Spanjaarden melden zich massaal om geen verkiezingspropaganda te ontvangen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanjaarden melden zich massaal om geen verkiezingspropaganda te ontvangen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn zoveel Spanjaarden die zich aanmelden dat ze geen propaganda voor de parlementaire verkiezingen op 10 november willen ontvangen dat de website van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) geruime tijd uit de lucht was omdat ze de duizenden aanvragen niet kon verwerken.

Het is mogelijk om via deze website aan te geven dat men geen propaganda wil ontvangen voor de komende verkiezingen, de vierde in vier jaar tijd, een Europees record. Volgens deze krant zijn er al meer dan 112.000 personen (op 19/09) die zich gemeld hebben op de website van de INE. Dat aantal zal inmiddels zijn gestegen.

Volgens de Spaanse media kosten de nieuwe verkiezingen de Spaanse belastingbetaler minstens 140 miljoen euro waarvan ook een groot deel bestemd is voor de zogenaamde brievenbus campagnes bestaande uit enveloppen van de verschillende politieke partijen. In de praktijk zitten maar weinig Spaanse kiezers te wachten op deze traditionele post die miljoenen kost en bij veel huishoudens meteen bij het oud papier verdwijnt.

Net zoals bij de laatste verkiezingen van 28 april dit jaar zijn er op de sociale media verschillende campagnes gestart om Spanjaarden aan te zetten zich aan te melden voor het weigeren van de propaganda. In een eerder door ons geplaatste artikel schreven we al over de enorm hoge kosten van de verkiezingen.

Volgens de krant La Vanguardia werden de 130 miljoen euro wat de organisatie heeft gekost bij de laatste verkiezingen als volgt verdeeld: 48 miljoen euro voor de Spaanse post (Correos) voor het versturen van stembiljetten en verkiezingspropaganda; 12,8 miljoen voor onderzoek en verspreiding van gegevens; 12,5 miljoen euro voor logistiek; 55 miljoen euro voor uitgaven van de overheidsdiensten en omvatten kosten zoals de inzet van o.a. de politie. Daar bovenop komen de tientallen miljoenen die de politieke partijen krijgen als financiële steun.

Aanvraag

Als jij in Spanje woont en ook geen verkiezingspropaganda wilt ontvangen (logisch want Nederlanders en Belgen mogen toch niet stemmen) dan heb je daarvoor een zogenaamde Cl@ve nodig die men kan aanvragen op deze pagina. 

Daar moet je (als ingeschreven buitenlander) je ‘NIE’ invullen en het ‘número de soporte’ dat op de achterkant van het groene kaartje (certificado de ciudadano de la EU) staat (als dat minder dan 8 cijfers zijn moet je dit aanvullen met een 0 en een C). Daarna krijg je een aanvraag met pin thuisgestuurd.

Als je eenmaal via de post je pin hebt ontvangen kun je naar deze website gaan om daar je aanvraag in te dienen.

Ga naar de inhoud