Inhalen van fietsers zonder de 1,5 meter te respecteren kost 6 rijbewijspunten in Spanje

Inhalen van fietsers zonder de 1,5 meter te respecteren kost 6 rijbewijspunten in Spanje
Beeld: 123rf

Inhalen van fietsers zonder de 1,5 meter te respecteren kost 6 rijbewijspunten in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Een van de nieuwe aanvullingen op de Spaanse verkeerswet ‘Ley sobre Tráfico, Circulación de Vehículos a Motor y Seguridad Vial’ is dat het inhalen van fietsers zonder de anderhalve meter afstand aan te houden een automobilist duur komt te staan. Niet alleen kan de bestuurder van een personenwagen, bestelbus of vrachtwagen een flinke boete ontvangen, het zal de bestuurder ook zes punten kosten van het rijbewijs.

Eenieder die een fietser inhaalt op een Spaanse weg moet 1,5 meter afstand houden. Het niet handhaven van deze belangrijke regel wordt gezien als het in gevaar brengen van fietsers. Op dit moment kost deze overtreding vier rijbewijspunten maar als de nieuwe verkeerswet is aangenomen kost dat een bestuurder zes rijbewijspunten. Overigens werd er eerder gesproken over een afstand van 2 meter maar of dat nog doorgaat is ons niet bekend.

Maar ook fietsers kunnen beboet worden tot 100 euro als zij zich niet aan de verkeersregels houden en door hun actie andere weggebruikers in gevaar brengen. Verder kunnen gebruikers van o.a. elektrische steps, segways etc. niet op de stoep of voetgangersgebieden rijden met als boete tot 200 euro. Eigenlijk is het op de stoep en voetgangersgebieden rijden met een fiets al sinds 2003 verboden maar omdat veel mensen zich daar niet aan houden zijn de boetes hoger geworden.

Er zijn in Spanje veel verkeersregels voor automobilisten maar er zijn er evenzoveel voor fietsers. In een eerder door ons gepubliceerd artikel wat HIER te lezen is hebben we de meeste van de vragen over wat wel en niet mag tijdens het fietsen behandeld. Daarbij hebben we het over het verplicht of niet op fietspaden fietsen, dronken en met muziek op fietsen, helm, fietsbel en verzekering verplichting etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.