Spaanse minister Volksgezondheid treedt af vanwege Catalaanse verkiezingen

Spaanse minister Volksgezondheid treedt af vanwege Catalaanse verkiezingen
Beeld: Salvador Illa /Archieffoto

Spaanse minister Volksgezondheid treedt af vanwege Catalaanse verkiezingen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De huidige minister van Volksgezondheid zal volgende week aftreden als minister om zich 100% te kunnen richten op de regionale verkiezingen in de autonome regio Catalonië van 14 februari. Salvador Illa is de lijsttrekker en kandidaat regiopremier voor de socialisten PSC (PSOE) partij in Catalonië en volgt zijn voorganger Miquel Iceta op.

In eerste instantie zouden de verkiezingen in Catalonië vanwege de pandemie worden uitgesteld tot 30 mei maar het regionale Hooggerechtshof in Catalonië staat dat niet toe en dus zullen voor zover het er nu naar uitziet op 14 februari regionale verkiezingen gehouden worden in Catalonië, ietswat definitief op 8 februari beslist zal worden.

Op 30 december 2020 werd bekend dat de huidige partijleider Miquel Iceta van de Partido Socialista Catalan (PSC) wat de Catalaanse afdeling is van de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) zich heeft teruggetrokken om plaats te maken voor de Catalaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa.

Peiling

Volgens het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) en de voorspelling voor de regionale verkiezingen in Catalonië, zal de PSC-partij onder leiding van Salvador Illa de verkiezingen winnen met 23,9% van de stemmen wat iets meer is dan de 20,6% van de Catalaanse separatistische partijen ERC en 12,5% van Junts.

Volgens die voorspelling zou Ciudadanos 8,9% van de stemmen ontvangen, ECP 9,7%, CUP 6,8% en voor het eerste de extreemrechtse partij VOX 6,6% en de PP 5,8% van de stemmen.  

Volgende week begint de verkiezingscampagne in Catalonië en Illa heeft altijd aangegeven dat vanaf dat moment hij zijn functie is minister van de Spaanse regering zou neerleggen om zich te richten op de Catalaanse verkiezingen. De oppositiepartijen, zowel landelijk gezien zoals de PP en Ciudadanos maar ook regionaal zoals bij ERC en JxCat hadden daar veel kritiek op.

Opvolger

De vraag is nu wie Salvador Illa als minister van Volksgezondheid gaat opvolgen in de regering van Spanje. Uiteraard worden er al namen genoemd zoals Isabel Calzón (secretarias van de Estado de Sanidad), María Luisa Carcedo (president van de Comisión de Política Territorial y Función Pública), Carolina Darias (minister van Política Territorial y Función Pública) en Rafael Bengoa, een regionale Baskische politicus die zelfs de Amerikaanse president Obama heeft bijgestaan als adviseur.

Salvador Illa

De 54-jarige Salvador Illa Roca werd op 5 mei 1966 geboren in de Catalaanse gemeente la Roca del Vallès in Catalonië. Daar werd Illa in 1995 en tot 2005 de burgemeester van zijn geboortestad om daarna zijn politieke carrière voort te zetten als directeur van de Infraestructuras del Departamento de Justicia de la Generalidad de Cataluña. 

In 2009 werkte Salvador Illa als directeur bij het audiovisueel bedrijf Cromosoma om daarna naar de gemeente Barcelona te verhuizen om daar diverse werkzaamheden uit te voeren.

Pas op 10 januari 2020 werd Salvador Illa gekozen door de Spaanse premier als minister van Volksgezondheid waarna hij meteen met de pandemie te maken kreeg en hij samen met Fernando Simón het boegbeeld werd van de corona-crisis in Spanje.

Ga naar de inhoud