Rusland-Oekraïne conflict en het aardgas in Spanje, toevoer problemen of niet?

Rusland-Oekraïne conflict en het aardgas in Spanje, toevoer problemen of niet?
Beeld: Canva

Rusland-Oekraïne conflict en het aardgas in Spanje, toevoer problemen of niet?

MADRID – Er wordt veel geschreven over het conflict tussen Rusland en Oekraïne en dus ook de Europese Unie en de Verenigde Staten. Een eventueel uit de hand gelopen conflict als Rusland Oekraïne zou binnenvallen zou kunnen zorgen voor problemen met het aardgas in praktisch heel de Europese Unie. Maar zou dat ook gelden voor Spanje? 

We hebben al eens eerder over aardgas en Spanje geschreven in oktober toen Algerije vanwege een diplomatieke ruzie de toevoer van gas via de pijpleiding die door Marokko loopt sloot. Uit dit artikel bleek dat het meeste aardgas uit Algerije komt en slechts een klein deel uit Rusland dat via Frankrijk Spanje bereikt. Spanje heeft in oktober een deal gesloten met Algerije dat de levering van aardgas via pijpleidingen of tankers garandeert.

De Spaanse vice-premier Teresa Ribera heeft op vrijdag nog gegarandeerd dat een eventueel (militair) conflict met Rusland niet zal zorgen voor problemen met de toevoer van aardgas in Spanje. Het kan echter wel zorgen voor een prijsstijging van ‘gas natural’. Van de totale gasvoorziening in Spanje komt het meeste gas uit Algerije met 29% van het totaal gevolgd door 15% gas uit de Verenigde Staten, 13% gas uit Nigeria, 10% uit Frankrijk, 10% uit Rusland, 9% uit de Perzische Golf, 7% uit Trinidad en Tobago, 1% uit Noorwegen en 7% uit andere landen/gebieden.

Na olie is aardgas een van de meest gebruikte energiebronnen in Spanje. Met een uitgebreid netwerk van gasleidingen en hervergassingsinstallaties beschikt Spanje over een van de meest complete distributie- en bevoorradingsinfrastructuren van Europa.

Volgens het jaarverslag van Sedigas ontving Spanje in 2020 voor de tweede keer in zeven jaar meer leveringen in de vorm van vloeibaar aardgas (LNG) dan aardgas (NG), wat betekent dat er meer gas via LNG-tankers aankwam dan via gaspijpleidingen. De toetreding van LNG vertegenwoordigde 61% van de Spaanse gasvoorziening.

Wat de gaspijpleidingen betreft heeft Spanje een breed netwerk dat gas via voornamelijk drie pijpen naar Spanje brengt: de 1.400 km lange Maghreb-Europa-gaspijpleiding die met 540 km door Marokko loopt (die nu gesloten is); de 750 km lange Medgaz-gaspijpleiding die rechtstreeks uit Algerije komt; en de gaspijpleiding Artère de L’Adour die uit Frankrijk komt en hoofdzakelijk Russisch gas naar Spanje brengt.

Naast de gasleidingen kan gas ook worden gedistribueerd via LNG-tankers die het zogenaamde vloeibaar aardgas transporteren. Dit gas is duurder dan het gas dat per pijpleiding komt omdat het vloeibaar gemaakt, getransporteerd en hervergast moet worden terwijl dat van de pijpleiding direct stroomt. 

LNG-tankers komen aan in verschillende havens in Spanje, voornamelijk die met hervergassingsinstallaties in Barcelona, ​​​​Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos en Bilbao. De gasvoorziening naar de Canarische Eilanden vindt uitsluitend via schepen plaats. De Balearen hebben een gaspijpleiding die gas transporteert van de stad Denia (Alicante) via het eiland Ibiza naar Mallorca.

Beeld: Heraldo.es
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.