Meryl Streep en andere winnaars van de Prinses van Asturië prijs 2023

Meryl Streep en andere winnaars van de Prinses van Asturië prijs 2023
Beeld: Fundación Princesa de Asturias / facebook

Meryl Streep en andere winnaars van de Prinses van Asturië prijs 2023

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Prinses van Asturië prijs is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de Prinses van Asturië stichting. De prijs werd in 1980 ingesteld door toenmalig prins Felipe, de huidige koning van Spanje. Het gala vond plaats op 20 oktober.

De uitreiking van de ‘Premios Princesa de Asturias’ vindt jaarlijks plaats in Oviedo, de hoofdstad van Asturië. De prijsuitreiking is een groot evenement dat wordt bijgewoond door de Spaanse koninklijke familie, politici, kunstenaars en andere prominenten uit de Spaanse samenleving.

De Prinses van Asturië prijs is een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld. De prijs wordt gezien als een erkenning voor uitzonderlijke prestaties in de kunst, literatuur, wetenschap, sociale wetenschappen, techniek, internationale samenwerking, cultuur en communicatie, of sport.

De winnaars ontvangen een geldbedrag van 50.000 euro, een diploma, een insigne en een door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró speciaal ontworpen sculptuur.

Winnaars 2023

Meryl Streep, de Amerikaanse actrice, wordt geëerd voor haar bijdrage aan het acteervak. Ze heeft het vak verhoogd tot een hoger niveau door haar ethische en consistente werk. Daarnaast heeft ze benadrukt dat mensen, en specifiek vrouwen, moeten leven en opvallen vanuit hun eigenheid, hun verschil.

De Japanse schrijver Haruki Murakami wordt geëerd voor zijn unieke en universele literatuur. Hij weet de Japanse traditie en de westerse cultuur te combineren in een ambitieuze en innovatieve vertelling. Zijn werk behandelt grote thema’s en conflicten van onze tijd, zoals eenzaamheid, existentiële onzekerheid, ontmenselijking in grote steden, terrorisme, maar ook lichaamszorg en het creatieve proces.

Eliud Kipchoge, de Keniaanse atleet, wordt geëerd om zijn prestaties in de atletiek en zijn status als de beste marathonloper aller tijden.

De Amerikaanse biologen E. Peter Greenberg en Jeffrey Gordon, samen met de Amerikaanse biochemicus Bonnie L. Bassler, voor hun bijdragen aan vernieuwende benaderingen die de cruciale rol van micro-organismegemeenschappen in het leven op aarde erkennen, inclusief dat van mensen.

Mary’s Meals, een Britse NGO, wordt geëerd voor haar werk aan het aanpakken van honger en armoede in ontwikkelingslanden. De organisatie biedt dagelijks voedsel aan meer dan twee miljoen kinderen in gebieden met voedselcrises. Dit voedsel helpt de kinderen om naar school te gaan en hun toekomst op te bouwen.

Nuccio Ordine, een Italiaanse professor, schrijver en filosoof, wordt geëerd voor zijn werk aan de verdediging van de humaniora. Hij is een voorstander van onderwijs en waarden die geworteld zijn in het meest universele Europese denken.

Hélène Carrère d’Encausse, een Franse historica, wordt geëerd voor haar werk over de Sovjet-Unie en Rusland. Haar werk is van fundamenteel belang voor ons begrip van deze twee landen en hun rol in de hedendaagse wereld.

Ga naar de inhoud