De toekomst van het WK 2030 in Spanje in gevaar na huiszoekingen bij de Spaanse voetbalbond

De toekomst van het WK 2030 in Spanje in gevaar na huiszoekingen bij de Spaanse voetbalbond
Beeld: via canva.com

De toekomst van het WK 2030 in Spanje in gevaar na huiszoekingen bij de Spaanse voetbalbond

Op woensdag 20 maart heeft de Guardia Civil politie een inval gedaan bij het hoofdkantoor van de Koninklijke Spaanse Voetbalbond (RFEF) in de regio Madrid. De autoriteiten verdenken de bond van corruptie bij zakelijke deals, wanbestuur en witwassen. Deze gebeurtenissen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezamenlijke kandidatuur van Spanje, Portugal en Marokko om het WK 2030 te organiseren, aangezien de integriteit van de RFEF nu in twijfel wordt getrokken.

Hoewel de gezamenlijke bid van Spanje, Portugal en Marokko al is gekozen om het WK van 2030 te organiseren, moet de FIFA deze beslissing in december 2024 nog officieel bekrachtigen. De huidige onderzoeken naar mogelijke corruptieschandalen bij de RFEF kunnen een serieuze bedreiging vormen voor deze bekrachtiging.

De FIFA zal waarschijnlijk eisen dat de RFEF volledige openheid geeft over de aantijgingen en bewijst dat ze een integere en betrouwbare partner is voor de andere organisatoren. Een gebrek aan eenheid of vertrouwen tussen de organiserende landen kan leiden tot het intrekken van de toewijzing van het WK 2030.

Het is belangrijk om te vermelden dat de FIFA al eerder heeft ingegrepen bij de RFEF. Na het beruchte kusincident met speelster Jenni Hermoso werd voormalig voorzitter Luis Rubiales door de FIFA uit zijn functie gezet. Dit laat zien dat de wereldvoetbalbond niet schroomt om in te grijpen bij integriteitsschendingen. Luis Rubiales kon niet worden aangehouden door de politie omdat hij niet in Spanje is.

Als de beschuldigingen tegen de RFEF bewezen worden, kan de FIFA besluiten de Spaanse bond uit te sluiten van de organisatie van het WK 2030. In het ergste geval kan de toewijzing van het toernooi aan het Iberisch schiereiland, bestaande uit Spanje en Portugal, zelfs compleet worden ingetrokken, afhankelijk van de betrokkenheid van de andere bonden.

Een eventuele uitsluiting van Spanje als gastland voor het WK 2030 zou niet alleen een zware klap betekenen voor het imago van het land, maar ook voor de financiële situatie van de RFEF en de Spaanse clubs. Het mislopen van de inkomsten uit zo’n groot evenement kan verstrekkende gevolgen hebben.

Zowel de FIFA als de overige organisatoren van het WK 2030 hebben nog geen officiële reactie gegeven op de ontwikkelingen in Spanje. Er zal ongetwijfeld met gespannen aandacht worden uitgekeken naar het verdere verloop van het onderzoek en de mogelijke consequenties.

Het toeval wil dat een dag voor de inval bij de Spaanse Voetbalbond het logo voor de WK 2030 gepresenteerd werd. Dat logo is boven dit artikel te zien

Ga naar de inhoud