het schiereiland, terwijl deze boven de 1.400 meter blijft in de rest van het getroffen gebied.

Op donderdag en vrijdag zal het ook koud en instabiel zijn. De neerslag zal zich verspreiden over de hele noordelijke helft van het Spaanse vasteland, hoewel deze op vrijdag beperkt zal blijven tot het noordwesten. De neerslag zal intenser en aanhoudender zijn in het uiterste noordoosten op donderdag en in het uiterste noordwesten op vrijdag. Deze neerslag zal in de vorm van sneeuw vallen op lage hoogtes, boven de 400-600 meter in het algemeen op donderdag, met de belangrijkste diktes in berggebieden; hoewel er waarschijnlijk ook aanzienlijke accumulaties zullen zijn op de hoogvlaktes. Aan de Cantabrische kust zullen de buien af en toe vergezeld gaan van onweer, waarbij lokale hagel niet is uitgesloten. De temperaturen zullen laag zijn, met waarden onder de normale temperaturen voor de tijd van het jaar, waarbij de minimumtemperaturen op donderdag tegen het einde van de dag worden bereikt.

Het is nu nog onzeker wat het weer gaat doen vanaf zaterdag, maar de AEMET voorspelt dat het nog steeds koud en nat zal zijn terwijl de sneeuwgrens hoger komt te liggen en het slechte weer langzaam het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden verlaat en het vanaf zondag of maandag weer ‘normaal’ winterweer moet worden.

Ga naar de inhoud