Problematisch Festival Medusa al negen keer eerder aangeklaagd

Problematisch Festival Medusa al negen keer eerder aangeklaagd
Beeld: Ayuntamiento de Cullera

Problematisch Festival Medusa al negen keer eerder aangeklaagd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De rechtbank controleert de bevestigingsmiddelen van het losgewaaide podiumdak en toegangspoort om te zien of het ongeluk te voorkomen was. Vijf van de aanklachten zijn ingediend bij het gerechtshof in Sueca en de rest bij de politie. 

Het gerechtshof van Sueca (Valencia) houdt zich bezig met het onderzoeken van het ongeluk dat de dood van een jong volwassene van 22 jaar veroorzaakte tijdens het festival  ‘Medusa’ in Cullera, provincie Valencia. Veertig andere mensen raakten gewond, waarvan er twee nog steeds in het ziekenhuis verblijven. 

Dit ongeluk gebeurde in de vroege ochtend op 13 augustus. Een sterke wind deed het dak van het podium loswaaien en blies de toegangspoort van het festival van zijn plaats terwijl het festival in volle gang was. Het gerechtshof houdt zich bezig met de aanklachten terwijl een onderzoek over de details van het ongeluk gaande is. 

Aan de ene kant heeft de rechter een rapport van het AEMET (Meteorologisch instituut) gevraagd waarin het instituut het fenomeen ‘reventón térmico’ (een soort plotselinge storm met hoge windkrachten) beschrijft. Deze plotselinge storm zorgde voor hoge windkracht en de rechter wil weten of dit voorspeld was door het AEMET en welke waarschuwing het instituut heeft gegeven. 

Aan de andere kant wacht de rechter op een rapport van de experts van de politie over de manier waarop de toegangspoort van het festival was bevestigd. De val van de toegangspoort is de oorzaak van de dood van Miguel Ángel (22 jaar) en de schade aan de nekwervels van twee andere jong volwassenen die nog in het ziekenhuis verblijven. 

De rechtbank heeft alle documentatie die nodig was voor het festival al ontvangen. Het gaat dan om de technische inspecties aan de dingen die voor het festival gebouwd waren en de verkregen vergunningen. Deze vergunningen waren ook vergeven voor de manier waarop de metalen toegangspoort was vastgezet; met twee grote bloempotten van duizend kilo per stuk. 

Buitengewoon overleg

De Partido Popular (PP) dringt aan bij de burgemeester, socialist Jordi Mayor, om een buitengewoon gemeentelijk overleg te organiseren. Ze willen hierdoor zoveel mogelijk duidelijkheid krijgen over het gebeurde. Het complete rapport over het evenement en de plannen voor noodgevallen en evacuatie zijn dan ook al aangevraagd en deze kunnen besproken worden tijdens het overleg. 

Vicent Mompó van PP vindt dat de burgemeester zou moeten opereren met zoveel transparantie als mogelijk is. Hij ziet dat de beste manier om dit te bereiken het buitengewone overleg is, zodat ook de speculatie over eventueel overheidsfalen geremd kan worden. Hij benadrukt dat hij zijn volledige ondersteuning biedt aan de slachtoffers van het incident en aan de familie van de overledene.

medusa1
Één dode en 40 gewonden door omgevallen structuren op festival in Valencia
Bij een muziekfestival in Cullera provincie Valencia zijn vrijdagnacht door een plotselinge harde windstoot één dode en veertig gewonden te betreuren. Het festival zal waarschijnlijk afgelast worden.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud