skip to Main Content
Spanje gaat voor 2021 niets wijzigen aan de zomertijdsregeling
123rf

Spanje gaat voor 2021 niets wijzigen aan de zomertijdsregeling

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In het weekend van 30 op 31 maart is het weer zover en zal men ook in Spanje weer de klok een uur vooruit moeten zetten om zo mee te doen met de zomertijdsregeling. Binnen de EU wil men deze eigenlijk afschaffen of de keuze aan de EU-lidstaten overlaten maar dat is uitgesteld tot 2021. In Spanje heeft men nu ook besloten het besluit over de handhaving of afschaffing van de zomertijdsregeling pas in 2021 te nemen.

De Spaanse regering had een comité van experts aan het werk gezet nadat de Europese Commissie een zomertijd-enquête had gehouden waaruit bleek dat 93% van de deelnemende Spanjaarden (dat waren er slechts 88.652 van de ruim 46 miljoen) voor afschaffing was.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 93 procent van de deelnemende Spanjaarden wil geen zomertijdsregeling meer[/su_note]

Spanje zou voor april van dit jaar gaan beslissen wat het land gaat doen met de zomertijdsregeling, of deze gehandhaafd blijft of dat deze wordt afgeschaft. Er was een kans dat de wijziging in 2019 de laatste zou zijn maar het mocht niet zo zijn. In het Europees Parlement heeft men het besluit hierover uitgesteld tot 2021 en Spanje volgt daarin.

Volgens de uitslag van een onderzoek van Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) wil de meerderheid van de Spanjaarden de zomertijd definitief handhaven terwijl experts zeggen dat Spanje veel beter de wintertijd definitief kan aanhouden. Ondanks dat het een simpele beslissing lijkt te zijn is ook het speciale comité van experts er niet uitgekomen en dus stelt men de beslissing net zoals de EU uit tot 2021.

Greenwich

Naast dat voorlopig en in ieder geval de komende twee jaar men nog de zomertijdsregeling zal hebben en men twee maal per jaar de klok vooruit en achteruit moet zetten, zal ook de Greenwich-tijd gewoon hetzelfde blijven in Spanje.

Sinds 16 maart 1942 hanteert Spanje de GMT+2 wat werd ingesteld midden in de Tweede Wereldoorlog (om vanwege bombardementen gelijk te lopen met Berlijn) maar Spanje hoort eigenlijk in de GMT+1 tijdzone te zitten, samen met Portugal en Groot Brittannië die na de oorlog wel de klok hebben veranderd.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Spanje moet een uur terug om zich aan de oorspronkelijke Greenwich-tijd te houden[/su_note]

Voorlopig komt er dus geen wijziging in de Greenwich-tijd in Spanje en zal ook de zomertijdsregeling in ieder geval de komende twee jaar nog gehandhaafd blijven in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Een idee is om de huidige tijd in Catalonië te handhaven en voor Spanje min Catalonië de Greenwich-tijd in te stellen. Dan krijgt Catalonië eindelijk de status aparte die ze zolang al heeft begeerd.

    Ik woon zelf in de provincie Salamanca en merk op dat het dagelijks leven hier erg laat op gang komt. Pas vanaf 11.00 komt er een beetje leven op straat. Eigenlijk wel te begrijpen als je nagaat dat de provincie Salamanca net zo westelijk ligt als Wales in het VK.

  2. GMT = Greenwich Mean Time, de tijd die het Verenigd Koninkrijk aanhoudt. Spanje heeft net als Nederland en België de Middeneuropese Tijd, GMT + 1. Gezien de geografische positie van Spanje valt het grootste deel van het land in de GMT-tijdzone. Uitzondering is het uiterste westen, waar het GMT – 1 zou kunnen zijn. Het is natuurlijk logisch dat men in Spanje één tijdzone aanhoudt. Zoals in het voorgaande al aangegeven, valt Spanje in feite in de GMT-tijdzone, of het daarom zinnig is om naast het aanhouden van de GMT + 1 tijdzone in de toekomst voor het hele jaar de zomertijd in te voeren, in feite dus GMT + 2, lijkt ietwat twijfelachtig. Ik woon zelf in Galicië en in de winter komt nu de zon pas om 9 uur op. Dat zou 10 uur worden als het hele jaar de zomertijd van GMT + 2 zou worden ingevoerd. De meeste Nederlanders en Belgen, die in Spanje wonen of er op vacantie gaan, zitten aan de oostkant van het land waar de extremen, zoals we die in Galicië hebben, niet optreden.

  3. Spanje hoort helemaal niks. Tijd is niks anders dan een fictieve afspraak over de klok. Een land wil zoveel mogelijk 1 tijdszone, want dat is veel goedkoper. Als je beseft dat tussen Finisterre en Cabo Bagur 50 minuten zontijd zit, kan iedereen begrijpen , dat welke tijd je ook kiest, geen enkele tijd goed past bij Spanje, omdat het land hiervoor te groot is van oost naar west. Het is dus altijd een compromis. De huidige keuze is voor de meeste mensen het beste, want de avonden zijn lekker lang licht en de winters minder somber. Logisch dus dat de meerderheid de huidige tijd wil houden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken