De bacterie ‘Helicobacter Pylori’ die in de mode is en in de helft van de bevolking huist

De bacterie 'Helicobacter Pylori' die in de mode is en in de helft van de bevolking huist
Beeld: via canva.com

De bacterie ‘Helicobacter Pylori’ die in de mode is en in de helft van de bevolking huist

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De krant El Heraldo de Aragón bespreekt deze week een vreemd fenomeen. De laatste tijd lijkt de bacterie ‘Helicobacter Pylori’ in de mode. Het aantal afgenomen tests om de bacterie op te sporen is verveelvoudigd. Het gaat nochtans om een van de meest voorkomende menselijke pathogenen.

Helicobacter Pylori. Zo heet het beestje waar plots veel Spanjaarden naar op zoek zijn. Waarom lijkt de bacterie in de mode? Volgens sommigen is dat zo omdat alles wat te maken heeft met de spijsvertering (overgroei van bacteriën, glutenvrije diëten, lactosevrije diëten) de laatste tijd erg in trek is. Mensen vragen de test om ‘Helicobacter Pylori’ op te sporen, in de hoop dat hun spijsverteringsproblemen eindelijk voorbij zullen gaan. 

De bacterie is erg bekend in de geneeskunde. “Ongeveer de helft van de wereldbevolking draagt ze”, vertelt dokter María del Mar Calvo, “In arme landen soms zelfs tot 80%”. De eerste besmetting met ‘Helicobacter Pylori’ gebeurt gewoonlijk tijdens de kindertijd. Besmetting verloopt via orale weg in de gezinskring. In geval van minder hygiënische omstandigheden is de meest voorkomende besmettingshaard gewoonlijk vervuild water.

De besmetting duurt onbehandeld gewoonlijk levenslang. Toch ontwikkelt slechts 10 tot 25 procent van de dragers symptomen. Het gaat dan om bijvoorbeeld een gebrek aan honger, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, moeilijke vertering of vermoeidheid.

De bacterie kan worden opgespoord via een ademtest, via een bloedtest of via een analyse van de fecaliën. Toch is het volgens dokter del Mar Calvo geen goed idee zomaar in het wilde weg tests af te nemen. Tests zijn zinvol en kunnen op tijd infecties opsporen, maar wie aan geen enkel symptoom lijdt, heeft niet altijd nood aan een test. De behandeling gebeurt met antibiotica.

Wat is deze bacterie?

Helicobacter pylori is een bacterie die leeft in het maagslijmvlies. De bacterie is een belangrijke oorzaak van maagzweren en gastritis. Helicobacter pylori kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals slokdarmkanker en maagkanker. De bacterie wordt overgedragen door contact met besmet voedsel of water, of door contact met besmette mensen. De bacterie kan ook worden overgedragen van moeder op kind tijdens de geboorte.

De symptomen van een Helicobacter pylori-infectie zijn vaak mild en kunnen variëren. De meest voorkomende symptomen zijn: brandend maagzuur, buikpijn, misselijkheid,  en overgeven. In sommige gevallen kan een Helicobacter pylori-infectie leiden tot ernstigere symptomen, zoals maagzweer, gastritis, slokdarmkanker en maagkanker.

Ga naar de inhoud