Koe krijgt 300 euro boete vanwege te hard loeien in Asturië

Koe krijgt 300 euro boete vanwege te hard loeien in Asturië
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Koe krijgt 300 euro boete vanwege te hard loeien in Asturië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – De gemeenteraad van het dorp Siero in Asturië heeft een koe 300 euro boete gegeven vanwege te hard loeien. Nu zou je zeggen dat de bewoners van het Spaanse platteland wel wat gewend zijn wat betreft de plattelandsgeluiden waaronder dat van koeien maar na meerdere klachten heeft Carmina (de koe) toch een boete gekregen omdat ze teveel herrie maakt. Maar dat hard loeien heeft een dramatische reden, volgens de eigenaren.

Uiteraard heeft niet de koe maar haar eigenaren een boete gekregen voor het lawaai dat de koe met de naam Carmina maakt. Een bewoner van het dorp Sieto heeft over Carmina en haar geloei geklaagd want dat is veel harder en veel meer dan andere koeien. 

Uiteindelijk besloot de gemeente zelf te gaan controleren op geluidsoverlast door met een geluidsmeter op stap te gaan. De gemeente besloot dat het geloei van de koe boven de 74 decibel kwam terwijl de wet bepaalt dat dit niet hoger dan 55 decibel mag zijn en dus werd een boete gegeven voor geluidsoverlast.

Maar volgens de eigenaren van Carmina heeft het harde en dramatische geloei een reden. Koe Carmina heeft onlangs haar moeder verloren en dat heeft ervoor gezorgd dat Carmina plotseling geen borstvoeding meer kon krijgen. Daardoor begon Carmina gedurende enkele dagen (en niet maanden) harder dan normaal te loeien vanwege het verlies van haar moeder en het gebrek aan natuurlijke voeding.

De eigenaren van Carmina de koe zijn het dus niet eens met de boete en willen dat de gemeente rekening houdt met de bijzondere en dramatische omstandigheden waarin Carmina zich verkeerde op het moment van het verlies van haar moeder. De gemeente heeft nu besloten de komende dagen opnieuw geluid te gaan meten en wanneer dat niet boven de 55 decibel uitkomt wordt beslist wat te doen met de eerder gegeven sanctie.

Ga naar de inhoud