Search
menu
Search

Inhalen van fietsers zonder de 1,5 meter te respecteren kost 6 rijbewijspunten in Spanje

Inhalen van fietsers zonder de 1,5 meter te respecteren kost 6 rijbewijspunten in Spanje
Beeld: 123rf

Inhalen van fietsers zonder de 1,5 meter te respecteren kost 6 rijbewijspunten in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de nieuwe aanvullingen op de Spaanse verkeerswet ‘Ley sobre Tráfico, Circulación de Vehículos a Motor y Seguridad Vial’ is dat het inhalen van fietsers zonder de anderhalve meter afstand aan te houden een automobilist duur komt te staan. Niet alleen kan de bestuurder van een personenwagen, bestelbus of vrachtwagen een flinke boete ontvangen, het zal de bestuurder ook zes punten kosten van het rijbewijs.

Eenieder die een fietser inhaalt op een Spaanse weg moet 1,5 meter afstand houden. Het niet handhaven van deze belangrijke regel wordt gezien als het in gevaar brengen van fietsers. Op dit moment kost deze overtreding vier rijbewijspunten maar als de nieuwe verkeerswet is aangenomen kost dat een bestuurder zes rijbewijspunten. Overigens werd er eerder gesproken over een afstand van 2 meter maar of dat nog doorgaat is ons niet bekend.

Maar ook fietsers kunnen beboet worden tot 100 euro als zij zich niet aan de verkeersregels houden en door hun actie andere weggebruikers in gevaar brengen. Verder kunnen gebruikers van o.a. elektrische steps, segways etc. niet op de stoep of voetgangersgebieden rijden met als boete tot 200 euro. Eigenlijk is het op de stoep en voetgangersgebieden rijden met een fiets al sinds 2003 verboden maar omdat veel mensen zich daar niet aan houden zijn de boetes hoger geworden.

Er zijn in Spanje veel verkeersregels voor automobilisten maar er zijn er evenzoveel voor fietsers. In een eerder door ons gepubliceerd artikel wat HIER te lezen is hebben we de meeste van de vragen over wat wel en niet mag tijdens het fietsen behandeld. Daarbij hebben we het over het verplicht of niet op fietspaden fietsen, dronken en met muziek op fietsen, helm, fietsbel en verzekering verplichting etc.

Ga naar de inhoud