Dit Spaanse dorp kun je alleen vanuit het buitenland bereiken

Dit Spaanse dorp kun je alleen vanuit het buitenland bereiken
Beeld: 123rf

Dit Spaanse dorp kun je alleen vanuit het buitenland bereiken

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LLEIDA – Spanje heeft in totaal 8.111 gemeenten waaronder zowel steden als dorpen die weer onderverdeeld zijn in 17 Autonome regio’s die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in 52 provincies. Maar soms zijn er details die interessant zijn zoals in het geval van het dorp Os de Civis in de provincie Lleida in Catalonië. Dit dorp met 158 geregistreerde inwoners kun je alleen bereiken vanuit het buitenland.

Os de Civis ligt op 2.150 meter hoogte dicht bij de Spaans-Andorrese grens. De weg naar het dorp ligt ingeklemd tussen hoge rotswanden en is per auto alleen te bereiken via een route die langs Sant Julià de Lòria in Spanje’s buurland Andorra loopt. Het laatste gedeelte is een smalle weg met hoge overhangende rotsen. Vroeger was deze omgeving een beruchte smokkelroute. Tegenwoordig wordt het dorp vanuit Andorra veelal door dagjesmensen bezocht.

Inwoners en bezoekers van dit Spaanse dorp moeten dus eerst de grens de dwergstaat Andorra passeren voordat ze naar het Spaanse dorp kunnen rijden. Deze vreemde situatie is het gevolg van het feit dat het dorp vanwege de ligging waarschijnlijk beter bij Andorra zou horen maar wat niet het geval is want Os de Civis is altijd als Spaans gezien. 

Dorp in Frankrijk

Maar het Spaanse dorp Os de Civis dat dus alleen via Andorra te bereiken is, is niet het enige vreemd gelegen dorp. Zo hebben we ook al eens geschreven over het Catalaanse dorp Llivia dat weliswaar bij de provincie Girona hoort maar dat geheel omsloten is door Frans grondgebied. Het is dus een Spaanse exclave maar een enclave in Frankrijk. Lees HIER meer over Llivia.

Frans-Spaans eiland

Weliswaar geen dorp maar een klein eiland dat elke zes maanden van eigenaar verandert. Dat wil zeggen, 6 maanden lang hoort het eilandje Isla de los Faisanes in de Bidasoa-rivier bij Frankrijk en gedurende 6 maanden is het Spaans grondgebied. Lees HIER meer over dit eilandje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.