Search
menu
Search

Kansspelen reclame toch toegestaan bij voetbalwedstrijden Spanje

Kansspelen reclame toch toegestaan bij voetbalwedstrijden Spanje
Beeld: 123rf

Kansspelen reclame toch toegestaan bij voetbalwedstrijden Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Enkele weken geleden maakte de minister van Consumptie Alberto Garzón (Unidas-Podemos) bekend dat het adverteren van online gokken en kansspelen overdag verboden zou worden. Er zouden dan alleen nog advertenties op tv te zien en op radio te horen zijn tussen 01 en 05 uur ‘s morgens. Maar dat is inmiddels alweer veranderd.

Als het aan de minister lag wilde hij gedurende 20 van de 24 uur op een dag geen reclame zien voor kansspelen, gokken en bookmakers. Afgelopen week heeft Alberto Garzón een bijeenkomst gehad met de belangrijke personen in de kansspelsector, in principe niet om te onderhandelen maar om zijn maatregelen aan te kondigen.

Er is echter toch iets gebeurd waardoor de minister zijn plannen iets heeft bijgesteld, dit tot enige tevredenheid van de kansspelsector maar tot ongenoegen van verenigingen die tegen deze vorm van adverteren zijn.

Zoals het er nu naar uitziet zal kansspelen en gokken reclame toegestaan zijn vanaf 20 uur (19 uur Canarische Eilanden) maar alleen bij sportevenementen zoals uiteraard het voetbal en basketbal. Daarbij mogen geen bekende personen gebruikt worden en mag het gevoel van ‘succes’ niet geuit worden. Als een voetbalwedstrijd om 13 of om 19 uur plaatsvindt mag er dus geen reclame over gokken etc. te zien zijn.

Vanaf 20 uur (19 uur) tot 5 uur ‘s morgens is het toegestaan om op de tv, radio en op reclameschermen maar alleen tijdens sportevenementen te adverteren. Daarbij mogen teksten als ‘¡¡apuesta, apuesta, apuesta!!’ of ‘¡¡gana, gana, gana!!’ niet gebruikt worden en mogen bekendheden zoals sporters, presentatoren of acteurs de boodschap niet overbrengen.

Voor de traditionele loterijen in Spanje gelden deze beperkingen niet en mag er de hele dag reclame gemaakt worden. Echter, voor deze advertenties geldt hetzelfde, er mag geen gevoel van succes of morele superioriteit gegeven worden.

In het geval dat het niet om een sportevenement gaat mag er niet vanaf 20 uur (19 uur) maar pas vanaf 1 uur ‘s nachts tot 5 uur ‘s morgens geadverteerd worden.

Wat betreft de reclames op de tenues van o.a. de voetballers (denk aan bwin, marathon bet en betway) is het toegestaan om daarmee door te gaan maar met enkele beperkingen. De kledij die bestemd is voor minderjarigen mag de reclame teksten die wel te zien zijn op de meerderjarigen shirts niet hebben. Ook in de voetbalstadions mag geen kansspelen reclame meer te zien zijn. 

Verwacht wordt dat binnenkort deze nieuwe regels aangenomen worden via een koninklijk decreet/besluit door de ministerraad van de coalitieregering.

Ga naar de inhoud