Tenerife heeft het helemaal gehad met de steenmannetjes

Tenerife heeft het helemaal gehad met de steenmannetjes
Beeld: Wikimedia

SANTA CRUZ – Op het Canarische Eiland is de maat vol en heeft men het helemaal gehad met de toeristen die steenmannetjes bouwen en zo de flora en fauna beïnvloeden. Een steenmannetje of steenman (tumulo de piedras) is een stapel van natuurstenen dat in verschillende vormen gebouwd wordt. Op Tenerife zijn er, net zoals op veel andere plaatsen in Spanje, veel steenmannetjes te vinden.

Vrijwilligers van de natuurbescherming hebben zaterdag op het Playa Jardín en het El Beril strand honderden steenmannetjes (tumulos de piedras) ontmanteld om de stenen weer terug te plaatsen op het strand, daar waar ze thuishoren maar dan niet in de vorm van een stenen mannetje.

Het El Beril strand is 150 meter lang en is te vinden in de badplaats Adeje terwijl het Playa Jardín strand zo’n 200 meter lang is en te vinden is in Puerto de la Cruz. Beide stranden hebben het Europees record aan steenmannetjes wat op zich mooi is om te zien maar wat niet goed is voor de natuur.

Tientallen vrijwilligers van o.a. de Fundación Telesforo Bravo Juan Coello hebben de stenen die van het strand gehaald zijn om iets verderop steenmannetjes te bouwen weer op de oorspronkelijke plaatsen teruggelegd.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Europees kampioen “steen balanceerder” komt uit Cádiz[/su_note]

Dat heeft men gedaan omdat de stenen op natuurlijke wijze verplaatst dienen te worden, omdat de vegetatie onbeschermd achter blijft en omdat reptielen en insecten bij gebrek aan stenen geen voedsel hebben of hun eieren niet kunnen plaatsen.

Een steenmannetje wordt van oorsprong gebruikt om een pad of de top van een heuvel te markeren. In het verleden zouden reizigers die onherbergzame gebieden doorkruisten de gewoonte hebben gehad om onderweg stenen op te rapen en toe te voegen aan het eerstkomende steenmannetje dat ze tegenkwamen.

Vooral in het mistige klimaat van Engeland, Schotland, Wales of de hoogvlaktes in Scandinavië waar paden niet of nauwelijks zijn te herkennen zijn deze steenmannetjes bijzonder nuttig om de weg te kunnen vinden. Men loopt van het ene steenmannetje naar het volgende (zichtbare) steenmannetje. Ook in bergachtige gebieden worden steenmannetjes veel gebruikt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
19 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Iedereen heeft tog google Maps op hun mobiel . Gewoon laten liggen je kan beter genieten van de natuur. In plaats het te verwoesten .

Sjonge jonge jonge wat burgertrutterig zeg, weer een leuke traditie om zeep geholpen.
“…omdat de stenen op natuurlijke wijze verplaatst dienen te worden…..” Waarom? Wie bepaalt dat? “…omdat de vegetatie onbeschermd achter blijft …” Welke vegetatie? Ik zie alleen maar stenen. Of willen ze de tussensteense micro-vegetatie beschermen? “…en omdat reptielen en insecten bij gebrek aan stenen geen voedsel hebben of hun eieren niet kunnen plaatsen…” Dat kunnen ze dan mooi bij die stenen mennekes doen, vinden ze ook makkelijker hun nestje terug, haha.

de steenmannetjes hebben van origine niks met bijgeloof te maken, en ik ben blij dat ze er zijn. ze hebben me vaak geholpen om in de Alpen de goede weg te vinden, omdat de geverfde rood/wit markeringen niet meer goed zichtbaar zijn, of gewoon omdat het mistig is…….

dat was dan ook het oorspronkelijk doel van die steenmannetjes ,een aanduiding om de terugweg te vinden ,daar heb ik dan ook niets op tegen .Het is gewoon helemaal ontspoort zoals zoveel die met toerisme te maken heeft ,dan wordt de oorspronkelijke bedoeling vergeten 😉 soms vergeet men wat natuur is en alles een bepaald doel heeft . Maar de mens laat nu eenmaal overal zijn voetdruk achter .

Belachelijk, laat de mensen toch eens doen. Wat mogen we wel nog…

Er is nog zoveel wat we wel mogen hoor 😉

het werd tijd ,niet alleen in Spanje maar overal waar je tegenwoordig komt zelfs in mooie natuurgebieden ,vind men dergelijk “bijgeloof” ,ik kan begrijpen dat het op het moment zelf iets speciaals aan jezelf heeft, maar het wordt gewoon weeral teveel van het goede ,dan is het tijd om in te grijpen ,althans zo voel ik het aan .

.. BIJGELOOF …???… UW BIJGELOOF IS DE RUGGEGRAAT MET ZIJN ENERGIECENTRA TE ZIEN ALS BIJGELOOF ..
… WIE IN TENERIFE WIL DIT NIET .????..
0.01 % ….???..
STENEN SYMBOLISEREN DE RUGGEGRAAT MET DE ENERGIECENTRA ERIN … CHACRA.S ERIN…
STENEN ZIJN DUS SPIRITUEEL …
STENEN TASTEN MILIEU AAN …????…
IS EEN KLEINGEESTIGE REACTIE …
BELACHELIJK

.. U BENT ZELF BIJGELOVIG … DOOR DIT BIJGELOOF TE NOEMEN..

Ja joh er zitten allemaal energiecentra en chakra’s in

Het was en is een slim en simpel systeem om mensen de weg te wijzen, het werd een wereldwijde rage na de eerste Harmonische Convergentie (1987). Het staat ieder mens vrij om daarvan te vinden wat hij of zij wil. Zoek maar eens op “Harmonische convergentie en wat daarop volgde”.

Ik kan het niet geloven dat een paar opgestapelde stenen het milieu zou aantasten. Beter is zich druk te maken over al dat plastic die stranden en zee vervuilen….

DIANA… AKKOORD …
STENEN OP ELKAAR ZIJN ALS DE RUGGGRAAT VAN EEN MENS EN SYMBOLISEREN DE ENERGIECENTRA IN DE RUGGEGRAAT …
DUS DE STENEN ZIJN SYMBOOL VAN IETS SPIRITUEELS …
( nota. Ik heb HIERVOOR een reactie geplaatst en die zie ik niet …???.. raar … raar .. )

@REYCHLER RENE Waarschijnlijk omdat je caps-Lock blijft hangen………..

Dank…

Volgens mij is het gewoon een lullige stapel stenen

Domme gewoonte toch? De pelgrims weten nu toch wel de weg?

Op de caminos de Santiago worden nog steeds op allerlei plaatsen stenen geplaatst om volgende pelgrims de weg te wijzen.

Als die route ook op deze plek liep, dan was men wel even bezig met wandelen bij hevige mist met zo veel steenmannetjes ?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.