Search
menu
Search

De beste chef-kok ter wereld komt opnieuw uit Spanje

De beste chef-kok ter wereld komt opnieuw uit Spanje
Beeld: @dabizdiverxo / instagram

De beste chef-kok ter wereld komt opnieuw uit Spanje

Voor de derde keer op rij is de Spaanse kok Dabiz Muñoz uitgeroepen tot beste kok ter wereld tijdens de uitreiking van The Best Chef Awards 2023 in Mérida, Mexico. Muñoz kreeg de felbegeerde prijs uit handen van voorgaande winnaars en vertelde geëmotioneerd dat hij het eigenlijk niet verdiende.

Behalve Muñoz deden nog vier andere Spaanse koks het erg goed tijdens de uitreiking. De belangrijkste daarvan is Albert Adrià van restaurant Enigma in Barcelona, die tweede werd in de ranglijst. In zijn dankwoord gaf Adrià aan de prijs te willen opdragen aan zijn zoon die binnenkort wordt geboren.

Restaurant Enigma van Albert Adrià staat bekend om zijn creatieve keuken en het gebruik van moderne technieken en ingrediënten. Het restaurant serveert een degustatiemenu dat klanten telkens weer verrast met vernieuwende gerechten en opmerkelijke presentaties. Enigma heeft twee Michelinsterren.

Een van de handelsmerken van Enigma is het gebruik van moleculaire gastronomie: het creëren van nieuwe texturen, smaken en ervaringen door de eigenschappen van ingrediënten op moleculair niveau te manipuleren. Zo serveert Enigma onder meer schuim, gelei en andere gastronomische kunstwerkjes.

Naast moleculaire gastronomie zet Enigma ook andere technologische snufjes in voor vernieuwende gerechten, zoals 3D-printers, rotatie ovens en speciaal ontwikkelde serveertechnieken. De nadruk ligt altijd op het versterken van de smaakbeleving.

Andere Spaanse topkoks

Ook de Spaanse koks Andoni Luis Aduriz (Mugaritz) en Eneko Atxa (Azurmendi) deden het goed met respectievelijk een vijfde en zevende plek in de rangschikking van beste koks. Beide restaurants staan bekend om hun creatieve keuken op topniveau en hebben drie Michelinsterren. De plaatsing van deze Spaanse topkoks in de prijzen onderstreept de absolute wereldtop positie van de Spaanse gastronomie.

De restaurants van Dabiz Muñoz

Winnaar Dabiz Muñoz is bekend van verschillende restaurants in Madrid, die stuk voor stuk bekroond zijn vanwege hun innovatieve aanpak.Het paradepaardje van Muñoz is DiverXO, dat al jarenlang tot de beste restaurants ter wereld behoort. DiverXO combineert Aziatische en Spaanse invloeden tot een unieke, eigentijdse keuken met verrassende smaakcombinaties en presentaties. Het restaurant heeft drie Michelinsterren.

De gerechten bij DiverXO zijn het resultaat van jarenlange perfectionering en fusie van invloeden uit de hele wereld. Zo zijn er duidelijk Oosterse toetsen te proeven, maar verwerkt op een eigentijds Spaanse wijze. Dit levert vernieuwende smaaksensaties en texturen op. Enkele voorbeelden van vernieuwende gerechten bij DiverXO zijn de ‘Knobbelige aardappel met caviaar’, ‘Langoustine in krokante tempura met wasabi mayonaise’ en ‘52-uur lamsnek met boquerones en koriander’. Ze laten de creativiteit en innovatiedrang van Muñoz zien.

Naast DiverXO heeft Muñoz nog twee andere succesvolle restaurants in Madrid. StreetXO serveert Aziatisch geïnspireerde gerechten in een informele setting en GoXO is een combinatie van gastronomie en entertainment. In beide restaurants is de hand van Muñoz duidelijk herkenbaar.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?