Honden en katten hebben ook last van de hitte in Spanje (tips)

Oeps ... foto ontbreekt!

Honden en katten hebben ook last van de hitte in Spanje (tips)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de warme zomermaanden zijn het niet alleen de mensen die flink te lijden hebben onder de hitte maar ook de honden en katten die elke dag samen met ons in huis wonen of mee op vakantie zijn gegaan. Nog niet zo lang geleden maakte de Guardia Civil politie de ‘5-seconden-regel’ bekend wat betreft de hondenpoten op het warme asfalt maar let ook op de zonnesteek of hitteberoerte bij honden en katten.

Vanaf augustus zullen er op veel plaatsen weer traditiegetrouw hoge temperaturen gemeten gaan worden (al is het natuurlijk al weken erg warm) die makkelijk tussen de 40 en 45 graden kunnen liggen. Dat is voor ons mensen al geen pretje maar denk ook eens aan de honden en katten die dagelijks met ons in huis leven. Ook zij hebben uiteraard last van de extreme hitte en wellicht misschien nog wel meer omdat ze lager bij de grond staan.

Hoe merk je dat een hond of kat last heeft van de hittegolf en wellicht wel een zonnesteek of hitteberoerte heeft:

  • De hond of kat wil niet bewegen
  • De hond of kat ademt heel snel
  • De hond of kat geeft over en heeft rillingen
  • De hond of kat is duizelig en wiebelt
  • De hond of kat heeft een verhoogde hartslag
  • De hond of kat kan in ernstige gevallen zelfs last hebben van bloedingen.

Mocht er sprake zijn van het bovenstaande en meen je als trouwe vriend/vriendin dat jouw hond of kat last heeft van een zonnesteek of hitteberoerte, breng het dier dan naar een koele plaats, geef het vers water en maak de hond met koud water nat op het hoofd, de nek en de poten. Als de hond of kat eenmaal gestabiliseerd is breng deze dan naar een dierenarts ter controle.

Tips om huisdieren te koelen

Probeer je huisdier zoveel mogelijk binnen te houden. Mag je huisdier niet naar binnen zorg dan voor een plaats met schaduw zodat de hond of kat kan schuilen tegen de zon.

Zorg voor genoeg water want net zoals mensen kunnen honden en katten ook uitdrogen. Zorg dat er altijd voldoende vers water is dat op een schaduwrijke plaats staat. Om het water koud te houden kun je er ijsklontjes in doen.

Zorg ervoor dat je de hond of kat kan afkoelen door deze nat te maken met koud water. Een speciaal hondenzwembad kan een oplossing zijn. Eventueel kunnen honden toegelaten worden tot een normaal zwembad. Katten houden over het algemeen niet zo van water dus die zullen minder snel in een zwembad duiken. Neem een hond eventueel mee naar een hondenstrand mocht dit in de buurt liggen. Doe dit dan niet op het warmste moment van de dag maar meer in de ochtend of avond wanneer het niet zo warm is.

Maak in het geval van een hond geen lange wandelingen op de warmste momenten van de dag. Als je een lange wandeling wilt maken met een hond doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond als het koeler is. Probeer katten overdag binnenshuis te houden als het extreem warm is. Als je met de hond gaat wandelen neem dan water mee en probeer asfalt of beton te vermijden.

Wist je dat honden met een korte snuit extra kwetsbaar zijn omdat ze moeilijker kunnen ademen? Huisdieren met een witte vacht moeten ook beschermd worden omdat deze meer kans hebben op huidkanker.

Luchtvochtigheid is ook erg gevaarlijk voor een hond of kat omdat deze niet kan afkoelen. Normaal doet een dier een tong uit de bek om contact te zoeken met de koele lucht maar als deze door de luchtvochtigheid warm is koelt het lichaam niet af en loopt de eigen temperatuur op. Een ventilator om een huisdier koel te houden werkt niet, wel in combinatie met ijsblokjes of een natte doek erop.

Verfrissende snoepjes helpen ook om een hond of kat koel te houden als het erg warm is. Denk bijvoorbeeld aan ijsblokjes, bevroren hondenpaté of pindakaas, watermeloen en eventueel een stuk vlees uit de diepvries.

Laat een hond nooit alleen in een warme auto achter. Buiten dat dit strafbaar is in Spanje kan het ook dodelijk zijn voor honden (en katten). Een raampje een beetje openzetten is bij lange na niet genoeg om koelte te geven aan een hond in de auto. De temperatuur in een gesloten auto verdubbelt makkelijk, dus als het buiten 40 graden is kan dat in de auto oplopen naar 70 tot 80 graden.

Ga naar de inhoud