Water uit de kraan of fles op Wereldwaterdag in Spanje

Water uit de kraan of fles op Wereldwaterdag in Spanje
Beeld: Freepik

Water uit de kraan of fles op Wereldwaterdag in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar op 22 maart is het de internationale Wereldwaterdag waarbij de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) worden opgeroepen om de mondiale waterproblematiek te bespreken en aan te pakken. Ook Spanje doet mee met deze dag, maar bijna niemand weet dat deze bestaat en dat er dan over water gesproken wordt. In Spanje heeft men in verband met het water vooral te maken met drie dingen: kraanwater, flessenwater en het gebrek aan water.

De Wereldwaterdag 2023 wordt op een moment gevierd waarbij Spanje op diverse plaatsen te maken heeft met een aanhoudende droogte. Daar hebben we HIER al eerder over geschreven. Verwacht wordt dat ook de komende weken nog droog en warm zal zijn in Spanje wat niet ten goede komt aan de waterhuishouding in het land, vooral langs de Middellandse Zeekust waar het op dit moment kritiek is in Andalusië, Murcia en Catalonië.

Kraanwater

Als je vaker in Spanje komt of er woont dan weet je dat het kraanwater op veel plaatsen niet echt lekker is. Veel mensen vragen zich dan ook af of het kraanwater in Spanje te drinken is of niet. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater. Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is.

Volgens het Spaanse Ministerie van Gezondheid komt 69% van het kraanwater in Spanje uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee. Onder andere vanwege het chloor maken veel Spanjaarden en buitenlanders toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje.

Kraanwater filteren

De laatste jaren hebben veel mensen het gehad met het wekelijks sjouwen van die pakken water van de supermarkt naar huis en kiest men voor waterfilters. Het gaat in dit geval om apparatuur die het kraanwater schoonmaakt om zo bijvoorbeeld chloor, bacteriën, pesticiden of zware metalen te filteren.

Daarbij moet men goed rekening houden hoe de watersituatie is en wat de kwaliteit van het water is. Daar kunnen de waterfilters op afgesteld worden om zo een goede smaak te geven. Het gebruiken van waterfilters kan ook gevaarlijk zijn als dat niet goed gebruikt wordt, er is namelijk geen enkele instantie die de kwaliteit van het water controleert na het filteren van het kraanwater.

Flessenwater

Ondanks dat het kraanwater officieel drinkwater is in bijna alle gevallen, kiezen veel Spanjaarden er toch voor om water niet uit de kraan maar uit flessen te drinken. Er zijn vele soorten, merken en afmetingen van de flessen water en in de Spaanse supermarkten staan dan ook soms rijen met pakketten van 6 flessen water in alle afmetingen van 33cl tot 2 liter maar ook jerrycans tot wel 7 liter en miniflesjes die makkelijk mee te nemen zijn.

Let goed op de ingrediënten van het water, dat betekent of er meer natrium (sodio in het Spaans) inzit of minder, dat kan enorm verschillen zoals 10 mg/l of 1,7 mg/l. In principe is natrium chemisch en wordt het aan het water toegevoegd. In sommige gevallen proberen bedrijven zelfs de smaak van het kraanwater na te bootsen, maar in de meeste gevallen blijft de smaak van flessenwater neutraal.

Er zijn twee soorten water te vinden in flessen, water met koolzuur (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas), zeg maar Spa rood en Spa blauw. Om het kraanwater te vervangen wordt natuurlijk water zonder koolzuur gebruikt waar honderden merken van zijn.

Flessenwater van plastic, glas, RVS of aluminium

Wil dat nu zeggen dat water uit flessen gezonder is? Niet altijd. Weliswaar is de smaak beter maar dat wil niet zeggen dat de bestanddelen van het water beter zijn dan die van het kraanwater. Daarnaast heeft het plastic van de fles ook soms een negatief effect op de smaak en bevat dat plastic weer chemische bestanddelen die in een kleine dosis geen kwaad kunnen, maar in grote dosis wel schadelijk kunnen zijn voor het lichaam, zoals BPA ofwel Bisphenol A.

Daarom drinken sommige mensen alleen water uit glazen flessen die over het algemeen weer duurder en moeilijker te krijgen zijn. Datzelfde geldt ook voor flessen gemaakt van aluminium of roestvrij staal (RVS) die erg lastig te vinden zijn en vaak alleen gebruikt worden bij exclusief en duur water.

waterverbruik 1
Elke inwoner van Spanje verbruikt per dag 245 liter water
Uit een onderzoek is gebleken dat in Spanje ongeveer 245 liter gezuiverd water per dag verbruikt wordt waarvan 131 liter alleen voor huishoudelijk gebruik, …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Watergebrek

69% van het kraanwater in Spanje komt uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee. Het water in de stuwmeren is de belangrijkste bron van kraanwater voor de Spaanse huishoudens, maar de stand van dat water is afhankelijk van de weersomstandigheden. Is er weinig regen geweest dan worden de stuwmeren steeds leger en wordt de watersituatie steeds moeilijker. Het komt regelmatig voor dat gedurende de zomermaanden er water rantsoenen worden ingesteld en het gebruik van water wordt beperkt om te voorkomen dat de stuwmeren compleet leeg raken.

Specialisten zeggen vaak dat Spanje steeds droger zal gaan worden, dat er meer woestijn bij zal komen en er dus minder water zal zijn voor de inwoners. Omdat het deze winter in die delen van het land waar men vaak te maken heeft met watergebrek, zoals Andalusië, Murcia, Balearen en Comunidad Valenciana, bijna geen regen is gevallen vragen inwoners zich of er genoeg water zal zijn om de zomer door te komen.

Ga naar de inhoud