Pedro Sánchez opnieuw gekozen tot partijleider socialistische PSOE

Oeps ... foto ontbreekt!

Pedro Sánchez opnieuw gekozen tot partijleider socialistische PSOE

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is Pedro Sánchez “el guapo” opnieuw gelukt om gekozen te worden tot partijleider van de PSOE partij. In oktober 2016 stapte hij zelf op nadat er veel druk was uitgeoefend op hem van leden van binnen de eigen partij waarbij de regionale leidster Susana Díaz gezien werd als de grootste boosdoener van het gebrek van vertrouwen in Sánchez. Susana Díaz kwam bij deze verkiezingen echter niet veel verder dan winst in haar regio Andalusië terwijl Sánchez heel Spanje veroverde.

Zondag werden binnen de politieke partij PSOE verkiezingen gehouden over wie de nieuwe partijleider zou moeten worden: Pedro Sánchez, Susana Díaz of Patxi López. Vanaf dat men met de race voor het nationale leiderschap begonnen was, bleek al dat Patxi López de minste kansen had dus de strijd werd min of meer gevoerd tussen Sánchez en Díaz, twee rivalen die elkaar op dit moment niet kunnen zien.

In heel Spanje konden duizenden leden van de PSOE partij hun vertegenwoordiger kiezen door naar een van de stembussen te gaan. Hierbij is gebleken dat praktisch alle deelstaten achter Pedro Sánchez staan en slechts Andalusië achter de huidige regionale premier Susana Díaz. In Catalonië wist Sánchez zelfs 82% van de stemmen te krijgen terwijl dat percentage tussen de 50% en 65% ligt in de overige deelstaten. In Andalusië wist Sánchez echter niet verder te komen dan 31% terwijl Díaz daar 62% steun kreeg.

Lees ook: Partijleider Pedro Sánchez van de socialistische PSOE stapt op

Pedro Sánchez werd in oktober min of meer gedwongen op te stappen nadat bij een stemming binnen het partijcongres was gebleken dat men geen vertrouwen meer in hem had. Dit zorgde voor een enorme verscheidenheid en onenigheid binnen de PSOE waarbij Susana Díaz door velen gezien werd en wordt als de initiatiefneemster van de coup binnen de partij.

Bij regionale en lokale verkiezingen wist de PSOE onder leiding van Pedro Sánchez veel stemmen te verliezen aan andere links georiënteerde partijen zoals Podemos die veel PSOE kiezers weg snoepte. Bij de landelijke verkiezingen van december 2015 kreeg de PSOE partij een van de grootste nederlagen uit de partijgeschiedenis te verwerken maar bleef de PSOE nog wel de tweede grote partij van Spanje.

Ga naar de inhoud