Search
menu
Search

Spanje gaat voor 2021 niets wijzigen aan de zomertijdsregeling

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje gaat voor 2021 niets wijzigen aan de zomertijdsregeling

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het weekend van 30 op 31 maart is het weer zover en zal men ook in Spanje weer de klok een uur vooruit moeten zetten om zo mee te doen met de zomertijdsregeling. Binnen de EU wil men deze eigenlijk afschaffen of de keuze aan de EU-lidstaten overlaten maar dat is uitgesteld tot 2021. In Spanje heeft men nu ook besloten het besluit over de handhaving of afschaffing van de zomertijdsregeling pas in 2021 te nemen.

De Spaanse regering had een comité van experts aan het werk gezet nadat de Europese Commissie een zomertijd-enquête had gehouden waaruit bleek dat 93% van de deelnemende Spanjaarden (dat waren er slechts 88.652 van de ruim 46 miljoen) voor afschaffing was.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 93 procent van de deelnemende Spanjaarden wil geen zomertijdsregeling meer[/su_note]

Spanje zou voor april van dit jaar gaan beslissen wat het land gaat doen met de zomertijdsregeling, of deze gehandhaafd blijft of dat deze wordt afgeschaft. Er was een kans dat de wijziging in 2019 de laatste zou zijn maar het mocht niet zo zijn. In het Europees Parlement heeft men het besluit hierover uitgesteld tot 2021 en Spanje volgt daarin.

Volgens de uitslag van een onderzoek van Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) wil de meerderheid van de Spanjaarden de zomertijd definitief handhaven terwijl experts zeggen dat Spanje veel beter de wintertijd definitief kan aanhouden. Ondanks dat het een simpele beslissing lijkt te zijn is ook het speciale comité van experts er niet uitgekomen en dus stelt men de beslissing net zoals de EU uit tot 2021.

Greenwich

Naast dat voorlopig en in ieder geval de komende twee jaar men nog de zomertijdsregeling zal hebben en men twee maal per jaar de klok vooruit en achteruit moet zetten, zal ook de Greenwich-tijd gewoon hetzelfde blijven in Spanje.

Sinds 16 maart 1942 hanteert Spanje de GMT+2 wat werd ingesteld midden in de Tweede Wereldoorlog (om vanwege bombardementen gelijk te lopen met Berlijn) maar Spanje hoort eigenlijk in de GMT+1 tijdzone te zitten, samen met Portugal en Groot Brittannië die na de oorlog wel de klok hebben veranderd.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Spanje moet een uur terug om zich aan de oorspronkelijke Greenwich-tijd te houden[/su_note]

Voorlopig komt er dus geen wijziging in de Greenwich-tijd in Spanje en zal ook de zomertijdsregeling in ieder geval de komende twee jaar nog gehandhaafd blijven in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?