Eerste dode en ziekenhuisopnames na muggenbeet en westnijlvirus bij Sevilla

Eerste dode en ziekenhuisopnames na muggenbeet en westnijlvirus bij Sevilla
Beeld: Pixabay

Eerste dode en ziekenhuisopnames na muggenbeet en westnijlvirus bij Sevilla

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Afgelopen week werden er in de buurt van Sevilla drie personen gemeld die positief waren getest op het westnijlvirus als gevolg van muggenbeten. Ondertussen zijn twee van deze vrouwen opgenomen in het ziekenhuis maar is een vrouw overleden. Het gaat om besmettingen in de dorpen Puebla del Río, Coria del Río en Villamanrique de la Condesa die bij de provincie Sevilla in de autonome regio Andalusië horen en waar in de zomer 2020 ook al ziekenhuisopnames en doden als gevolg van het westnijlvirus waren.

Op het moment van schrijven gaat het nog om drie besmettingsgevallen waaronder twee 69- en 65-jarige vrouwen die in ziekenhuizen zijn opgenomen. Een 73-jarige vrouw met eerder gemelde ernstige pathologieën is na een muggenbeet aan het westnijlvirus (virus del Nilo) overleden. Zij is daarmee het eerste dodelijke slachtoffer geworden van de westnijlziekte met als toevalligheid dat in de zomer van 2020 op dezelfde 20 augustus ook de eerste persoon overleed, toen een 77-jarige man uit La Puebla del Río.

Het westnijlvirus (virus del Nilo Occidental) is een virus dat circuleert onder trekvogels en wordt overgebracht door muggen. Het virus kan ook op de mens en op een groot aantal verschillende zoogdiersoorten worden overgedragen. 

De verantwoordelijke mug voor het overdragen van het virus is de ‘culex pipiens’ ofwel de gewone steekmug die soms als vector kan dienen voor de verspreiding van een aantal infectieziekten bij de mens, zoals Japanse encefalitis, de westnijlziekte en hersenvliesontsteking (meningoencefalitis vírica).

In de zomer van 2020 moesten tientallen besmette personen opgenomen worden in ziekenhuizen en overleden ook diverse personen als gevolg van de muggenbeet en het westnijlvirus.

Ga naar de inhoud