Biologische voeding populairder dan ooit in Spanje tijdens de bio-revolotie

Biologische voeding populairder dan ooit in Spanje tijdens de bio-revolotie
Beeld: via canva.com

Biologische voeding populairder dan ooit in Spanje tijdens de bio-revolotie

De biologische en ecologische voedingssector in Spanje heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Steeds meer consumenten kiezen bewust voor deze duurzame en milieuvriendelijke producten. Deze opmerkelijke ontwikkeling heeft geleid tot een ware explosie van de ecologische markt in Spanje, met een grote impact op de landbouw, de detailhandel en de portemonnee van de consument.

Spanje heeft de laatste jaren een opmerkelijke verschuiving doorgemaakt in de voedingsindustrie. Consumenten zijn zich meer bewust geworden van de voordelen van biologische en ecologische producten, waardoor de vraag naar deze producten enorm is gestegen. Volgens de nieuwste gegevens van Ecovalia, de belangrijkste organisatie voor de promotie van biologische landbouw in Spanje, groeide de bio-sector in 2023 met meer dan 6% en bereikte een omzet van 3 miljard euro.

Deze cijfers weerspiegelen de toenemende waardering van de Spaanse consument voor natuurlijke en duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen. De gemiddelde Spanjaard besteedde in 2023 maar liefst € 64 aan biologische producten.

Hoewel de bio-revolutie in heel Spanje plaatsvindt, zijn er opvallende regionale verschillen in de consumptie van ecologische producten. Inwoners van de Canarische Eilanden gaven gemiddeld slechts € 33 per jaar uit aan biologische voeding, het laagste bedrag van heel Spanje. Aan de andere kant stonden de Balearen bovenaan met een gemiddelde uitgave van € 117 per persoon per jaar. In Galicië is dat € 86, in Baskenland € 85, in Cantabrië € 83, in Catalonië € 80, in Murcia € 62, in Andalusië 60 en in de Valencia en Madrid regio’s is dat € 51.

Plantaardige producten

Een opvallende trend binnen de Spaanse bio-markt is de voorkeur voor plantaardige producten. Volgens het rapport van Ecovalia maakten deze producten in 2023 maar liefst 69% uit van het totale volume van biologische aankopen in Spanje. Dit weerspiegelt de groeiende populariteit van veganisme en flexitarisme, evenals de toenemende bezorgdheid over de impact van de veehouderij op het milieu.

Consumenten kiezen steeds vaker voor biologische groenten, fruit, granen en andere plantaardige producten, gedreven door de overtuiging dat deze voedingsmiddelen gezonder en duurzamer zijn. Bovendien bieden biologische plantaardige producten een breed scala aan smaken en texturen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor zowel vegetariërs als vleeseters.

Biologische winkels vs. supermarkten

Hoewel de traditionele biologische winkels nog steeds populair zijn en goed zijn voor 34% van de biologische aankopen, heeft de grote distributie de afgelopen jaren flink terrein gewonnen. Maar liefst 50% van de Spaanse consumenten kiest tegenwoordig voor de supermarkt als het gaat om de aankoop van biologische producten.

Dit kan worden verklaard door de toenemende beschikbaarheid van een breed assortiment biologische producten in supermarkten, waardoor consumenten gemakkelijker en efficiënter hun boodschappen kunnen doen. Bovendien bieden veel supermarkten nu ook speciale biologische afdelingen of gangen, wat de zichtbaarheid en toegankelijkheid van deze producten vergroot.

Hoge prijzen

Een van de grootste uitdagingen voor de ecologische voedingssector is de hogere prijs die consumenten moeten betalen voor deze producten. Volgens het rapport van Ecovalia is de gemiddelde prijs van de biologische winkelmand in 2023 met 8,7% gestegen, wat neerkomt op een stijging van € 4,25.

Desondanks blijven consumenten bereid om deze hogere prijzen te betalen, gedreven door hun overtuiging dat biologische en ecologische producten beter zijn voor hun gezondheid en het milieu. Veel consumenten beschouwen deze extra kosten als een investering in een duurzamere levensstijl en een betere toekomst voor de planeet.

Ga naar de inhoud