Tenerife heeft het helemaal gehad met de steenmannetjes

Tenerife heeft het helemaal gehad met de steenmannetjes
Beeld: Wikimedia

Tenerife heeft het helemaal gehad met de steenmannetjes

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Op het Canarische Eiland is de maat vol en heeft men het helemaal gehad met de toeristen die steenmannetjes bouwen en zo de flora en fauna beïnvloeden. Een steenmannetje of steenman (tumulo de piedras) is een stapel van natuurstenen dat in verschillende vormen gebouwd wordt. Op Tenerife zijn er, net zoals op veel andere plaatsen in Spanje, veel steenmannetjes te vinden.

Vrijwilligers van de natuurbescherming hebben zaterdag op het Playa Jardín en het El Beril strand honderden steenmannetjes (tumulos de piedras) ontmanteld om de stenen weer terug te plaatsen op het strand, daar waar ze thuishoren maar dan niet in de vorm van een stenen mannetje.

Het El Beril strand is 150 meter lang en is te vinden in de badplaats Adeje terwijl het Playa Jardín strand zo’n 200 meter lang is en te vinden is in Puerto de la Cruz. Beide stranden hebben het Europees record aan steenmannetjes wat op zich mooi is om te zien maar wat niet goed is voor de natuur.

Tientallen vrijwilligers van o.a. de Fundación Telesforo Bravo Juan Coello hebben de stenen die van het strand gehaald zijn om iets verderop steenmannetjes te bouwen weer op de oorspronkelijke plaatsen teruggelegd.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Europees kampioen “steen balanceerder” komt uit Cádiz[/su_note]

Dat heeft men gedaan omdat de stenen op natuurlijke wijze verplaatst dienen te worden, omdat de vegetatie onbeschermd achter blijft en omdat reptielen en insecten bij gebrek aan stenen geen voedsel hebben of hun eieren niet kunnen plaatsen.

Een steenmannetje wordt van oorsprong gebruikt om een pad of de top van een heuvel te markeren. In het verleden zouden reizigers die onherbergzame gebieden doorkruisten de gewoonte hebben gehad om onderweg stenen op te rapen en toe te voegen aan het eerstkomende steenmannetje dat ze tegenkwamen.

Vooral in het mistige klimaat van Engeland, Schotland, Wales of de hoogvlaktes in Scandinavië waar paden niet of nauwelijks zijn te herkennen zijn deze steenmannetjes bijzonder nuttig om de weg te kunnen vinden. Men loopt van het ene steenmannetje naar het volgende (zichtbare) steenmannetje. Ook in bergachtige gebieden worden steenmannetjes veel gebruikt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.