Search
menu
Search

5x toeristische treinen die de moeite waard zijn in Spanje

5x toeristische treinen die de moeite waard zijn in Spanje
Beeld: Sóller / 123rf

5x toeristische treinen die de moeite waard zijn in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Met de trein reizen brengt je zo snel mogelijk van A naar B, maar er zijn treinreizen die mooi genoeg zijn om het rustig (slow) aan te doen. Dat zijn de zogenaamde toeristische treinen of ‘trenes turisticos’ waarvan er in Spanje meer dan genoeg te vinden zijn. In dit artikel bekijken we vijf treinroutes die interessant genoeg zijn om eens te bekijken. Het gaat dan om treinreizen die in de meer toeristische gebieden van Spanje te vinden zijn.

Recent schreven we nog over de luxe treinreizen van de Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE die weer aan het rijden zijn. In DIT ARTIKEL beschrijven we de routes van de Al Andalus, de Transcantábrico Gran Lujo, de Expreso de la Robla en de nieuwe route van Bilbao naar Santiago de Compostela, de Costa Verde Express treinen. Maar hieronder beschrijven we andere soorten treinreizen die ten eerste minder lang duren en veel goedkoper zijn.

1. Ferrocarril de Sóller (Mallorca)

Dit is misschien de bekendste toeristische treinreis van Spanje, de houten trein die de stad Palma met Sóller verbindt op het eiland Mallorca. Het traject bestaat in feite uit twee delen, de trein van de stad Palma naar Sóller en de tram van Sóller naar Puerto de Sóller. In beide gevallen gaat het om historische houten treinstellen die de reiziger voor even terugbrengt in de tijd terwijl je geniet van de natuur. Meer informatie lees je HIER.

 • tren1a
 • tren1b

2. Tren de los Lagos (Lleida)

De ‘Tren de los Lagos’ (of in het Catalaans Tren dels Llacs) verbindt de Catalaanse stad Lleida met Balaguer en eindigt in Pobla de Segur. Er zijn twee treinreizen mogelijk: de ‘tren histórico’ ofwel de (klassieke) historische trein en de ‘tren panorámico’ ofwel de (moderne) panoramische trein met grote panoramische ramen. Tijdens deze emblematische treinreis rij je langs 4 meren, door 40 tunnels en over 75 bruggen. In beide gevallen gaat het om een reis van een hele dag met vertrek rond 10.40 uur ‘s morgens in Lleida en terugkomst tussen 18.30 en 19 uur in Lleida. Meer informatie lees je HIER.

 • tren2
 • tren2b

3. Tren Cremallera (Montserrat)

Ben je in Barcelona op bezoek, neem dan eens een dagje de tijd om het natuurgebied en klooster van Montserrat te bezoeken. Om van het centrum van Barcelona naar Montserrat te reizen kun je de normale trein (R5) nemen van de Plaza de España die elk uur vanaf 8.36 uur naar Monistrol de Montserrat gaat (route Manresa). Daar kun je dan de ‘Cremallera’ nemen naar het klooster. Deze treinreis bestaat al sinds 1892 maar is nu veel moderner. Het is een route van 20 minuten die een hoogteverschil van 600 meter aflegt en de reiziger laat genieten van de spectaculaire bergen van Montserrat en de panoramische vergezichten in de omgeving. Meer informatie lees je HIER.

 • tren3a
 • tren3b

4. El Sarrio (Panticosa, Huesca)

Voor de duidelijkheid, het gaat hier niet om een echte trein maar om een tot trein verbouwde tractor. We wilden deze toch opnemen in onze lijst omdat de route geweldig is (en er geen echt spoor te vinden is). De rit van de ‘Tren de Montaña’ met als eindbestemming de Valle de la Ripera in de Pyreneeën van Panticosa (Huesca, Aragón) duurt ongeveer 50 tot 55 minuten met vertrek in het centrum van Panticosa vanaf 8.40 uur ‘s morgens en daarna om de twee uur. Naast dat de ‘treinreis’ al mooi genoeg is, is de eindbestemming nog mooier, een natuurgebied met zes makkelijke wandelingen voor de hele familie. Ben je toch in Panticosa, bezoek dan ook even de ‘Pasarelas’ ofwel de spectaculaire wandeling over metalen constructies in de stijl van de Caminito del Rey (Málaga). Meer informatie lees je HIER.

 • tren4
 • tren4b

5. Tren del Valle de Tena (Piedrafita de Jaca, Huesca)

Net zoals bij de ‘El Sarrio’ trein in Panticosa gaat het hier niet om een echte trein maar een trein/tractor. Maar net zoals in Panticosa is de vermelding meer dan waard vanwege de route, hoog door de bergen van de Valle de Tena vallei in de Pyreneeën. Deze routes (Panticosa en Piedrafita de Jaca) liggen niet ver weg van elkaar dus je zou ze kunnen combineren als je toch in de buurt bent. Het gaat hier om een trein/tractor die een route van meer dan 2 uur aflegt en waarbij je tot bijna 3.000 meter hoogte komt en langs meren, bossen en natuurlijk schoon rijdt. Meer informatie lees je HIER.

 • tren5a
 • tren5b

6. EXTRA: Tren de Artouste (Frankrijk)

Voor de extra vermelding van de ‘Trenecito/tren de Artouste’ moeten we de grens over van Spanje naar Frankrijk. Om precies te zijn, op 20 kilometer van Formigal (Huesca) aan de Franse kant van de Pyreneeën en bij het Franse skigebied Artouste, kun je met deze kleine toeristische trein tot 2.000 meter hoogte komen. Het is een 50 minuten durende reis die meer dan de moeite waard is om even een stukje Frankrijk in te rijden mocht je in de Pyreneeën zijn. Meer informatie lees je HIER.

 • tren6a
 • tren6b
Ga naar de inhoud