Huisdieren Spanje stapje dichterbij om geen ‘dingen’ meer te zijn maar ‘levende wezens’

Huisdieren Spanje stapje dichterbij om geen ‘dingen’ meer te zijn maar ‘levende wezens’
Beeld: 123rf

Huisdieren Spanje stapje dichterbij om geen ‘dingen’ meer te zijn maar ‘levende wezens’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongelooflijk maar waar … huisdieren worden volgens de Spaanse wet nog steeds gezien als ‘dingen’ (cosas) en niet als ‘levende wezens met gevoelens’. Maar recent heeft het Spaanse Congres een wetsvoorstel aangenomen nadat alle politieke partijen, behalve het extreemrechtse VOX, instemmen met de wetswijzigingen.

Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken om het burgerlijk wetboek te veranderen. Daarbij gaat het om aanpassingen zodat huisdieren niet in beslag kunnen worden genomen bij een scheiding (artikel 605).

Ook moet de hypotheekwet worden aangepast om te voorkomen dat een hypotheek wordt verstrekt aan huisdieren of die van een vee-, industriële of recreatieve boerderij (artikel 111) en de wet op burgerlijke rechtsvordering.

Met name in het geval van de ‘Código Civil’ zou het tweede deel van het burgerlijk wetboek niet meer ‘De los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones’ gaan heten maar ‘De los animales, los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones’ ofwel het deel dieren (animales) zou in de titel worden opgenomen.

In het eerste artikel (333) staat tevens vermeld staat dat huisdieren/dieren ‘seres vivos dotados de sensibilidad’ ofwel ‘levende wezens met gevoelens’ zijn.

Het is in Spanje een grote stap voorwaarts in de wereld van het welzijn van dieren in het land waardoor het mogelijk wordt dat huisdieren niet meer in beslag genomen kunnen worden in geval van scheiding en er eventueel nieuwe wetten kunnen komen tegen dierenmishandeling.

In Spanje worden jaarlijks circa 150.000 huisdieren in de steek gelaten als spreekt de Fundación Affinity over jaarlijks 306.000 honden en katten die in de steek worden gelaten. Daarbij gaat het om 183.103 honden en 123.403 katten. Overigens gaat het bij het totaal om een schatting. Lees HIER meer informatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.