Mogelijk zeven botulisme gevallen na eten voorverpakte tortilla de patata in Spanje

Mogelijk zeven botulisme gevallen na eten voorverpakte tortilla de patata in Spanje
Beeld: via canva.com

Mogelijk zeven botulisme gevallen na eten voorverpakte tortilla de patata in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een geval in Madrid, gekoppeld aan het eten van tortilla de patata (aardappelomelet) van de Palacios groep, is bevestigd door laboratoriumtests. De producent Palacios heeft de producten reeds uit de handel genomen. Dit brengt het aantal personen getroffen door deze uitbraak op vijf, met nog twee mogelijke gevallen in zowel Málaga als de Valencia regio.

De persoon in kwestie is een 49-jarige die op 10 juli voor het eerst symptomen begon te vertonen. Vier dagen later werd deze zaak door de Directie van Volksgezondheid gemeld bij het ‘Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias’ (CCAES). Dit agentschap zag hem als een waarschijnlijk slachtoffer van vergiftiging als gevolg van deze uitbraak.

Er zijn tot dusver zeven gevallen gemeld die aardappeltortilla uit een verpakking aten in de dagen voordat hun symptomen begonnen: 5 gevallen zijn bevestigd door laboratoriumonderzoek, met symptomen die begonnen tussen 24 juni en 10 juli, en 2 waarschijnlijke gevallen (met symptomen die overeenkomen en een epidemiologische connectie) die symptomen vertoonden vanaf respectievelijk 21 juni en 1 juli.

In alle gevallen was er sprake van het eten van voorgekookte, verpakte tortillas de patatas die in diverse supermarkten in verschillende autonome regio’s zijn gekocht, onder diverse merknamen. Volgens de informatie verstrekt door het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (AESAN), wordt de tortilla in minstens vier van de gevallen geproduceerd door hetzelfde bedrijf. De betrokken personen aten de tortilla tussen 19 juni en 5 juli.

Een 23-jarige vrouw en haar 61-jarige vader, die bevestigde gevallen zijn in Italië, keerden op 1 juli terug naar Italië vanuit Valladolid. Ze hadden de verpakte tortilla gegeten op 30 juni en begonnen symptomen te vertonen op 1 en 2 juli. Drie andere bevestigde gevallen, woonachtig in Madrid, Galicië en Asturië in Spanje, betreffen personen van respectievelijk 43, 49 en 50 jaar oud. Deze personen aten de verpakte tortilla tussen 19 juni en 5 juli. Alle drie hadden ze intensieve zorg nodig in ziekenhuizen.

Twee waarschijnlijke gevallen zijn gemeld door de Valencia regio en Andalusië. Het gaat om twee mensen van 49 en 27 jaar die respectievelijk op 21 juni en 1 juli symptomen begonnen te ervaren na het consumeren van de tortilla tussen 19 en 30 juni. Er zijn geen sterfgevallen geweest gerelateerd aan deze uitbraak.

Wat is botulisme?

Botulisme is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een botulinetoxine dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie komt voor in de bodem en kan worden aangetroffen in voedsel dat is geconserveerd in een zuurstofarme omgeving, zoals ingelegde groenten, vleeswaren en vis. De toxine kan ook worden geproduceerd in de darmen van mensen en dieren, en kan worden uitgescheiden in de uitwerpselen. 

Botulisme kan op verschillende manieren worden opgelopen, waaronder: door het eten van besmet voedsel; door het inademen van sporen van de bacterie in de lucht; door een wond die is besmet met de bacterie.

De symptomen van botulisme beginnen meestal binnen 12 tot 36 uur na blootstelling aan de toxine. De eerste symptomen zijn vaak dubbelzien, wazig zien, spierzwakte en moeite met slikken. Naarmate de ziekte vordert, kan er verlamming van de spieren in het gezicht, de nek, de borst en de buik optreden. In ernstige gevallen kan botulisme leiden tot ademhalingsproblemen en de dood.

Er is geen medicijn voor botulisme, maar de ziekte kan worden behandeld met antitoxine. De antitoxine blokkeert de effecten van de toxine, maar het kan de al optredende verlamming niet ongedaan maken.

De beste manier om botulisme te voorkomen is door voedsel goed te koken en te bewaren in een koelkast. Het is ook belangrijk om wonden goed schoon te maken en te verbinden.

Ga naar de inhoud