Search
menu
Search

Recordaantal sterfgevallen door longontsteking en dementie in Spanje

Recordaantal sterfgevallen door longontsteking en dementie in Spanje
Beeld: via canva.com

Recordaantal sterfgevallen door longontsteking en dementie in Spanje

Het aantal sterfgevallen in Spanje is in de eerste helft van 2023 gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2022, maar longontsteking en dementie blijven zorgwekkende oorzaken. In de eerste zes maanden van 2023 stierven er in Spanje 221.462 mensen, 14.245 minder dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Er overleden in Spanje 111.247 mannen (-7%) en 110.215 vrouwen (-5%).

De drie belangrijkste doodsoorzaken in Spanje in het eerste halfjaar van 2023 waren aandoeningen van het circulatiesysteem (sistema circulatorio), tumoren (tumores) en ademhalingsaandoeningen (respiratorias). Daarachter kwamen ziekten van het zenuwstelsel (sistema nervioso) en ziekten van het spijsverteringsstelsel (sistema digestivo). In vergelijking met het eerste halfjaar van 2022 was er een stijging van 23,7% in het aantal overlijdens als gevolg van ademhalingsaandoeningen.

De belangrijkste oorzaak voor de stijging van het aantal sterfgevallen door longontsteking is de pandemie. COVID-19 heeft geleid tot meer langdurige ademhalingsproblemen, waardoor mensen vatbaarder zijn geworden voor andere infecties. Bovendien heeft de pandemie ook geleid tot uitstel van reguliere zorg. Hierdoor zijn andere gezondheidsproblemen mogelijk verergerd.

Met name ouderen lopen een verhoogd risico op complicaties bij een longontsteking. Hun afweersysteem is vaak verzwakt en ze hebben vaker andere onderliggende aandoeningen. De vergrijzing in Spanje draagt dan ook bij aan het oplopende aantal sterfgevallen door deze oorzaak. In de eerste 6 maanden van 2023 stierven er 36,5% meer mensen aan longontsteking dan in dezelfde periode in 2022. Dit is de snelste stijging van alle doodsoorzaken.

Net als bij longontsteking speelt vergrijzing een belangrijke rol bij de toename van het aantal sterfgevallen door dementie. Er komen steeds meer ouderen in Spanje met dementie of een verhoogd risico hierop. Dit verklaart de gestage stijging van het aantal sterfgevallen.

De zorg voor dementiepatiënten is complex en duur. De toenemende vraag legt een groeiende druk op het gezondheidssysteem. Er zijn meer professionals en gespecialiseerde voorzieningen nodig om aan de behoefte te kunnen blijven voldoen. De stijging van het aantal sterfgevallen door dementie was met 2% relatief beperkt vergeleken met voorgaande jaren. Niettemin gaat het om een zorgwekkende ontwikkeling, gezien de verwachte toename van het aantal dementiepatiënten de komende jaren.

Ga naar de inhoud