Zal Monica de volgende storm in Spanje zijn met meer kou en sneeuw?

Zal Monica de volgende storm in Spanje zijn met meer kou en sneeuw?
Beeld: via canva.com

Zal Monica de volgende storm in Spanje zijn met meer kou en sneeuw?

In de laatste week van februari zullen de weersomstandigheden in Spanje drastisch veranderen door de aankomst van een reeks stormen. Met de huidige storm Louis die over het Spaanse vasteland trekt, brengt het gure weer regen, harde wind, kou en sneeuw. De verwachting is dat de neerslag zal aanhouden in het noordwesten, maar zondag zal er een nieuwe storm aankomen. Als deze storm een naam krijgt, zal hij Monica heten en de dertiende krachtige storm van het seizoen worden.

Zondag zal een nieuwe storm Spanje bereiken. Als deze storm een naam krijgt, zal deze Monica heten, aangezien hij de dertiende grote storm van het seizoen zou zijn. Deze Atlantische storm zal noordwestelijk van het Spaanse vasteland aankomen, waarbij de kern van de storm mogelijk over de westkust van Frankrijk kan trekken.

Een warm front dat met de storm geassocieerd is, zal zondag het noordelijke deel van Spanje bereiken en regen veroorzaken. In de vroege ochtend zal het in heel het noorden van het vasteland regenen, vooral in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland, maar ook in de Pyreneeën. De regen kan zich ook uitbreiden naar andere delen van het noorden en midden van het land.

Als het koude front later op de ochtend arriveert, kan de regen zich naar de Atlantische kust verplaatsen en zal deze in Galicië in kracht toenemen. Zondag kan het ook regenen in Extremadura, Andalusië, Castilla-La Mancha, de regio Madrid en zelfs in delen van Valencia en Catalonië.

Deze storm zal warmere lucht meebrengen waardoor de temperaturen enigszins zullen stijgen. Ook de sneeuwgrens zal hoger komen te liggen. Zondag zal het blijven sneeuwen in de Cantabrische bergen en de Pyreneeën, maar vooral boven de 1.500-1.700 meter.

Op sommige plekken in de Pyreneeën kan meer dan een halve meter sneeuw vallen en in de westelijke Cantabrische bergen wordt ongeveer 60 cm nieuwe sneeuw verwacht. De noordelijke hellingen van het Centrale Bergmassief kunnen wel 30 cm sneeuw krijgen en het noordelijke deel van het Iberisch Gebergte zo’n 25 cm.

Wat betreft regen kan er in Galicië tot zondag meer dan 100 mm neerslag vallen. De totale hoeveelheid neerslag zal echter veel lager zijn naarmate we verder naar het zuiden gaan, waar slechts enkele druppels zullen vallen.

Deze nieuwe storm zal niet alleen regen en sneeuw brengen, maar ook krachtige windstoten. Deze zullen vooral in de loop van de zondagmiddag goed voelbaar zijn in het noorden van Spanje en ook in het oostelijke binnenland. In het noordelijke deel van het vasteland en ook in het oostelijke binnenland kunnen de windstoten snelheden van meer dan 90 km/u bereiken. Dit zal zorgen voor onstuimig weer in grote delen van Spanje.

sneeuw
Zware sneeuwval verwacht in delen van Spanje deze week
De winter keert plotseling terug naar Spanje, want vanaf donderdag wordt zware regenval verwacht, gevolgd door lage temperaturen en koude poollucht. Hierdoor daalt de sneeuwgrens en wordt in grote delen van Spanje sneeuwval verwacht, vooral de bergen in het noorden en midden van Spanje.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud